3p
A holnap megjelenő Heti Válaszban Varga Mihály a devizahitelek mellett beszélt a pénztárgépcseréről, és megemlítette az egykulcsos adórendszer esetleges finomhangolását is.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a tárca apparátusa ma már máshogy futna neki az online kasszák bevezetésének, azt pedig nem tartaná jónak, ha az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) is a jegybankba olvadna.

Máshogy futnának neki

Az MTI-hez a Heti Válasz által szerdán eljuttatott, a csütörtöki lapszámban megjelenő interjúban Varga Mihály elmondta: már több mint 62 ezer online kassza van bekötve az adóhatósághoz, amit - ahhoz képest, hogy tavaly februárban jelent meg a rendelet - szép eredménynek tart. A vártnál lassabb indulást azzal magyarázta, hogy tízezer kassza körülbelül egymilliárd forintba kerül, ekkora tételt ritkán tud egyetlen gyártó egymaga finanszírozni, s a forgalmazóknak sem volt ennyi likvid forrásuk. 

A miniszter szerint a grúzok ezt jobban csinálták: ott a kormány két típust legyártatott, s a kereskedők abból választhattak. Biztos vagyok benne, hogy ma már a minisztérium apparátusa is máshogy futna neki a bevezetésnek - jelentette ki.

Várnak az Európai Bíróságra

Varga Mihály arra nem lát lehetőséget, hogy az árfolyamgátba belépett devizaadósok gyűjtőszámláján halmozódó tartozást lenullázzák. Megerősítette: mivel az Alkotmánybíróság (Ab) az egyoldalú szerződésmódosítással és az árfolyamréssel kapcsolatban nem foglalt állást, szükség van az Európai Bíróság állásfoglalására és a Kúria jogegységi döntésére ahhoz, hogy ha a parlament ebben a kérdésben jogszabályt alkot, az kikezdhetetlen legyen.

Beszélt arról is, hogy egy bizonyos összeg elérése után megint sor kerülhet a lakosságnak szánt Prémium Euró Magyar Államkötvény forgalmazásának átmeneti leállítására. Arra a kérdésre, miért nem vitték lejjebb a kamatát, hiszen akkor rögvest veszített volna az értékéből, azt válaszolta: nem akarják rontani ennek a prémium terméknek a minőségét. Azt szeretnénk, hogy amikor forgalomban van, mindenki érezze: jó üzlet a magyar állam által kibocsátott eurókötvényt vásárolni.

Partnerség és közös célok

"Az állam adósságának kezelése kormányzati feladat. Nem tartanám szerencsésnek, ha a monetáris politikába fiskális elemeket kevernénk" - válaszolta arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartaná-e, hogy a pénzügyi felügyelet után dán példa nyomán az ÁKK is a jegybankba olvadjon. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a gazdaságpolitikáért felelős minisztérium között a miniszter szerint jó az együttműködés. "A partnerség már-már stratégiai jellegű, hiszen közösek a céljaink" - mondta.

Egy mutatóval ven baj

Varga Mihály arra számít, hogy a választások után a hitelminősítők is felül fogják vizsgálni korábbi értékelésüket. Úgy vélekedett, egy olyan mutató van, amin változtatni kell, bár a tendenciája már jó. Az államadósság GDP-hez viszonyított 80 százalék körüli szintje még mindig magas, s mivel ennek 41 százaléka devizában van nyilvántartva, még sérülékenynek számít a magyar gazdaság - mutatott rá.

A miniszter a lapnak beszélt arról is, hogy az év második felében várható érdemi információ arról, hogy az egykulcsos adórendszerben milyen finomhangolást kell esetleg végrehajtani. Egy biztos: a járulékrendszerben még lenne lehetőség a további csökkentésre a nyugdíj-, illetve az egészségügyi kassza teherbírására való tekintet mellett is - mondta a lapnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Korlátozzák a szabadságukat és durván bánnak az adósokkal a kínai hatóságok
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 08:16
Akinek tartozása van, az nem utazhat a vonatok egy részén. Ez csak egy dolog a sok közül. 
Makro / Külgazdaság Budapest felének megfelelő területet foglaltak el az oroszok, Putyinra saját vendéglője főz
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 07:22
Amerikai becslés szerint az év eleje óta akkora ukrán területet foglaltak el az előre haladó orosz csapatok, amekkora nagyjából megfelel Budapest pesti városrészének.
Makro / Külgazdaság A legnagyobb külföldi dobás ez lenne Debrecenben
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 15:01
Miért nem jó, ha csak összeszerelő várost csinál a kormány Debrecenből? Mit lép ez ellen a helyi nagymúltú egyetem? Mire panaszkodnak ma leginkább az ott megtelepedett külföldi nagyvállalatok és mennyi új lakás és szociális létesítmény kellene az egyre növekvő lakosságnak? Erről is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság Így változnak az üzemanyagárak szerdán, feltéve, ha addig nem vezetik be újra az árstopot
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:17
A gázolaj nagykereskedelmi ára szerdán jelentősen csökken, a benziné nem változik. A kormány a héten dönthet a fogyasztói árak megfékezésének kérdésében.
Makro / Külgazdaság Rámennek a kriptóra Matolcsy Györgyék is
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:45
A kriptopiaci szereplők, így a kriptoeszköz-szolgáltatók szabályozott keretek között történő engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan a jegybank felméri, hogy hány itthoni szereplő kíván elindulni a piacon. Magyarországon immár nagyjából 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel. A hazai engedélyezés és felügyelés biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet is.
Makro / Külgazdaság Mennyi esélye van Magyar Péternek? Ma délután Medgyessy Pétertől ezt is megkérdezheti a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 09:46
Ehhez elég csak egy ingyenes regiszráció a ma 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság A német kormány becsapja Európát
Káncz Csaba | 2024. április 21. 10:44
Berlin és Peking újbóli összebarátkozásának szélesebb körű geopolitikai következményei vannak. Miközben a világban a biztonságpolitikai eszkaláció időszakát éljük, a német kormánynak ki kellene néznie a vállalati lobbik buborékjából. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG