4p
A Reuters adatközlése alapján a héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 4,4 százalékkal lett olcsóbb, a gázolajnál 5,6% volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 2,3 százalékkal gyengült. Az üzemanyagpiaci árak és az árfolyam heti változását, valamint a pénteki árcsökkentést is figyelembe véve december 24-én, szerdán nem várható árváltoztatás.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

Mi történt az olaj piacán?


A Brent kőolaj ára a héten 59-61 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban több mint 4 dollárral csökkent az olajár. A hét végére a Brent árának csökkenése megállt. A tőzsdei kereskedők egy része szerint 60 dollár/hordó körül van az árak mélypontja, míg mások szerint még további esések várhatók. A hét közepén a szaúdi olajminiszter ismét hangsúlyozta, hogy nem tervezik az olajkitermelés visszafogását, megvárják míg más kitermelők csökkentenek. A héten több, kisebb-nagyobb amerikai olajvállalat visszafogásokat jelentett be a jövő évi beruházásainál.

 



A Brent 1 hónapos határidős ára a héten elvált a spot ártól és a hét végére 2,3 dollárral magasabb áron zárta a hetet. Az 1 hónapos határidős WTI és Brent  ára közötti különbség heti átlagban közel másfél dollárral nőtt, a múlt héten 3,4 most átlagosan 4,8 dollárral volt magasabban a Brent ára, mint a WTI ára, a héten a WTI határidős ára valamivel gyorsabban csökkent, mint az egy hónapos határidős Brent  ára. 

Esnek az árak, gyengül a forint

Az üzemanyag-piacokon összességében árcsökkenés volt megfigyelhető a héten, a benzin ára 12-18, a gázolajé több mint 4 dollár/tonnával csökkent ezen a héten a mediterrán piacon. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára a mediterrán piacon 4,4 százalékkal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 5,5, illetve 7,9 százalékos volt az árcsökkenés mértéke. A motorikus gázolaj jegyzésára a mediterrán piacon 5,6 százalékkal került lejjebb, az észak-európai piacokon 6,7 százalékos volt az árcsökkenés mértéke.

Az üzemanyagpiacok áralakulását a héten erősen befolyásolta a kínálat emelkedése, az Egyesült Államokban és Európában is a készletek ismét magas szintre kerültek.  Az orosz dízelexport decemberben a várakozásokkal ellentétben jelentősen nőtt, az Egyesült Államokból érkező dízelt Dél-Európában lehet hogy kiszorítja a szaudi dízel, sőt Indiából is várható szállítmány. Az európai benzinexport újra lendületet vett, azonban az Egyesült Államokban a készletszint eléggé magas.

A forint árfolyama a héten 253 Ft/dollár alatt ingadozott, összességében kb. 5,7 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében tovább gyengült. 

Mit jelent mindez?

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 2,2 százalékos árcsökkenést, az északnyugat-európai piacon a forintban számított változások 3,3 százalékos csökkenést mutatnak, míg az ARA piacon a forintban mért változások 7,8 százalékos árcsökkenést jeleznek. A gázolajnál a mediterrán piacon 3,6 százalékos az észak-európai piacokon 4,7-4,8% közötti volt az árak forintban mért csökkenése. Ezen a héten az árfolyam változása erősen visszafogta az árak esését. A héten szerdán jelentettek be péntekre egy 6-6 forintos árcsökkentést, azonban szerdától kezdve a piaci üzemanyagárak az árnövekedés felé fordultak, amely forintban számolva még jelentősebb emelkedést mutatott ki. Így a hét második felének forintban mért drágulása eltüntette a további árcsökkentési lehetőségeket.



A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – benzin ára december 24-én, szerdán várhatóan nem változik, mivel a pénteki árcsökkentés bőven lefedte a hét elején jelentkező áresést. A fenti adatok alapján a benzin ára 340 forint/literes szint körüli, a gázolaj ára 358 Ft/liter körüli szinten maradhat.


Az elmúlt egy év során a benzin ára közel 15, a gázolaj ára közel 14 százalékkal csökkent. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 20-21 százalékkal több benzint és gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újrakezdődik a harc a vasárnapi boltzár körül a lengyeleknél
Buksza blog | 2024. március 29. 13:03
Lengyelországban az előző kormányzati ciklusban vezették be a vasárnapi boltzárat, ám az őszi parlamenti választáson hatalomra került koalíciós pártok egy része a nyitvatartási szabályok visszaállítását ígérte.
Vásárló Hiányzik még valami? Itt vannak a hosszú hétvége "kivételei"
Buksza blog | 2024. március 29. 12:23
A benzinkutas boltokra lehet számítani, de gyógyszert is be lehet szerezni a hosszú hétvége ünnepnapjain. 
Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG