1p

A legforróbb, legaktuálisabb téma az üzleti életben!
Fenntarthatóság 2024 – ESG: a szabályozási kihívástól az üzleti lehetőségig

Jöjjön el és hallgassa meg a legjobb szakértőket,
ismerje meg a vállalatok és a pénzügyi szektor legjobb gyakorlatait!

2024. október 1. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szlovákiában átlagban minden ötödik lakos ellen folytat eljárást a végrehajtó, és a végrehajtások száma évről évre nő. A végrehajtások száma elérte az egymilliót. A jogszabályokon változtattak, de az nem sokat segít az adósoknak.

Nyolc éve folyamatosan nő Szlovákiában a végrehajtási eljárások száma. Míg 2005-ben közel 211 ezer ilyen eljárás megkezdésére vonatkozó indítványt jegyeztek, jelenleg a be nem fejezett végrehajtói eljárások száma már elérte az egymilliót - közölte statisztikai adatokra hivatkozva a pozsonyi Pravda.

Tavalyi csak az állami tulajdonú Szociális Biztosító több mint negyedmillió ilyen keresetet indított, és a három, Szlovákiában működő egészségbiztosító által indítványozott keresetek száma is túllépte a 120 ezret.

Nem a bankok követelnek

A végrehajtási eljárások számának növekedése a Pravda szerint a nem banki pénzintézetek által nyújtott fogyasztói hitelek mind nagyobb térnyerésével is összefügg. A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint a lakosságnak a nem banki pénzintézetekkel szembeni tartozása csak az elmúlt év során 66 millió euróval nőtt.

A nem banki pénzintézeteket főleg azok választják, akik kisebb összegű fogyasztási hitelt akarnak felvenni. Az ilyen hiteleket azonban a bankinál lényegesen magasabb kamatra adják. A Pravda szerint van, amelyik "csillagászati" összegnek is megfelel, mert van olyan nem banki pénzintézet, amely amelynél az éves teljes hiteldíjszint meghaladja a 2 millió 300 ezer százalékot(!).

Hiába változtattak a jogszabályon

Mivel az elmúlt időszakban egyre nőtt az olyan esetek száma, amikor a hitelesnek a tartozást jócskán meghaladó értékű ingatlanát foglalták le, esetenként csupán néhány száz eurós tartozás behajtása miatt, a szlovák igazságügyi tárca az év elejétől több ponton is változtatott a végrehajtási törvényen. Ezek egyike a bajba jutott hiteles számára lehetővé teszi, hogy a bíróságon óvással éljen a végrehajtással szemben, amennyiben az annak alapját képező adósság aránytalanul alacsonyabb értéket képvisel, mint a végrehajtás tárgya.

A módosítás azonban nem teljes mértékben váltotta be a hozzá fűzött reményeket, mivel kiderült, hogy a nem banki pénzintézetek egy része így már inkább a döntőbíróságokhoz folyamodik, mivel azok csak a hitelszerződések feltételeinek formai teljesítését veszik alapul a döntésnél, amely fellebbezés híján 30 napon belül jogerőssé válik. Az ilyen ügyekben az év eleje óta jelentősen megnőtt a bíróságokhoz benyújtott fellebbezések száma. A kialakult helyzetre azonban a nem banki pénzintézetek is reagáltak, olyan tömeges beadvánnyal fordulva a bíróságokhoz, amelyben vállalkozói jogaik megsértését panaszolják.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nagyon szokatlan dolgot produkáltak a saját márkás termékek
Buksza blog | 2024. szeptember 27. 19:21
Immáron egy felmérés is bizonyítja, hogy a vásárlók az elmúlt fél évben óvatosan növelték kiadásaikat, de kétharmaduk kész kipróbálni új termékeket és márkákat, ha azok olcsóbbak.
Vásárló Megadta magát az otthoni gép: javítás vagy vásárlás? Új szabályozás jöhet
Buksza blog | 2024. szeptember 26. 15:01
Régi gondja az embereknek, hogy ha mestert hívnak a ház körüli egyszerű javításokhoz, amelyek egy részét maguk is megcsinálhatnák, durva számlákkal szembesülnek. Az ügy állami szabályozás után kiált.
Vásárló Ilyen volt a 33. Budapest Borfesztivál szeptember 12-15. között a Budavári Palotában
PR | 2024. szeptember 25. 09:15
A Budapest Borfesztivál 33. alkalommal került megrendezésre a Budavári Palota gyönyörű teraszain. A lélegzetelállító Dunai panoráma, az emlékeket őrző falak, a díszes épületek a hűvös idő ellenére is varázslatos hangulatot kölcsönöztek Európa egyik legszebb fesztiváljának. A borok minősége, a gourmet fogások széles választéka, a szakmai programok színvonala az időjárástól függetlenül is felejthetetlen élményt nyújtott a fesztivál látogatóinak.
Vásárló Hadat üzenne a műanyagoknak a sampongyártó világcég – jöhet a dobozos tusfürdő?
Buksza blog | 2024. szeptember 24. 12:43
Az Unilever vezetősége azt várja az ENSZ folyamatban lévő műanyag-kezelési egyeztetési folyamatától, hogy az év végén olyan egyezménnyel végződjön, ami kiüti a műanyag csomagolóanyagokat.
Vásárló MIkor lehet a legkényelmesebben vásárolni? Megjött a válasz
Buksza blog | 2024. szeptember 24. 11:33
A fogyasztási szokások átalakulásával indokolja a Co-op, hogy 24 órás élelmiszer-kiszállítási szolgáltatást vezet be Angliában. A gyors házhoz szállítást elsősorban az éjszaka vásárlók igénylik.
Vásárló Szlovákiába jár élelmiszert vásárolni? Ezt mindenképpen tudnia kell!
Buksza blog | 2024. szeptember 23. 05:44
A szlovák kormány nem ijedt meg attól, hogy gazdasági megszorításokat kell bevezetni az állam pénzügyeinek rendbe tétele érdekében, ám a csomag „hangulatjavító” részének hatása kétséges. A szlovákiai boltokba járó magyarországi lakosoknak érdemes lesz újra elővenniük a számológépet. 
Vásárló Így küzd a vásárlók kegyeiért a Lidl és az Aldi
Buksza blog | 2024. szeptember 20. 14:31
Megmutatjuk, hogy hogyan igazodnak a diszkontok a vásárlói igényekhez.
Vásárló Kitalálja, mit akar most venni a legtöbb magyar?
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 13:49
Páros lábbal rúgta be az ajtót az ősz: a légkondikat esernyők, esőkabátok váltották le a legnagyobb ár-összehasonlító oldalánál is.
Vásárló Elég rosszul néz ki a pánikvásárlások másik oldala
Buksza blog | 2024. szeptember 18. 08:55
A mesterséges intelligencia lehetővé teszi a valós idejű kereskedést a ruházati cikkek piacán, azaz a fogyasztói ízlés változásainak azonnali lekövetését és kiszolgálását. Ennek azonban nagy ára van.
Vásárló Örülhetnek a vásárlók a boltok új lépésének
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 18. 08:22
A saját márkás termékek korábban csak árukkal csalogatták a vásárlókat, ám az áruházláncok rájöttek, hogy ha javítják minőségüket, akkor hosszú távon kereshetnek velük. Ezért erősítik kínálatukat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG