4p
Összesen 34 termékből vett mintát az élelmiszerbiztonsági hivatal - mindenképp jó hír, hogy semmi komoly problémát nem találtak a rizseknél. Nem csak laborban vizsgálták a termékeket, hanem meg is kóstolták őket

Hazánkban a rizsfogyasztás jelentős mértékű, a vásárló rengeteg termék közül választhat, amely legnagyobb részt importból származik, de található a polcokon magyar termesztésű rizs is. Összesen 34 db termékből vett hatósági mintát a Nébih különböző kereskedelmi egységekben, majd ezeket saját laboratóriumaiban vizsgálták.

Nincs baj a rizzsel a magyar boltokban

Az élelmiszerbiztonsági és minőségi tulajdonságokról azt írják: minőségi paraméterek tekintetében mindegyik termék megfelelt a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt paramétereknek. Vizsgálták a mintákban a kadmium, az aflatoxin B1 és az összes aflatoxin (B1, B2, G1 és G2 összege) jelenlétét, mennyiségük azonban minden esetben határérték  alatt volt.

Fotó: Szupermenta blog / Nébih

Nem volt probléma a GMO tartalommal sem, amit – a származási ország ismeretében, kockázatértékelést követően – a mintáknak mintegy harmadánál ellenőriztek a szakemberek. Minden termék megfelelt a növényvédőszer maradékokkal kapcsolatos előírásoknak is, pedig 202 hatóanyagot és metabolitját keresték a mintákban.

Meg is kóstolták

Az ellenőrzött termékek kedveltségi vizsgálatát ezúttal is szakemberek, civil szervezetek és a témában jártas fogyasztók bevonásával végezték. A kóstolón részt vett többek között a NÉBIH szakemberei mellett a Nosalty Zrt, a FÉBÉSZ, Mirelle Konyhája, a Nagykun Zrt, a Tudatos Vásárlók Egyesülete, az ÉFOSZ és élelmiszer-mérnök doktorandusz hallgatók is.

A kedveltségi vizsgálat egyértelmű nyertese a „Riceland” Hosszúszemű „A” minőségű rizse, amit kellemes illat és íz jellemez, színe egyöntetűen törtfehér, megfelelően telt, közepes szemű és nem tapad. Második helyen a Tesco Value „B” minőségű, hosszú szemű rizse végzett, míg a harmadik a Yano jázmin rizs lett. Előbbit jellegzetes gabonaillat és jó állag, utóbbit pedig kissé fülledt íz, ám kellemes illat és kevés tört szem jellemez - írja a Nébih.

Az első 10 helyezett:

Rangsor Termék pontos megnevezése A termék származási országa Termék ára (Ft/kg) Érzékszervi vizsgálat eredményei
1. "Riceland"  Hosszúszemű "A" minőségű rizs EU 488 Egyöntetű törtfehér, megfelelően telt közepes szemű, jellegzetesen rugalmas, nem tapad, kissé törmelékes, semleges ízű, idegen íztől mentes
2. Tesco Value "B" minőségű hosszú szemű rizs EU 174 törtfehér színű, nem egyöntetű, jell.gabonaillat, ragacsos, idegen anyagtól mentes
3.
YANO Jasmin rizs "A" minőségű 5% tört szem arányú rizs EU 393 egyöntetű, kevés tört szem, tiszta gabonaillat, enyhén virágos illat, pergős, tiszta, minden idegen íztől mentes
4. White elephant "A" Rizs, fényezetlen, hántolt, hosszúszemű Görögország 245 egyöntetű, drappos, kevés törtszem, tapadós szemek, egy részük roppanós, de szétnyomható, kissé jellegtelen íz
5.
Golden Dragon "A" minőségű Jázmin Rizs Olaszország 595 egyöntetű, néhány gipszfoltos szem, aromás főtt rizs illat, ragacsos, enyhén tapadós, tiszta illat
6. PANDA BRAND
Jázmin rizs hosszú szemű csúcsminőségű AAA
Thaiföld 1115 hosszúszemű, enyhén sárgás, pergős, illat jellegzetes, puha
7.
aro Rizs "B"minőségű EU 210 nem egyöntetű, elszíneződött, sok tört szem, pergő kellően átfőtt, kissé üres íz, tiszta gabonaillat
8. SOS Classic+100g Gratis RIZS közepes szemű,hántolt "A" minőségű A csomagoláson nincs jelölve 622,73 drappos, nem egyöntetű, gipszfoltos, kevés apró törmelék, tiszta illat, kissé ragacsos, puha,
9.
S Budget "A" minőségű Rizs
EU 269 Törmelékes, elszíneződött vörös csíkos gipszes szem,
10. COOP "B" minőségű rizs EU 259 egyöntetű, kevés gipszes törtszem, jellegzetes illat és íz

A laboratóriumi eredmények, valamint az érzékszervi vizsgálatok teljes eredménytáblázata elérhető a Szupermenta blogon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG