3p
Novemberben gyorsult az árcsökkenés a hipermarketekben, hónapról hónapra egyre olcsóbban tudhatjuk le a nagybevásárlást - erre jutottunk a legfrissebb Privátbankár Árkosár felmérés során. Azt is megnéztük, hogy melyik termékek lettek olcsóbbak és mi lett drágább.

 

November 5-én, ahogy minden hónapban szoktuk, elmentünk a három hipermarketlánc egy-egy egységébe, és megnéztük, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló mintakosarunk ára az előző hónaphoz és tavaly novemberhez képest. Idén eddig egy kivételével minden hónapban alacsonyabb árat mértünk, mint az előző év azonos időszakaiban.

 

A három hipermarket közül az Auchanban 7,2 százalékos, a Tescóban 3 százalékos, az Intersparban pedig 2,3 százalékos havi árcsökkenést mértünk. Tavalyhoz képest is tovább csökkentek az árak: az Auchanban 1,5 százalékkal az Intersparban 0,8 százalékkal, a Tescóban pedig 5,3 százalékkal tudjuk olcsóbban megtölteni kosarunkat. Az élelmiszerkosár átlagára 17 ezer forint alá esett, most a kosár átlagára 16 925 forint.

Az áruházak sorrendje most nem változott: az előző hónapban is az Auchan végzett az első helyen, amit a Tesco, majd az Interspar követett, ez persze nem jelent semmit, mert az utóbbi hónapokban erőteljes átrendeződéseket láthattunk egyik hónapról a másikra. A legolcsóbb és legdrágább áruház között 1278 forint volt a különbség novemberben.



A legkevesebbet persze akkor kellene fizetni, ha mindent ott vennénk, ahol az a legolcsóbb: 1733 forintot spórolhatnánk így az átlagárhoz képest. Ez azonban tripla utazgatással vagy tripla létszámú bevásárlócsapattal járna.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Egyetlen hónap alatt 15 százalékkal drágult a margarin és 12-vel a krumpli ára a hipermarketekben. A sajt azonban 20 százalékkal olcsóbb lett, az alma pedig majdnem 30 százalékkal kerül kevesebbe.

Tavaly novemberhez képest több, mint 30 százalékkal ugrott a tejföl ára, majdnem negyedével drágább lett a banán, és feljebb ment az ásványvíz, a joghurt, a tészta, és a májas ára is. Tavalyhoz képest azonban jóval olcsóbb lett a krumpli, az alma és a cukor, de kevesebbet kell fizetni a sajtért, a tojásért, a teáért, a rizsért is.

Havi legolcsóbbak: tej, cukor, olaj

Az utóbbi időben sokszor szerepel a tej, a cukor és az olaj a hírekben, gyakran trükköznek ugyanis ezekkel a termékekkel az áfacsalók. Megnéztük, melyik termékek a legolcsóbbak a hiperekben.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Bármelyik hipermarketbe megyünk, már 300 forint alatt kaphatunk étolajat, a legolcsóbban az Auchanban vehetünk Sunol márkájú szlovák olajat, egy forinttal drágább, 279 forint a Tesco Value olaj, az Intersparban pedig 295 forintért kapható a legolcsóbb étolaj.

Cukorból a Tesco adja legolcsóbban saját márkáját, 169 forintért. Az Intersparban 174 forint egy kiló cukor, míg az Auchanban 178.

UHT tejet legolcsóbban az Auchanban vehetünk, 159 forintért. A Tesco tejből is a saját márkás termékét adja legolcsóbban, 169 forint egy liter tej. A Privátbankár Árkosár felméréskor az Intersparban is ennyiért kaphattunk tartós tejet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG