4p
Tovább tart az árcsökkenés a hipermarketekben: szeptemberi árkörképünk szerint ezúttal is olcsóbban tudhatjuk le a nagybevásárlást, mint tavaly - sőt, az előző havinál is valamivel lejjebb ment mintakosarunk ára.

Szeptember 9-én vettük nyakunkba három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megnézzük: 30 termékből álló élelmiszer-mintakosarunk ára hogyan alakult. Idén eddig egy kivételével minden hónapban alacsonyabb árat mértünk, mint az előző év azonos időszakaiban - a trend szeptemberben sem tört meg.

Az Árkosár ellenértékének változása az előző év azonos időszakához képest - az a Privátbankár Árkosár árindexe
A KSH csütörtökön közli az infláció augusztus alakulásával kapcsolatos adatait.

A Tesco és az Interspar is engedett tavalyi áraiból, az Auchan pedig csak minimális mértékben emelt. Egy év alatt így a három áruház átlagára 344 forinttal alacsonyabb lett, ami 2 százalékos csökkenést jelent a Privátbankár Árkosár értékében.

 

 

Az előző hónapban a képzeletbeli árverseny élére állt az Interspar, itt volt a legolcsóbb megtölteni a kosarat - bár most a fenyőfás áruház volt az egyetlen, ahol emelkedtek az árak augusztushoz képest, a mezőny csak összerázódott, helycsere nem történt. 39 forinttal olcsóbb most az Árkosár átlagosan, mint egy hónapja volt.

 

 

A kosár átlagértéke 17 196 forint lett, egyedül az Interspar volt 17 ezer alatt ezúttal. A legolcsóbb és a legdrágább áruház között mindössze 631 forint (1 százalék) a különbség, ami nagyjából másfél liter benzinnek vagy dízelnek felel meg - ha esetleg csak emiatt utaznánk messzebbi áruházba, ezt vegyük figyelembe. A legkevesebbet persze akkor kellene fizetni, ha mindent ott vennénk, ahol az a legolcsóbb: 1525 forintot spórolhatnánk így az átlagárhoz képest.  Ez azonban tripla utazgatással vagy tripla létszámú bevásárlócsapattal járna.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Nem nagyon foglalkoztak most árváltoztatással az áruházak: a múlt hónaphoz képest komolyabb (10 százalékot elérő) árváltozást csak két terméknél mértünk: az alma ennyivel lett drágább, a csoki pedig olcsóbb.

Egy év alatt a tejföl drágult a legtöbbet (18%), de 10 százalékot meghaladó mértékben emelkedett a kóla, a joghurt, a májas és a chips ára is. Negyedével olcsóbb viszont a krumpli, ötödével pedig a cukor, mint tavaly; legalább 10 százalékot csökkent a margarin, az olaj és a tojás ára is egy év alatt.

Havi legolcsóbbak: kenyér lisztimádóknak és gluténérzékenyeknek

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

A Pékszövetség augusztusban közölte: a dráguló liszt és a gyenge forint miatt idén ősszel 25-30 százalékkal nőhet a kenyér ára, amit már szeptemberben is érezni fognak a vásárlók - más kérdés, hogy a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára megdöbbenéssel értesült a tervről. Előző hónapban és most is megnéztük az árakat, egyelőre nincs jele komolyabb áremelésnek - 1,4 százalékkal drágább a kenyér. A legolcsóbb kilós félbarna kenyeret egyébként a Tescóban találtuk 159 forintért, az Auchan sajátmárkása 176 forintba került, a Spar kenyér 179-ért volt a polcon.

Ez a gluténérzékenyeknek nem túl fontos információ, az viszont igen, hogy hol a legolcsóbb a gluténmentes lisztkeverék. Igazából mindenhol elképesztően drága, az Interspar Free From sajátmárkás terméke 799 forint kilónként, az Auchanban a Naturbit 976 forintba került, a Tescóban a legolcsóbb gluténmentes lisztkeverék 1099 forintba került.

A szőlő az Auchanban volt a legolcsóbb, a magyar saszla kilója 275 forint volt ottjártunkkor. A Tescóban fekete szőlőt árultak 369-ért, az Intersparban 389 forint volt az olasz szőlő kilója.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
Vásárló Extrém ízeket kaphatnak a kenyerek
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 16. 11:36
A margetingguruk legújabb ötlete, hogy kézzelfoghatóvá, pontosabban ízlelhetővé teszik az emberi érzelmeket, amihez a mesterséges intelligenciát hívták segítségül. Kiderül, beveszik-e ezt az emberek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG