Lesújt ez a válság? 10+1 egyszerű tippet adunk spóroláshoz!

Eidenpenz József, 2012. július 24., 06:10

Magas, 5-6 százalékos infláció, egyre újabb és újabb vagy magasabb adók, növekvő létbizonytalanság. A spórolás, biztonsági tartalék képzése szinte bármi áron egyre többek számára nem hobbi vagy döntés kérdése ma már, hanem létszükséglet, túlélési stratégia. Ehhez gyűjtöttünk össze egy sorozat egyszerű ötletet.

1. Keress olcsóbb bankszámlát!

A tranzakciós illetéknek vagy sárgacsekk-adónak nevezett új sarc miatt több pénzintézet máris megemelte díjait, néhányan pedig valószínűleg a közeljövőben fogják, lehet, hogy pont a legnagyobb nyárban, amikor alig figyel rá valaki. Érdemes odafigyelni, összehasonlítást végezni (nem csak a számlavezetési díjakról, hanem egyéb fontos költségekről is), és ha úgy látjuk, túl drága a bankszámlánk, másikra váltani. Fizetésünktől, nyugdíjunktól, aktivitásunktól, szokásainktól függően éves szinten több tízezer forintot is meg lehet ezzel spórolni évente. (Olcsó nyugdíjasszámlákról itt írtunk, ezek egy része azonban bér átutalására is használható.)

2. Skype-olj, vagy keress olcsóbb telefonelőfizetést!

Az új távközlési adót is várhatóan áthárítják a telefontársaságok, van, amelyik már jelezte is, hogy árat emel, mint a Magyar Telekom. (Az adó természetesen nem megszorítás, az áremelés pedig nem áthárítás...) Ha eddig is lépni akart, de esetleg halogatta volna, vagy már régen nem nézett körül a piacon, mi a legolcsóbb megoldás, akkor itt az ideje megtenni. Szokásainktól függően itt is havonta több ezer, évente több tízezer forintot is spórolhatunk. Itt az ideje megismerkedni az internetes telefonálási lehetőségekkel is, amelyekről már írtunk, és amelyekkel akár száz százalékban is megspórolhatjuk a telefonszámlát.

3. Fizesd vissza gyorsan fogyasztási hiteledet, folyószámla-hiteledet, hitelkártya-keretedet!

Ezek a legdrágább hitelfajták, a lakáshitelek kamatterheinek (THM-jének) kettő-háromszorosát is simán elérhetik. Egy 35 százalékos THM azzal egyenértékű, mintha valakitől kölcsönkapnál 100 ezer forintot, és egy év múlva 135-öt kéne visszaadni. Ugye, sokallnád? Az infláció közben 5-6, a betéti kamat 5-8 százalék.

Érdemes tehát az ilyen kölcsönöket, hiteleket minél hamarabb visszafizetni, illetve fel sem venni, szintén hatalmas pénzeket lehet vele megspórolni. A gyorskölcsön-társaságok ennél is drágábbak lehetnek, maximum közvetlen életveszély esetén jöhetnek szóba. (Az egyik cégnél például most 42-44,5 százalék közötti THM-értékeket találtunk.)

4. Igyál hetente eggyel kevesebb capuccinót!

Az a szokásod, hogy hetente háromszor beülsz a kedvenc kávézódba egy csodálatos habos, illatos capuccinóra? Redukáld heti két alkalomra. Ha 400 forint egy ilyen mennyei ital, havonta több mint 1200, évente pedig 20 800 forintot fogsz spórolni (mert 52*400=20 800).

Hasonlóképp sokan naponta több szénsavas üdítőt is megisznak, dobálják a pénzt a munkahelyi automatába, sorban állnak a büfében. Ez egyszerre egészségtelen és drága, ha csak a felét csapvízzel, bolti ásványvízzel, esetleg, ha már feltétlenül édeset kívánunk, vízzel hígítható gyümölcsszörpökkel tudjuk helyettesíteni, rengeteget lehet spórolni.

5. Kösd le a pénzed!

Sokan lusták vagy feledékenyek, és a folyószámlájukon parkoló pénzeket parlagon hagyják lekötés nélkül, vagy túl sok készpénzt tartanak otthon. Érdemes végiggondolni, mennyi pénzre van szükségünk a következő egy, három, hat hónapban, és olyan internetes bankolási rendszert használni, amellyel a karosszékből, otthonról percek alatt le lehet kötni a pénz egy részét. Akár egy hónapra is érdemes, összegtől függően akkor is sok száz forintról is szó lehet havonta. Nagyobb megtakarítások és hosszabb futamidő esetén gyümölcsöző lehet a pénzt banki akciók szerint mozgatni más pénzintézethez, vagy az Államkincstárnál állampapírba tenni (éves papírok évi 8, fél évesek 7,5 százalékos kamattal kaphatók jelenleg.)

6. Legyen elegendő nyomás az autód gumijában!

A szükségesnél fél barral alacsonyabb légnyomás a gumiban öt százalékkal növeli az üzemanyag-felhasználást. A német kleingeldblog.de számításai szerint hét literes átlagfogyasztásnál és 15 000 kilométeres éves utazásnál ez már több, mint 50 liter évente, ez pedig a jelenlegi hazai benzinárakkal számolva 22 000 forint körüli összeg.

7. Mozi helyett házimozi

Drágák a mozijegyek, főleg ha kólát és chipset vagy kukoricát is kérünk hozzá, két főre könnyen a 3000-5000 forintos sávban lehet egy látogatás. A televízió meg tele van reklámokkal, önreklámokkal és egyéb furcsa dolgokkal. Berendezhetünk otthon is házimozit, szinte ingyen: egy adag mikróban pattogatható kukorica 100 forintért kapható, az üdítő is töredéke a boltban a mozisnak. DVD-ket barátoktól, rokonoktól kölcsönözni nem tilos, de a kihalófélben levő videotékák is jóval olcsóbbak, mint a mozi.

Az interneten mindig van mit nézni, még komplett magyar nyelvű filmeket is találhatunk. Például a Youtube keresőjébe írjük be: „teljes film”, meglepően sok találatot kapunk, bár persze nem a friss filmeket és nem a legjobb minőségben, de legalább reklámok nélkül. Ha idegen nyelven jól tudunk, még több a lehetőség, és még gyakorolunk is közben.

A televíziók is sokszor tesznek fel rövidfilmeket vagy egész műsorokat az internetes oldalukra, általában reklámok nélkül. (Gyűjteményt televíziós csatornák oldalairól például itt talál.)

8. Kerüljük el messzire az éttermet, az ételrendelést

Azt mondod, nincs otthon semmi, ami megehetsz? Hívod a pizzafutárt? Szinte soha nincs olyan, hogy ne lenne valakinek legalább egy zacskó lencséje, némi zöldsége és rizse, amit jól fűszerezve gyorsan el lehet készíteni. Heti egy pizzarendelés megspórolása már évi 50-80 ezer forintot is jelenthet évente és fejenként.

9. Használjunk takarékos izzókat

A német kleingeldblog.de számításai szerint az energiatakarékos izzók 80 százalékkal is kevesebb energiát fogyasztanak és nyolcszor addig működnek, mint a hagyományosak. Ezzel egy átlagos háztartás Németországban, az ottani árakon évente 50 eurót (átszámolva mintegy 14 500 forintot) spórolhat évente. Itthon már csak a jóval magasabb hazai ÁFA miatt is magasabb lehet a megtakarítás.

10. Főzz duplán, és vidd magaddal az irodába!

Egy munkahelyi menzai, vagy utcai gyorséttermi ebéd ára ma jellemzően 700-1500 forint között van. Ha otthoni étellel pótoljuk, az 200-500 forintból kijöhet. Ha minden áldott munkanap ezt csináljuk, elvileg akár havi tizenöt-húszezret, évente 150-240 ezer forintot, egy kisebb nyaralás árát is megspórolhatjuk. Azért a kollégákkal is rendszeresen kell beszélgetni valamikor, amire jó alkalom az ebédidő.

10+1: Biztos, hogy szükséged van bérletre?

Ha nem kell nagy távolságokat utaznod a városban, érdemes megfontolni, hogy nem érdemesebb-e gyalogolni, kerékpározni a munkahelyre. Ha a munkahely közel van, gyalog is elérhető, és ha egyébként csak néha mozdul ki az ember a környékről, akkor lehet, hogy havonta pár menetjegy elég a távolabbi úticélokig. (Az orvos pedig szinte biztosan önnek is sok testmozgást javasolna.)

Kérdéses esetben érdemes lehet egyszer kipróbálni, lemérni, meglepő eredmények tudnak születni. A villamosmegállóig elgyalogolni, bevárni a villamost, kivárni a piros lámpákat, megállókat, majd a villamostól a munkahelyig sétálni, lehet, hogy alig tart rövidebb ideig, mint egy rövidebb útvonalon végigsétálni. E sorok írójának korábban 20-25 percig tartott így az út villamossal (öt megálló), és 30-35 percig gyalog. Tavasztól őszig napi egy óra séta egész kellemes és üdítő tud lenni, de hóesésben is szép lehet.

(Az ötletek jelentős részét a kleingeldblog.de német oldalon találtuk és a hazai viszonyokra adaptáltuk.)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Miért ülhetnek még mindig korrupt, bűnöző politikusok a parlamentekben?

Miért ülhetnek még mindig korrupt, bűnöző politikusok a parlamentekben?

Itthon is sok botrány volt a politikusok mentelmi joga miatt, érdekes, de ez kifejezetten a modern, nyugatias demokráciák védjegye. Május 20-án a törökök egyszerre több mint száz parlamenti képviselő mentelmi jogát függesztették fel, mondván, hogy a nép nem szeretne bűnözőket látni a parlamentben, de volt már hasonlóra példa Brazíliában és Indiában is.

További cikkek

Utánajártunk

Napi kommentár - videó

Privátbankár Árkosár

Ajánlatunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX27011.72+1.33%
  DAX9823.5-4.37%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • május 23
  május 24
  MNB - Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos kincstárjegy aukció, D160831, 40 mrd Ft
  Külkereskedelmi egyenleg - március
  Ipari termelés (év/év) - március
  ING - 2016 Q1
  Nokia - 2016 Q1
  Walt Disney - 2016 Q2
  május 25
  KSH: Kiskereskedelem (március, részletes adatok)
  OMV - 2016 Q1
  Deutsche Post - 2016 Q1
  E.ON - 2016 Q1
  Metro - 2016 Q2
  május 26
  ÁKK - államkötvény aukciók (3, 5 és 10 év)
  KSH: Munkaerőpiaci adatok (munkanélküliség, foglalkoztatottság, február-április)
  Raiffeisen - 2016 Q1
  Ipari termelés (év/év) - március
  BoE kamatdöntő ülése
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  május 27
  Fogyasztó árindex (év/év, végleges) - április
  GDP - 2016 Q1
  GDP - 2016 Q1

Szavazás

Ön szerint Magyarországnak nagyobb szerepet kell vállalnia a terrorizmus elleni harcban?