1p
A márciusi árrekord után már áprilisban is némi árcsökkenésről adhattunk jelentést, a Privátbankár májusi Árkosár-felmérése pedig az élelmiszerárak további ereszkedéséről tanúskodik. Ráadásul 2010. júniusa óta most először lett kevesebb a számla végösszege az egy évvel korábbi nagybevásárláshoz képest.

Ahogy 2007 februárja óta minden hónapban, május 8-án is felkerestük a három hazai hipermarketlánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, hogyan alakult 30 termékből álló mintakosarunk ára az elmúlt hónaphoz és a tavalyi év azonos hónapjához képest. A három hipermarketlánc valójában inkább csak két és fél: a Corában már folynak az átalakítási munkálatok, miután az Európai Bizottság április 18-án jóváhagyta, hogy az Auchan a Cora áruházakat működtető Magyar Hipermarket Kereskedelmi Kft.-t. A hét áruház átvétele akár pár hónap alatt is befejeződhet.

A Corában valószínűleg sok energiát felemészt az átállás, az új üzlettér kialakítása: az árversenyre már kevesebb figyelem jutott, így a távozó lánc egyedüliként emelte árait mind havi, mind pedig éves összehasonlításban a három versenytárs közül.

Áprilishoz képest 1,7 százalékkal, tavaly májushoz képest 3 százalékkal emelte átlagosan árait a Cora, míg a Tescóban havi szinten 1, éves összehasonlításban 0,4, az Auchanban pedig 2,6 illetve 3,6 százalékkal csökkent a kosár ellenértéke.

A három áruház közül egyedül az Auchanban úsztuk volna meg a nagybevásárlást 16 ezer forint alatt, az átlagár pedig 16 271 forint lett. Ez 0,6 százalékkal alacsonyabb, mint áprilisban volt, és 60 forinttal, 0,4 százalékkal kevesebb, mint amit tavaly ilyenkor kellett fizetnünk. Éves árcsökkenésről közel két éve, 2010. júniusa óta nem számolhattunk be - ehhez persze a mostani árcsökkenés mellett a magas bázis is kellett, hiszen tavaly épp május-júniusban tetőztek az árak az áruházakban.

Az áruházak sorrendjében a Tesco ezúttal megelőzte a Corát - ez azt jelenti, hogy a májusi adatok alapján a legolcsóbb áruház vásárolta meg a legdrágábbat. Ha a Corát az Auchan áraihoz igazítják, ez azt is jelentheti, hogy a bevásárlás átlagára valamelyest csökkenhet. Márpedig májusban a különbség a legolcsóbb és a legdrágább áruházak között szokatlanul nagy, 6,5 százalékos volt - ezért az 1088 forintért pedig már érdemes lehet akár messzebbi bevásárlást is tervezni.

A legjobban persze akkor járnánk, ha mindent ott vásárolnánk meg, ahol a legolcsóbban adják: ekkor 15 ezer forint alatt maradna a számla végösszege. Ennél az Auchan 4,4, a Tesco 10, a Cora pedig 11,7 százalékkal volt drágább. Azt is figyelembe kell azonban venni, hogy ebben az esetben tripla utazgatásra és tripla időre, vagy háromszoros létszámú bevásárlócsapatra lenne szükség.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az utóbbi időben nem nagyon fordult elő, hogy több terméknél tapasztaltunk volna 10 százalékot meghaladó árcsökkenést, mint ugyanilyen mértékű áremelkedést - márpedig májusban ez a helyzet. Havi összehasonlításban egyedül az alma lépte át a +10 százalékot, átlagosan 32 százalékkal drágában kínálják az áruházak, mint egy hónapja. Az áprilisinál 19 százalékkal olcsóbb viszont a tojás, 18-cal a rizs, 16-tal a májas és 13-mal a krumpli.

Tavaly májushoz képest 55 százalékkal drágább a tojás (az ismert okok miatt), 32-vel a chips, több mint 20 százalékkal drágább a felvágott és a kávé, 10 százaléknál többet drágult egy év alatt a narancslé, az ásványvíz és a csoki is. A burgonyáért viszont közel 60 százalékkal kevesebbet kell fizetnünk, mint egy éve, 30 százalékkal olcsóbb a liszt, és több mint 10 százalékkal csökkent az alma, a rizs, a cukor, és a csirkemell ára tavalyhoz képest.

Havi legolcsóbbak

Minden évben fellángol a vita az eper származása körül - a magyar vagy a külföldi a finomabb, vegyük nyugodtan az idegen árut, vagy várjunk inkább arra, hogy a magyar is beérjen. Idén a hírek szerint az illetékes minisztérium is eltévedt az eper érési idejét illetően, mindenesetre aki a pénztárcájával szavaz, az egyelőre biztosan a spanyol epret választja. A legolcsóbban az Auchanban találtunk ilyet, kilónként 590 forintért. A Tescóban 658 forint volt az eper kilója, a Corában 876-ért találtunk - egyedül itt vehettünk volna magyar epret, ehhez azonban mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni: 3396 forintba került kilója, ami közel 4-szeres árat jelent.

Ha a drága epret olcsó pezsgővel kísérnénk, elég 439 forinttal számolnunk: az Auchanban ennyibe került ugyanis egy üveg Anno Domini 2000 márkájú ital. A Tesco 499-ért adta a Schomberget, míg a Cora a nevével ellentétben Magyarországon gyártott és palackozott, a szocialista retró-hangulatra építő Szovjetszkoje Igrisztojét kínálta 619 forintért.

Ha a hirtelen betört nyár hatásait egy kis olcsó fagyival tompítanánk, szintén az Auchanban kell keresgélnünk, a Soft Ice litere mindössze 229,5 forintba került ottjártunkkor. A Cora sajátmárkás Winnyje 250 forintért kapható literenként, a tescós Softscoop fantázianevú fagyi pedig literenként 274,50-ért beszerezhető.

Címkék: Vásárló

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG