5p
A londoni elemzői konszenzus szerint valószínűleg ismét csökkent az éves összevetésű magyarországi fogyasztói árindex a múlt hónapban, elsősorban az erőteljes bázishatások miatt.

A pénteki adatismertetés előtti citybeli előrejelzések zéró és mínusz 0,3 százalékos tizenkét havi szeptemberi infláció között mozognak.

Augusztusban 0,2 százalékos éves szintű inflációt mértek Magyarországon. Áprilisban és májusban egyaránt 0,1 százalékkal, júniusban 0,3 százalékkal csökkentek, júliusban 0,1 százalékkal nőttek a fogyasztói árak tizenkét havi összehasonlításban.

Az oroszok miatt csökkenhetnek az árak

Egyes londoni házak előrejelzései szerint az orosz élelmiszerimport-embargó erősítheti a deflációs nyomást a közép-európai EU-gazdaságokban. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni elemzőinek becslése szerint Magyarországon és Lengyelországban egyaránt 0,5 százalékpontnyi negatív hatást gyakorolhat a teljes kosárra számolt fogyasztói árindexre az orosz importtilalom.

A cég számításai szerint az orosz tilalmi listán szereplő élelmiszerfélék súlya a magyar inflációs kosárban 12,5 százalék, a lengyel kosáron belül 14,4 százalék.

Szeptemberre a JP Morgan felzárkózó piacokkal foglalkozó londoni közgazdászai 0,2 százalékos éves árcsökkenést várnak Magyarországon, mindenekelőtt az alkohol- és a dohányfélék esetében belépő erőteljes bázishatások miatt. A ház elemzői kiemelik, hogy tavaly szeptemberben a dohányféleségek kiskereskedelmi árrése a kormányzati intézkedések hatására meredeken megugrott.

A JP Morgan szakértői szerint az éves összevetésű infláció várhatóan ismét pozitív lesz októberben, és az idei év végére 1 százalék környékére emelkedik vissza, elsőssorban az élelmiszer- és az energiakomponensben érvényesülő bázishatások miatt.

Más házak is csökkenést várnak

A 4cast nevű londoni gazdaság-pénzügyi elemzőház az éves fogyasztói árindex 0,3 százalékos csökkenését jósolja a múlt hónapra. A cég elemzői szerint is kizárólag a dohányfélék tavaly szeptemberi meredek áremelkedéséből, illetve a pénzügyi tranzakciós illeték növekedéséből eredő bázishatás okozta a szeptemberre várt negatív éves inflációt. E két tényező kiszűrésével a 4cast szerint nem észlelhető jelentős változás a magyar inflációs folyamatokban.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai szintén a fogyasztói árindex 0,3 százalékos visszaesését várják szeptemberre éves összehasonlításban. A ház szerint ez elsősorban a maginflációs kosár komponenseiben jelentkező bázishatások eredménye.

A GS elemzői ugyanakkor azzal számolnak, hogy az idei negyedik negyedévben ismét pozitív inflációs adatok látnak napvilágot, mivel az élelmiszerárak várhatóan növekedésnek indulnak, és a tavalyi közműdíj-csökkentések dezinflációs hatása kiesik az indexből. Várakozásaik szerint a megforduló bázishatások 2014 végére 1,2 százalékig, 2015 közepére 3 százalékig - vagyis a Magyar Nemzeti Bank (MNB) középtávú céljának megfelelő - szintre emelik vissza az éves magyar inflációt.

Valamikor 2016-ban...


A fogyasztói árak 0,3 százalékos éves összevetésű csökkenését jósolják szeptemberre a Morgan Stanley bankcsoport londoni elemzői is, szintén a belépő bázishatások miatt. A ház előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) - elsősorban a hosszú évek óta először élénkülő hazai kereslet hatására - az idén 3,5 százalékkal, jövőre 3 százalékkal növekszik, ám e robusztus növekedési környezetben is nagyon alacsony marad az infláció.

A Morgan Stanley szakértői 2014 decemberében is mindössze 0,7 százalékos tizenkét havi inflációval számolnak, és prognózisuk szerint az éves inflációs ütem csak "valamikor 2016-ban" kerül az MNB 3 százalékos célszintje közelébe.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai szerint azonban a magyar gazdaságban továbbra is meglévő jelentős kapacitástöbblet miatt valószínűtlen, hogy a tizenkét havi magyarországi infláció a belátható jövőben eléri az MNB 3 százalékos célját. A ház emiatt azzal számol, hogy az MNB 2015 jelentős részében is a jelenlegi 2,10 százalékos mélységi rekordon tartja alapkamatát.

Mikor emelkedhet az alapkamat?


Az éves fogyasztói árindex 0,2 százalékos csökkenését jósolják szeptemberre a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai, szintén az erőteljes éves bázishatások belépése miatt. A ház az idén zéró, jövőre 2 százalékos egész éves átlagos inflációt vár Magyarországon.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői közölték, hogy alapeseti előrejelzésük ebben a környezetben 0,90 százalékpontos MNB-kamatemelést - vagyis 3,00 százalékig emelkedő jegybanki alapkamatot - valószínűsít 2015 végére, ám ha az infláció jelentősen tovább csökkenne, a cég szerint az lehetővé tehetné a magyar jegybank számára a kamatemelések halasztását 2016-ra.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays elemzői zéró éves inflációt várnak a múlt hónapra, októbertől ugyanakkor az infláció "folyamatos, de fokozatos" gyorsulásával számolnak. A ház ebben a környezetben legalább 2015 második negyedévéig nem várja a 2,10 százalékos MNB-kamat módosítását.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG