4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A márkakereskedők a fizetőképes kereslet, illetve a hitelezés bővülésében bíznak.

A Használtautó.hu idén immár harmadik éve teszi közzé a személyautó-piaci kilátásokat vizsgáló Autópiaci Barométert. Az idei felmérés adatai szerint az újautó-importőrök 9 százalékos, a legnagyobb használtautó-kereskedő cégek pedig 12 százalékos növekedést várnak saját szegmensükben. A használtautó-importot illetően ugyanakkor a növekedés korábbi lendületének csillapodására számítanak a hazai autópiaci szereplők.


A felmérésben részt vevő gépjárműimportőr cégek a teljes újautó-piac közel 60 százalékát fedik le. Vezető munkatársaik becslése szerint a 2016. évi 25 százalékos piaci bővülése után az idei ugyan nem fog megismétlődni, az átlagosan 9 százalékra várt idei növekedés nyomán azonban az eladott új személyautók száma a tavalyi közel 97 ezerről az idei évben 106 ezer fölé emelkedhet.

Könnyen előfordulhat azonban – ahogyan tavaly is megesett –, hogy a piaci várakozásokat meghaladja az új autók eladása, és az értékesített példányok száma 110 ezer fölé kerül év végére (ez az érték még mindig jelentősen elmarad a legutóbbi válság kitörése előtti 2007-es adattól: ebben az évben 176 ezer új személyautót értékesítettek).

A növekedést elősegítő legfontosabb okként a legtöbben a stabilabb gazdasági környezet miatt erősödő vásárlói optimizmust (40%), illetve az elérhetőbbé váló finanszírozási lehetőségeket (30%) említették. Ugyanakkor új modellek megjelenése a kínálatban, illetve az elektromos autók közelmúltban bevezetett ártámogatása a válaszadók többsége szerint idén nem befolyásolja lényeges mértékben a további piaci élénkülést.

A magánszemélyekben bíznak

A megkérdezettek évről évre egyre nagyobb arányban szavaznak arra, hogy nem a vállalati és állami flották területén, hanem a magánszemélyek számára történő értékesítésben várható nagyobb növekedés. Két éve még 50-50 százalék volt a válaszok megoszlása, majd tavaly 59, míg idén már 80 százaléknyian számítanak arra, hogy a növekedés a magánszemélyek vásárlásainál gyorsul majd fel nagyobb mértékben.

A megkérdezett importőrök szerint a 2015-ben bevezetett „zöld rendszám” kedvezménycsomag jelenlegi összetételében csupán közepes mértékben járul hozzá a villanyautók és a konnektoros hibrid autók vonzerejének növeléséhez: 6-os skálán 3,7-es átlagot kapott ez a kérdés (az 1-es válasz jelenti azt, hogy nem lesz kimutatható a hatás, míg a 6-os azt, hogy az intézkedés alapvetően átbillenti majd a keresletet). Az intézkedés megítélése ugyanakkor javult tavalyhoz képest, amikor mindössze 2,9 volt a válaszok átlagos értéke.

Forrás: hasznaltauto-index.hu

Csökkenhet az import szerepe a hazai autóállomány bővülésében

A felmérés készítői ezúttal 63 használtautó-kereskedő válaszait dolgozták fel, e cégek fele került ki a nagyobb, évente legalább 200 autót forgalmazó körből. A kereskedők becsléseinek átlaga szerint a használtautó-piac idei bővülésének várható mértéke 11,5 százalék lesz. Ez alig marad el a 2016-ban bekövetkezett 12-13 százalékos emelkedéstől. A növekedést elősegítő tényezők között a kereskedők a fizetőképes kereslet növekedése mellett a hazai személyautópark korosodása miatti csere szükségét, illetve az újautó-eladások növekedésének átgyűrűző hatását említették, hiszen ez utóbbi automatikusan növekvő számú lecserélt, néhány éves autó megjelenését eredményezi a használtautó-piacon.

Tavaly 16 százalékkal, 142 ezerre nőtt a használt személyautók importja. Abban szinte minden kereskedő egyetért, hogy idén is folytatódik a behozatal volumenének bővülése, azonban a további növekedés mértékét illetően idén visszafogottabbak a várakozások. Az átlagos előrejelzés ezen a területen 9 százalékos értéket mutat, ami azt jelenti, hogy bár a növekedés üteme sokat mérséklődik, a várakozások szerint 2017-ben újabb 155 ezer használt autót hoznak majd be az országba.

Az életed kockáztatod, ha rossz autószerelőt választasz

Rendkívül súlyos közlekedésbiztonsági kockázatokat jelentenek az autókban használt szoftverek és egyéb műszaki elemek működését ellenőrző nem jogtiszta, vagy nem megfelelően frissített diagnosztikai eszközök. Mire figyeljünk? Hogyan kerülhetjük el az életveszélyes elektronikai fusimunkákat? További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Kiberbiztonsági roadshow indul
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:51
A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít.
Közérdekű Még hogy alacsony az infláció! Újabb cáfolat érkezett
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 09:09
A K&H felmérése szerint bár az infláció visszahúzódott, a középkorúak jövedelme nem emelkedett jelentősebben, így érdemben nem változott az anyagi helyzetüket jónak vagy gyengének látók aránya.
Közérdekű Megkezdődött a taposás az olimpia miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:57
Egymásra licitálnak a sportszergyártók azért, hogy a lehető legtöbbet kihozzák a párizsi olimpia reklámozási lehetőségeiből, van olyan vállalat, amely hirdetési szőnyegbombázást tervez.
Közérdekű A csalók egyből rárepültek a csodagyógyszerre
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:13
A hamisítók máris rámentek az elmúlt években megjelent súlycsökkenő készítmények fake változatainak értékesítésére és nem ez az egyetlen aggasztó hír a készítményekkel kapcsolatban.
Közérdekű Szijjártó Péter: 24 magyar jelentkezett az izraeli nagykövetségen
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 11:44
Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter friss információkkal jelentkezett az iráni támadás után. 
Közérdekű Kit vesz maga mellé Magyar Péter: Chikán Attilát, Járai Zsigmondot, Jaksity Györgyöt, esetleg Pottyondi Edinát? - A hét videója
Juhász Gábor-Mester Nándor-Bózsó Péter | 2024. április 12. 18:53
Vajon kiket választ majd Magyar Péter, hogy húzónévként mellette álljanak, mondjuk egy óriásplakáton? Honnan jöhetnek, és ki lesz közöttük a legismertebb nő? Mely társadalmi rétegeket célszerű megszólítania? Mit tervez vidéken és mennyire fog a fitalokra fókuszálni? Hogyan tud hatni eddig passzív, vagy visszahúzódó rétegekre? Ezt elemezte a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Bózsó Péter újságíró, akik saját szakállukra castingoltak.
Közérdekű Itt a jó hír a lakáshitelre vágyóknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:28
Már öt banknál lehet akár 10 százalék önerővel lakáshitelt felvenni.
Közérdekű A nap képe: Szijjártó Péter egy jó cimborával pózolt
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:59
Menczer Tamás utódjával mosolygott jó hangulatban a tárcavezető. 
Közérdekű Magyar Péter megtalálta a megoldást – megvan, milyen párttal indulhat a választáson
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:34
Varga Judit NER-ből kiugrott volt férje Facebook-oldalán számolt be erről.
Közérdekű Ismét találkoztak a tenisz szerelmesei
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 11:22
Több mint 20 fokos volt a hőmérséklet, ám a teniszpályák még a téli sátrak alatt várták a tenisz szerelmeseinek Csók Tenisz! csapatversenyre nevezett teniszezőket. 2001 óta rendezik meg évente ezt a versenyt, de első alkalommal érezhették magukat a játékosok egyszerre a télben és a tavaszban is. Az a sátor, amelyiket jobban sütött a nap, amolyan óriás szauna hatását keltette, míg a fák árnyékában lévő sátorban hűvösebb volt, mint a szabadban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG