4p
Az újdonság varázsa múlóban: legfeljebb az új számlanyitók bővítik az ingyenes készpénzfelvételre jelentkezők számát, s a pénzkivételek összege is csökken február óta.

Az indulás hónapja óta visszafogott az új bejelentkezések száma az ingyenes készpénzfelvétel-szolgáltatásra – derült ki a Privátbankár.hu kérdésére adott banki válaszokból. A kártyabirtokosok jelentős száma már 2014. január 20-ig regisztrált a fióki, illetve az internetes csatornán a díjmentes szolgáltatásra, így azóta már csak visszafogott növekedést tapasztalható a regisztrációk számában – mondták el az OTP-nél. A Budapest Bank tapasztalatai szerint az igénylők száma folyamatosan nő, ám ez elsősorban az új számlanyitásokat érinti. Számlanyitáskor a banknál felhívják az ügyfeleik figyelmét a nyilatkozati lehetőségre.

A MasterCard szerint a korábbi szokások rabjait az ingyenes készpénzfelvétel sem tudja megváltoztatni: 20 százalék körüli azok aránya, akik kettőnél több alkalommal vesznek fel készpénzt a számlájukról – noha az ingyenes szolgáltatáson felül ez már komoly díjjal jár. Ugyancsak érdekes, hogy a válaszadók 7 százaléka vesz fel 150.000 forintnál többet havonta.

A banki tapasztalatok alátámasztják a MasterCard közelmúltban publikált felmérésének adatait, amely szerint az ingyenes pénzfelvétel lehetőségével élni akarók 86 százaléka nem akar, vagy nem tud havonta 150.000 forintot felvenni. A megkérdezettek egyharmada havonta kevesebb mint 50.000 forintot, másik egyharmada kevesebb mint 100.000 forintot vesz fel készpénzben. (A MasterCard kutatása nagyvárosban élőkre vonatkozott.) Az MNB adatai szerint az ingyenes pénzfelvétel bevezetését megelőzően az egy bankkártyára jutó készpénzfelvételi tranzakciók száma havi 0,96 volt, egy pénzfelvételnél átlagosan 54 892 forintot vettek fel a kártyatulajdonosok - vagyis az új szabályozás a piaci igényeknél lényegesen magasabbra "lőtt" akkor, amikor az átlagbér-szintjéhez kötötte az ingyenes pénzfelvétel összeghatárát.

Az UniCredit Banknál, - ahol az ügyfelek közel 40 százaléka már igényelte az ingyenes készpénzfelvételt -, úgy látják, hogy az ingyenes készpénzfelvétel kihasználtsági aránya a kezdeti növekedés után csökkent valamelyest – múlóban az újdonság varázsa. Az OTP statisztikái szerint az ügyfelek készpénzigényüket a rendelkezésre álló két díjmentes készpénzfelvételhez igazítják a rendelkezésükre álló jövedelmen belül. Mindez azt hozza magával, hogy kártyás készpénzfelvétel összege érdemben nem változik, ám a pénzt a korábbiaknál kevesebb tranzakció keretében nyerik ki a pénzkiadó automtákból. A Budapest Bank tapasztalatai szerint sem hozott – egyes várakozásokkal ellentétben – érdemi változást az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség a pénzfelvételi szokásokban. Ennek okát a Budapest Bank abban látja, hogy a szabályozás egy eddig is létező viselkedéshez igazodott: az ügyfelek átlagosan jóval kevesebb készpénzt vesznek fel havonta, mint amelyre ingyen lehetőségük lenne, és jellemzően azt sem sok részletben. A CIB-nél a készpénzfelvételek darabszáma 10-15 százalékkal csökkent, a volumen tekintetében a tavalyi azonos időszakot figyelembe véve viszont 20 százalékot meghaladó emelkedést tapasztaltak.

Hiányzó szabályok

Egyelőre nincs módjuk a bankoknak ellenőrizni, hogy ügyfeleik más pénzintézeteknél is igényeltek-e ingyenes készpénzfelvételt - a törvény szerint személyenként csak egy számlára kérhető az ingyenes készpénzfelvétel. Ez csak a központi nyilvántartó rendszer indulása után válik majd lehetővé, ennek ügyviteli szabályairól szóló részszabályozás ugyanakkor a törvény megalkotása óta késik.

Bár a készpénzfelvétel volumene érzékelhetően nőtt, azonban a kártyás vásárlásokra ez nem fejtett ki jelentős hatást – derül ki a banki válaszokból. Mindezt az UniCreditnél azzal magyarázzák, hogy a plaszikokkal továbbra is díjmentesen vásárolhatnak az ügyfelek. A MasterCard adatai szerint továbbra is évi 2 százalékkal bővül azon ügyfelek köre, akik rendszeresen előveszik plasztikjaikat a kereskedelmi egységek POS-termináljainál. A növekedés lehetne gyorsabb, de az a trend, amelyet éppen az ingyenes készpénzfelvétel képvisel, épp a kényelmesebb, biztonságosabb és a kereskedelem fehérítésében komoly segítséget nyújtó elektronikus fizetési eszközök használata ellen hat. Ennek ellenére az előrelépést nagyban segíti az ügyfélélmény: az érintésnélküli bankkártyák elterjedésével (és azok használatának megszokásával) a bankkártyás fizetési tranzakciók ideje lényegesen lerövidült, ma már sokkal gyorsabb, mintha készpénzzel fizetnénk - erre hívta fel a figyelmet korábbi interjúnkban Eölyüs Endre, a MasterCard budapesti irodájának vezetője is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG