6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A bitcoin két nagy zuhanás után újra talpra állt, két hónap alatt megint megduplázta értékét. Csapásokat adnak és kapnak: Thaiföld betiltotta, Németország hivatalosan is elismerte, de megadóztatásán töpreng, a legnagyobb bitcoin-tőzsde pedig bajban van.

Tavasszal már sokan temették a bitcoin nevű virtuális, számítógépes, decentralizált és alulról szerveződő fizetőeszközt, amely márciusban, a ciprusi válság idején került be a világsajtó élvonalába. Akkoriban ugyanis robbanásszerűen nőtt, 1-2 hetente duplázódott meg az értéke, míg április elején el nem érte a 266 dollárt, hogy aztán újabb pár nap alatt mintegy 60 dollárig zuhanjon.

Nem lett sem 500 dollár, sem öt cent

Az ellendrukkerek ekkor kárörvendően azt mondogatták, hogy ők megmondták, lesz ez még pár cent is. Megszaporodtak az olyan vélemények, hogy e pénz mögött nincs semmi, csak a hit és a nyereségvágy, és egy pilótajáték az egész. De sokan nem adták fel, az árfolyam lassan magához tért.

 

Július elején újabb mélypont volt 65 dollár környékén, azóta azonban kisebb lépésekben ugyan, de szépen emelkedett, és ma 129 dollár környékén nagyjából kétszer annyit ér, mint alig két hónapja. De az optimisták is tévedtek, akik hamarosan 500, vagy 1000 dolláros árakban reménykedtek a tavaszi buborékfújáskor.

 

A forgalom viszont töredéke annak, mint tavasszal, legalábbis a MtGox nevű japán bitcoin-tőzsdén. (A kereskedés jelentős része a hírek szerint más „tőzsdékre”, internetes plattformokra tevődött át.) A második legnagyobb tőzsdén, a Bitstamp-en viszont csak csekély forgalomcsökkenés tapasztalható. (Erre még visszatérünk.)

A németek léptek először

 

Közben a háttérben komoly munka folyik, számos vállalkozás lát üzletet ebben a virtuális pénzben és fektet be a használata érdekében. Állítólag már sok ezer helyen fogadják el, ezek között érdekes módon nagyon elterjedt Berlin egyes városrészeiben is. A német hatóságok nemrég elismerték hivatalosan is a létezését, a Die Welt szerint mint „magánpénzt” regisztrálták, amely elszámolási egység és fizetőeszköz céljaira szolgál.

Az ügyet egy FPD-s (liberális) politikus parlamenti kérdése váltotta ki, amelyre a pénzügyminiszter állásfoglalással válaszolt. Az eset mindjárt felvetett egy csomó másik kérdést is: ha elfogadott fizetőeszköz, akkor lehet-e bitcoinban adót fizetni? Ha egy vállalkozás bitcoinért értékesíti az áruit, akkor kell-e azok után áfát (áruforgalmi adót) – pontosabban a német megfogalmazás szerint többletérték-adót (Mehrwertsteuer) – fizetni?

Ha rendes pénz, akkor adózzunk vele

Ezekről a kérdésekről még folyik a vita, az első nyilatkozatok szerint azonban a bitcoin, ha ugyanúgy fizetőeszköz, mint a többi, akkor, miként a többi pénzzért való árusítás esetében, a bitcoinos eladások is áfa-kötelesek. Ha pedig valaki a bitcoinon árfolyam-nyereséget ér el, akkor ugyanúgy fizessen árfolyamnyereség-adót, mint más devizák árfolyamnyeresége után.

Ez egyébként a németeknél eléggé húzós, 25 százalék, ami egyházi adóval /!/ és szolidaritási járulékkal együtt 28 százalékra nőhet. A Die Welt szerint egyébként az áfa-fizetést úgy kell elképzelni, mint a normál pénzért eladott áruknál is: ha valaki elad egy-két árucikket az eBay-en, akkor nem fizeti utánuk be az áfát, de ha üzletszerűen kereskedik, akkor már igen.

Csapásokat adunk és kapunk

A bitcoin-társadalom csapásokat ad és kap. Thaiföld néhány héttel korábban gyakorlatilag betiltotta a bitcoinnal kapcsolatos összes műveletet az országban, ezzel ez az első olyan állam, ahol egyértelműen tilos lett. A thaiföldi székhelyű Bitcoin Co. Ltd. is máshová kénytelen tenni a székhelyét, ugyanakkor Kínában állítólag egyre népszerűbb a „kriptopénz”.---- Japán becsődölők, kínai csalók ----

Az egyik kulcsfontosságú államban, az USA-ban is folyik valami a háttérben, de még nincs igazán eredménye. Ott a különböző hatóságok képviselői a napokban találkozót tartottak nagyobb bitoinos vállalkozásokkal a vitatott kérdések tisztázására. Egyértelmű állásfoglalást még nem adtak ki.

Csődveszélyben a bitcoin-tőzsde

De az USA-ból indult még egy újabb csapás. A bitcoin biztonságának kérdései mindig szolgálnak meglepetéssel. Amint az Alapblog szerzője is írja, a legnagyobb tőzsde, a japán székhelyű MtGox helyzete megrendült, miután az amerikai hatóságok befagyasztották a számláit, és pereskednie is kell. A kifizetések akadoznak, méghozzá hetekig, lehet, hogy csőd jön. Nem tudni, hogy a MtGox-nál levő dollárok valaha is megérkeznek-e.

A bitcoin-átutalások viszont zavartalanok, egy órán belül megérkeznek, és a számlák befagyaszthatatlanok, „ezért is szeretjük a bitcoint” – írja a blogger. Ezért sokan nehezen mozdítható, a MtGox-nál levő dollárjukon inkább a MtGox-on újra bitcoint vesznek, majd a második legnagyobb tőzsdén, a Bitstamp-on váltják dollárra. Emiatt a két „tőzsde” árai közötti különbségek időnként 15 százalékra is felszöktek.

Ahány tőzsde, annyi árfolyam

Míg ebben a pillanatban, péntek kora délután a MtGox árfolyama 128,90 dollár volt, a Bitstamp-é csak 118,70 dollár, ez nyolc százalékkal alacsonyabb. A német Bitcoin.de-n – amely már a német hatóságok hivatalos engedélyével üzemel – viszont 92,50 euró körül szóródtak a kötések, körülötte nagyjából egy plusz-mínusz egy eurós sávban. Ez az árfolyam 122,40 dollárnak felelt meg.

Apropó, Kína. Bár merőben újat nem tartalmaz, feltűnést keltett nemrég egy írás, amely bitcoinos visszaéléseket tárgyal ki. A „Hogyan adjuk el bitcoinunkat az eBay-en 300 százalékos profittal” című angol nyelvű írás szerzője meglepve tapasztalta, hogy a népszerű netes aukciós házban (és a PayPal fizetési szolgáltató segítségével) felkínált bitcoinjainak árát az aktuális tőzsdei ár háromszorosára, háromszáz dollár közelébe is feltornászták. A vevő kínai volt, és bankkártyával fizetett.

A PayPal visszacsinálható

Az eladó gyanakodott, de boldog volt, feltételezte, hogy a vevők talán másképp nem tudnak bitcoinhoz jutni és fizetni érte. (Hitelkártyára, ahogy már írtuk említett cikkünk második részében, másutt ez nem lehetséges, nem véletlenül...) Újabb bitcoinokat vásárolt, majd ezeket is hatalmas haszonnal adta tovább kínaiaknak.

A vevő igazolta, hogy fizetett, majd elküldték neki az árut. (Ez a bitcoin esetében ugye nagyon egyszerű.) Nemsokára azonban a PayPal-tól értesítést kapott, amiben közölték, hogy a vevő reklamált, mivel nem kapott árut, és visszakérte a pénzét. Ez hitelkártyás-PayPal-os vásárlásoknál minden további nélkül lehetséges. A bitcoin visszaküldése viszont visszavonhatatlan művelet, és az eladó hiába bizonygatta igazát, nem járt szerencsével. Így történt ez három tranzakciónál egymás után, ami aligha lehet véletlen, inkább jól megtervezett csalássorozatra utal.

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG