Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
 1. a
 2. b
 3. c
 4. cs
 5. d
 6. e
 7. f
 8. g
 9. h
 10. i
 11. j
 12. k
 13. l
 14. m
 15. n
 16. ny
 17. o
 18. p
 19. q
 20. r
 21. s
 22. sz
 23. t
 24. ty
 25. u
 26. v
 27. w
 28. z
 29. zs
BMX indexek (referencia államkötvény indexek)
Állampapír-piaci értékindex család, amely a kiemelt futamidejű (benchmark) államkötvények árfolyamváltozását mutatja. A kiemelt futamidők a 3, 5, 10 és 15 év, a hozzájuk tartozó indexek jelölése: BMX3Y, BMX5Y, BMX10Y és BMX15Y. A BMX indexek a teljes hozam (total return) koncepcióra épülnek, azaz az indexek számítása a bruttó árfolyamok alapján történik, és az esedékessé váló kamatok az esedékesség napján újrabefektetésre kerülnek. Az egyes indexek kosara minden időpontban csak egy-egy kötvényt tartalmaz. Az indexek kiszámításához szükséges árfolyamok meghatározása az ÁKK által közölt, megfelelő állampapír-piaci referenciahozam alapján történik.
Benchmark papír
Referencia papír, azaz azon 7, különböző futamidejű (3,6,12 hónap, 2,5,10,15 év) papírt hívjuk benchmark papírnak, amelyre az ÁKK mindennap közli az aktuális hozamokat. Amolyan mutatóként szolgál a kötvénypiacról. Ezen hozamokat összekötve kapjuk meg a hozamgörbét. Mindig az adott futamidőhöz legközelebb eső állampapír a benchmark papír, tehát egy újonnan kibocsátott államkötvény, vagy Diszkont Kincstárjegy átveszi a referencia papír címet elődjétől.
Belső megtérülési ráta (IRR)
Azon kamatláb, amely mellett egy befektetés jelenértéke megegyezik annak piaci árával.
Bid (vételi ajánlat)
Az a maximális összeg, amennyit egy értékpapírért a vevő az adott ügylet során hajlandó fizetni.
Bázispont
Egy bázispont a százalékpont egy század része (1 bp=0,01 százalékpont).
Betét újra lekötése
A futamidő lejáratakor a betét azonos futamidőre történő, aktuális kamatfeltételekkel való lekötése. Egyes bankok a betétet lekötő személyek számára felajánlják az automatikus újralekötés lehetőségét. Ennek előnye, hogy amennyiben a tulajdonosnak pillanatnyilag nincs szüksége a felszabaduló összegre, a betét megszakítás nélkül kedvezőbb feltételekkel tovább kamatozik.
Betétszámla (bankszámlabetét, számlabetét)
Magánszemélyeknek, illetve gazdasági szervezeteknek szóló banki megtakarítási forma. Az igénylő számára a bank egy számlát nyit, melyre éves kamatot hirdet meg. A betétszámlák látra szólóak, vagyis nem határozott futamidőre szólnak, a számla tulajdonosa bármikor rendelkezhet pénzeszközei felett: a számlán pénzt helyezhet el, illetve vehet fel, valamint lehetőség van különböző betétszámlák közötti pénzmozgatásra is. A betétszámlák látra szóló kamata – az elhelyezett pénz könnyű mozgathatósága miatt - a banki termékek kamatai közül a legalacsonyabb.
Betét feltörése
Betét feltörésének nevezzük azt az eseményt, amikor egy ügyfél korábban lekötött betétének terhére az előre meghatározott futamidő lejárta előtt pénzt kíván felvenni. A pénzintézetek ilyen esetben általában csökkentett mértékű – gyakran 0 százalékos – kamatot írnak jóvá a betét után. Egyes termékeknél részleges felmondás, illetve előre meghatározott minimális felmondási idő betartása esetén a bank kedvezőbb feltételekkel fizet kamatot.
Betét célcsoport
A legtöbb betét a magánszemélyeket, illetve a gazdasági szervezeteket célozza meg. A kétféle ügyfélkör eltérő igényekkel, eltérő pénzhasználati szokásokkal és különböző mértékű befektethető pénzmennyiséggel rendelkezik, így a bank által felkínálható lehetőségek is szükségszerűen különböznek. Egyes bankok kettőnél több célcsoportot is elkülönítve kezelnek, eltérő feltételeket kínálva így egyes korcsoportoknak, foglalkozási kategóriáknak, illetve intézmény típusoknak. Ilyenek lehetnek például: költségvetési szervek, társadalmi szervek, alapítványok.
Betét
A betétek a pénzintézeteknél számlán, vagy szerződés alapján elhelyezett pénzek, melyekre a hitelintézet kamatot ír jóvá, és a szerződés feltételei szerint visszafizetni köteles. A legismertebb betéttípusok: bankszámlabetét, felmondásos betét, lekötött betét, takarékbetét, különböző előtakarékossági konstrukciók, illetve nyereménybetétek. A legismertebb betét jellegű okiratok: betétjegy, kamatozó jegy, pénztárjegy, takarékjegy, értékjegy, letéti jegy, takaréklevél, banki kötvény.
Hirdetés

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX38178.63+0.18%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • szeptember 18
  Fogyasztói árindex (végleges) - augusztus
  szeptember 19
  Monetáris Tanács kamatdöntő ülése;
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - szeptember
  ZEW index - szeptember
  Adobe - 2017 Q3
  FedEx - 2018 Q1
  szeptember 20
  KSH: Keresetek - január–július
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok - első közlés 2017. II. negyedév + revízió 2014.I.n.év - 2017.I.n.év
  ÁKK: 2022/A államkötvény csereaukció, 2019/C - 20 mrdFt; 2026/D államkötvény csereaukció, 2020/B - 20 mrdFt
  Fed kamatdöntő ülése
  Kiskereskedelmi forgalom (év/év) - augusztus
  Import (év/év) - augusztus
  Export (év/év) - augusztus
  szeptember 21
  Fogyasztói bizalom (előzetes) - szeptember
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Philadelphiai Fed index - szeptember

  szeptember 22
  KSH: Kiskereskedelem - július
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Feldolgozóipari BMI (előzetes) - szeptember
  Szolgáltatóipari BMI (előzetes) - szeptember