4p
Augusztusban is olcsóbb lett a bevásárlás, és most előző hónaphoz képest és éves alapon is csökkentek az árak. Júliusban hosszú idő után élre állt a Tesco, most pedig az Interspar előzött - egyre nagyobb az árharc a hipermarketekben.

Augusztus 6-án vettük nyakunkba három hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, 30 termékből álló minta-élelmiszerkosarunk ára hogyan alakult. Mint 2007 óta mindig, ezúttal is ugyanazokat az árakat gyűjtöttük össze az Auchanban, az Intersparban és a Tescóban. Sok idő után nyolc hónapja árcsökkenést tapasztalunk, amely azóta is tart. Ezt a tendenciát csak március szakította meg, akkor jelentősen emelkedtek az árak, azóta azonban ismét csökkenés jellemző.

 

 

Augusztusban azt találtuk a felmérés során, hogy 500 forinttal olcsóbb lett a bevásárlás, mint júliusban volt és a tavalyhoz képest is 2 százakkal olcsóbban úsztuk meg a vásárlást, igaz ehhez az Interspar járult csak hozzá, ahol 7 százalékot estek az árak, a másik két vizsgált hipermarketben éves alapon enyhén emelkedtek az árak.

Az előző havi áraknál csak egy hipermarket adta többért a kosarat. Éves szinten viszont csak az Interspar csökkentett az árakon, nem is keveset, így most ott lehet a legolcsóbban megkapni a mintakosár tartalmát. Júliusban hosszú idő után váltás történt az élen és az Auchant megelőzte a Tesco, most pedig az Interspar előzte meg két versenytársát, úgy tűnik erősödik az árharc a cégek között.

 



Kosarunkat átlagosan 17 767 forintért tudtuk volna megtölteni a három áruház árai alapján. Persze ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbban adják, akár 16 305 forintból is megúszhatnánk a vásárlást - ez azonban tripla utazgatással vagy tripla létszámú bevásárlócsapattal járna, úgy meg már nem biztos hogy megéri az egyébként 1462 forintos spórolás.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Egy hónap alatt csak a rizs és a sajt ára emelkedett komolyabb (10 százalékot meghaladó) mértékben, olcsóbb lett viszont a krumpli, az alma, a tojás, a liszt, a chips, és a narancslé is. 

Tavalyhoz képest 10 százalék feletti áremelkedést a sajt, a túró rudi, és a joghurt, míg 20 százalék feletti emelkedést a banán, a tejföl és a kóla esetében mértünk. Több, mint 40 százalékkal esett azonban az alma ára, de jóval olcsóbb a cukor, a margarin, az olaj, a liszt, a tojás - most érdemes tehát almás sütiket készíteni.

Havi legolcsóbbak

Itt a főtt csemegekukorica szezonja! Ez a világ egyik legegyszerűbben elkészíthető finomsága, persze sok múlik magán a kukoricán, de elrontani nem nagyon lehet. A strandokon, fesztiválokon mégis borsos árat kérnek érte (idén 250-400 forintért láttunk). Az Auchanban egy cső kukoricát már 73 forintért is megkaphatunk, az Intersparban viszont ottjártunkkor nem volt kukorica a zöldséges pulton.  A Tesco kicsit drágábban adja, ott 115 forintot kérnek, de még így is - az energia és a vízfelhasználással is számolva - féláron hozhatunk ki egy cső kukoricát. És bár frissen az igazi, de ha becsomagoljuk még a strandra is kivihetjük magunkkal.

A dráguló liszt és a gyenge forint miatt idén ősszel 25-30 százalékkal nőhet a kenyér ára - jelentette be néhány napja Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Elmondta, hogy a fogyasztók már szeptemberben érezhetik az áremelés hatását. Az elnök szerint a lépés már évekkel ezelőtt időszerű lett volna, most azonban nem lehet elhalasztani. A bejelentés miatt megnéztük, hogy most mennyiért lehet egy kiló kenyeret venni, és szeptemberben megnézzük majd, hogyan változnak az árak. Most az Auchan félbarna kenyere a legolcsóbb, 129 forintért, a Tescóban a legolcsóbban fehér kenyeret vehetünk 159 forintért, míg az Interspar 179 forintért adja félbarna kenyerét.

Tej fronton is áll a bál: a magyar piacot leginkább a külföldről behozott ultrapasztőrözött, UHT tej nagy mennyiségű importja zavarja, mert a magyar gazdák nem tudnak olyan olcsón termelni. A minisztérium is elkezdte ellenőrizni az UHT-tejeket, nem tudjuk ennek a hatására-e, de a három vizsgált hipermarketben egyaránt magyar UHT-tej volt a legolcsóbb. Mindhárom helyen 169 forintért adják a legolcsóbb tejet, az Auchanban a Tuti tipp márkájú tej a legolcsóbb, ami ugyan lengyelnek tűnik a feliratok alapján, de magyar, akárcsak a Tesco Farmer és az Intersparban a Riska teje.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újrakezdődik a harc a vasárnapi boltzár körül a lengyeleknél
Buksza blog | 2024. március 29. 13:03
Lengyelországban az előző kormányzati ciklusban vezették be a vasárnapi boltzárat, ám az őszi parlamenti választáson hatalomra került koalíciós pártok egy része a nyitvatartási szabályok visszaállítását ígérte.
Vásárló Hiányzik még valami? Itt vannak a hosszú hétvége "kivételei"
Buksza blog | 2024. március 29. 12:23
A benzinkutas boltokra lehet számítani, de gyógyszert is be lehet szerezni a hosszú hétvége ünnepnapjain. 
Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG