5p
A Kelet és Nyugat közötti ütközőzóna egy kulcsállama, Moldova a jelek szerint vasárnap Moszkva felé fordul. Nagy pofon ez a románoknak, ahol Klaus Johannis elnök rendszeresen védőhatalmi státuszba helyezkedve biztosítja Moldovát arról, hogy Románia meg fogja védeni szomszédja területi egységét és gazdasági érdekeit.

Európa legszegényebb, de geopolitikailag kiélezett helyzetben lévő országában az elnökválasztás második fordulóját vasárnap rendezik. Ha az oroszbarát Szocialista Párt jelöltje, Igor Dodon győz – márpedig az első fordulót magabiztosan nyerte -, akkor népszavazást ír ki a 2014-ben az EU és Moldova között kötött politikai és kereskedelmi megállapodás felfüggesztésére.

A szocialista elnökjelölt ehelyett az eurázsiai vámunió része kíván lenni, amit Moszkva hozott létre. A jelenlegi közjogi helyzetben az elnöknek kisebb a hatalma a miniszterelnöknél, de azzal, hogy a nép közvetlenül választja meg, befolyásolhatja Moldova kül- és belpolitikáját.

Geopolitikai vulkanikus övezet

Az új elnök felboríthatja azt a törékeny status quót, amely Moszkva és a Nyugat között kialakult. Ráadásul az ország már évtizedek óta a befagyott transznisztriai konfliktussal is küszködik. Transznisztriában napjainkban is orosz békefenntartók állomásoznak, területi önállóságát és függetlenségét nemzetközileg egyetlen ország sem ismeri el, kivéve két másik tisztázatlan státuszú terület a Kaukázusban, Dél-Oszétia és Abházia.

Káncz Csaba

A geopolitikai helyzet bonyolultságát fokozza, hogy Moldova határaitól pár száz kilométerre másfél éve háború zajlik Kelet-Ukrajnában az ukrán hatóságok és az oroszok által támogatott szakadárok között. Éppen emiatt sem az EU, sem Moszkva, sem Washington számára nem közömbös, hogy ki ül majd az elnöki székbe Kisinyovban.

A politikai elit mély válságban van, 2014 óta 6 miniszterelnök volt hivatalban. Moldovában tavaly tavasz óta több hullámban folynak tüntetések, mert az összeomlott pilótajátékban eltűnt 1 milliárd dollár, az ország éves GDP-nek 13 százaléka.

A helyi politikai megfigyelők biztosra veszik, hogy ezt a csalást nem kis részben az EU-párti eddigi kormányzó erők szerveztek a hozzájuk közel álló bankokon keresztül.

Lejáratódott a Nyugatos oldal

Az egymilliárd dollár eltűnése után gyakorlatilag összeomlott a Nyugat-párti koalíció támogatottsága, Valeriu Strelet miniszterelnök le is mondott, és országszerte tüntetések kezdődtek. Igor Dodon év elején arra szólította fel a külföldi hatalmakat, hogy ne támogassák a jelenleg Moldovában kormányzó oligarchákat, akik ellopják a pénzt. Azzal vádolta Washingtont és az EU-t, hogy ők juttatták hatalomra az Európa-barát koalíciót, és geopolitikai megfontolásokból, az új választásoktól félve fedezik az oligarcha rezsimet, mert egy előre hozott választáson a közvélemény-kutatások szerint az eurázsiai integrációért síkra szálló pártok győznének.

A demonstrálók előrehozott választásokat követeltek, de érthető okokból ezt a parlamentben lévő többség nem írta ki, és 2016. januárjában Pavel Filip alakított kormányt. Filip Nyugat-barát kormányának eskütétele szinte titokban, éjjel, a nyilvánosság kizárásával és több miniszter távollétében történt.

Hidegzuhany várhat a románokra

A mai Moldovával csaknem megegyező területű Besszarábia - a Prut, a Dnyeszter és Duna-delta által határolt térség - több mint egy évszázados cári uralom után a bolsevik forradalom idején önállósult, majd 1918 tavaszán fogadta el a Román Királysággal való egyesülésről szóló nyilatkozatot. A Szovjetunió 1940-ben megszállta Besszarábiát, és a két területet egyesítve létrejött a Moldovai Szovjet Szocialista Köztársaság. A szovjet tagköztársaság parlamentje 1991-ben döntött a Moldovai Köztársaság név felvételéről, majd a Mihail Gorbacsov elleni szovjet puccskísérlet bukása után, 1991. augusztusában deklarálta a függetlenséget és a Szovjetunióból való kilépést.

Az ország 2014-ben írt alá társulási szerződést az EU-val, kiváltva Moszkva haragját, amely azután importtilalmat vezetett be a moldovai borokra, zöldségekre és gyümölcsre, valamint bizonyos húsipari termékekre. Oroszország moldáv termékeket sújtó kereskedelmi szankciói destabilizálja az országot, tekintettel arra, hogy a moldovai GDP 40 százalékát a mezőgazdasági termelés adja, a mezőgazdasági termékek exportja pedig 80 százalékban az orosz piacokra irányul. A 3,6 milliós Moldovából 400 ezren dolgoznak Oroszországban. Moldova az egy főre eső GDP alapján Európa legszegényebb országa, ahol ráadásul a GDP 20 százalékát a külföldön dolgozók által hazautalt összegek adják.

Románia lakosságának jelenleg kétharmada támogatná a két ország egyesülését, Moldovában azonban csupán a lakosság negyede szeretne Románia részévé válni. Traian Băsescu volt román elnök már 2013-ban a román külpolitika egyik fő céljaként nevezte meg a Moldovával való egyesülést, ami ki is verte a biztosítékot Moszkvában. Klaus Johannis jelenlegi elnök is rendszeresen védőhatalmi státuszba helyezkedve biztosítja Moldova lakosságát arról, hogy Románia meg fogja védeni szomszédja területi egységét és gazdasági érdekeit. Nos, a jelek szerint vasárnap hidegzuhany várhat a román vágyálmokra.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG