6p
Érdemes-e most magyar részvényeket venni? - tették fel a kérdést a KBC Equitas webináriumán. A válasz attól függ, melyik részvényről van szó, kettőt vételre javasolnak, kettőt legfeljebb tartásra a négy nagy közül. A magyar részvények az utóbbi tíz év átlagához képest némi túlértékeltséget mutatnak.
(Fotó: BÉT)

A magyar részvénypiac még nem drága, de olcsónak sem mondható már, nagyjából a sok éves átlagon van az értékeltsége – hangzott el a KBC Equitas kisbefektetői webináriumán. A Magyar Nemzeti Banknak nagy segítséget jelent az EKB kamatpolitikája, így vannak olyan várakozások is, hogy idén egy százalék alá csökkenhet a magyar alapkamat.

Ez a magyar kötvényhozamokat is lefelé tolja. A magyar tíz éves kötvények hozama is csak kevéssel három százalék feletti, ám a magyar vagy a lengyel kötvényhozam még mindig érdemi prémiumot kínál a német kötvényhozamokhoz képest, míg a cseh hozamok már beérték a németet.

Jó hír jó hír után

Ez a folyamat kedvezhet a magyar részvénypiacnak is. Ha a tőzsdei részvények eredményességét hasonlítjuk a kötvényhozamokhoz – a P/E ráta helyett eredményhozamot, azaz E/P-t számolunk -, akkor a kamatoknál magasabb értéket, nyolc százalékot kapunk. A lengyel és cseh értékek hosszú időn keresztül hét százalékon mozogtak. Ha Magyarországon is hét százalék lenne az eredményhozam, az 30 ezer pontos BUX indexet jelentene.

További jó hír, hogy márciusban fél év után először tőke áramlott a feltörekvő piaci alapokba, aminek egy kis része Magyarországon is megjelenhet. Jó az ország makrogazdasági helyzete, nincs nálunk hitelbuborék, mint sok más feltörekvő országban. Messze vagyunk Kínától, a dollár vagy az olaj árfolyama is kevésbé érint bennünket. Májusban, majd ősszel felminősíthetik az ország adósságát (Fitch). Nincs lakossági vagy intézményi felülpozicionáltság, egyik csoport sem vásárolt túl sok magyar részvényt.

Trendforduló jön?

Ám mindig van kockázat, mindig vannak figyelmeztető jelzések is. A BUX index technikai grafikonján Sándor Dávid vezető elemző szerint van egy kis ékelődés, ami azt jelenti, hogy egyre közelebb lehetünk egy trendfordulóhoz.

Ha hosszú távon nem is felülértékelt a BUX, az elmúlt tíz év átlagához képest már látszik egy húsz százalékos felülértékeltség. A többi feltörekvő országhoz képest is van némi felülárazottság. A BUX közel van ahhoz, hogy szélsőséges értéket vegyen fel.

Az elemzők 70 százaléka vételi ajánlást fogalmaz meg a Magyar Telekomra, ráadásul az ajánlások száma nőtt az utóbbi időben, egyedüliként a négy nagy részvényünk közül.

 

Cinkotai Norbert elemző szerint a Magyar Telekom most izgalmas sztori, pedig látszólag unalmas cég, amellyel ritkán történik valami. A cég a bevétel-soron nagy meglepetést produkált legutóbb, sokkal magasabb lett a bevétel a konszenzusnál, és az idén 15, jövőre 25 forintos osztalék bejelentése is meglepő volt. Hirtelen sztárpapírrá vált.

Sztárpapírrá vált a Matáv

A jelentésből kiolvasható, hogy a társaság eladósodottsága csökkenhet, ami a jövőbeli osztalékokat is megalapozhatja. Korábban sokáig 70, majd 40 forintot fizetett a részvény darabonként. A papír tipikus osztalékpapír. A KBC Equitas úgy számol, hogy 2018-ban és 2019-ben még több osztalékot fizethet, és a részvény 505 forintot is megérhet.

Ha a különadót is csökkentenék, akkor pedig 516 forint fair érték adódik. Ezek a fair értékek 8-10 százalékos felértékelődési potenciált jelentenek. A részvény ugyanakkor már sokat emelkedett az utóbbi időben, technikailag túlvett. A Magyar Telekom a szektortársakhoz képest egyébként nem drága, de nem is kimondottan olcsó, értékeltsége semleges.

Tízmilliárdok az új gyógyszerekből

Puzsár József elemző szerint a Richternél is vannak olyan sztorik, amelyek pár éven belül magasabb árfolyamot eredményezhetnek. „Arra jutottunk, hogy több pozitív tényező van, mint kockázat” – mondta. A gyár régebben generikus gyártó volt, de ma már a magasabb nyereségtartalommal bíró originális gyógyszereket is fejleszti.

Az Esmya nőgyógyászati készítmény értékét a Richter árfolyamban 745 forintra becsülik, amelyből néhány év múlva százmillió eurós bevétel is származhat. A Vraylar (cariprazine) antipszichotikumban is nagy potenciál van, a csúcsévekben évi 50-60 milliárd forint bevétel is származhat belőle.

Csökken az oroszok súlya

A debreceni biotechnológiai üzem bővítésével, a bioszimiláris gyógyszerek terén is várható fellendülés, akvizícióval is növekedhet a cég, ezeket még nem is számolták bele a Richter fair árfolyamába. A korában erősen kelet-európai fókusz is sokat változott, a gyár valódi multinacionális céggé vált.

Most még fontos tényező a rubel a cég életében, de az orosz piac súlya fokozatosan csökkenni fog. Összességében a Richterben látnak még fantáziát, a fair érték az Equita szerint 6000 forint, így akár most is megéri még befektetni. (Csütörtökön 5432 forint volt.)

Ezért ment fel az OTP

Míg a Magyar Telekomot és a Richtert jó vételnek gondolják, az OTP és a Mol Sándor Dávid szerint már nem ez a kategória. Pedig az OTP-nél komoly profitfordulat várható a bankadó csökkenésével és az orosz és ukrán leírások mérséklődése miatt. A hitelportfólió is javul, ráadásul 90 százalék feletti tartalékokat – egyes országokban száz százalék felettit – képeztek a problémás hitelekre korábban. Így az idén 160-170 milliárd forint lehet a profit.

A kamatkörnyezet miatt Magyarországon az OTP jövedelmezősége is nő. A sajáttőke-arányos nyereség és a P/BV (árfolyam/könyvérték) alapján azonban a bank részvénye semlegesen van árazva, a lengyel bankok ennél feljebb vannak értékelve. Ez lehetett az utóbbi időben az OTP emelkedésének egyik oka.

Tartani igen, venni már nem

Az OTP-t a jelenlegi, kevéssel 7000 forint alatti szinten tartani még érdemes Sándor Dávid szerint, vásárolni viszont már valószínűleg nem. Ha visszaesne 6400 forint környékére, akkor érdemes lenne vásárolni, az az a szint, ahol a Csányi Sándorhoz köthető szingapúri alap is bevásárolt.

Márciusban a KBC Equitas még a Mol-lal kapcsolatban is optimista volt, de rövid időn belül tíz százalékot emelkedett a részvény árfolyama. Erre is azt mondta Sándor Dávid, hogy tartani még érdemes, vásárolni már nem. A céláruk 17 400 forint, az osztalék idén 570, jövőre 650 forint lehet, az osztalékhozam pedig évi négy százalék körüli.

Az előadás végén bemutatták a KBC Equitas új, készülő webbróker-rendszerét, amely valószínűleg április végétől lesz szélesebb körben elérhető.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 16800 16630 16890 +1,20% 0 0 4 551 385 505 HUF 2024-03-28 17:05:47
MOL 2960 2938 2980 +1,37% 0 0 1 844 664 804 HUF 2024-03-28 17:13:02
MTELEKOM 897 890 900 +0,79% 0 0 354 788 481 HUF 2024-03-28 17:05:47
RICHTER 9260 9260 9375 -0,05% 0 0 2 543 442 235 HUF 2024-03-28 17:09:18
OPUS 403 397 403 +0,50% 0 0 59 002 521 HUF 2024-03-28 17:09:51
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Lenyomta a pesti tőzsde Európát csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:31
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 554,3 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel, 65 384,60 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 19:01
Erősödött a héten a forint, ami jó hír. De pezsgőt azért ne bontson!
Részvény / Deviza / Áru Komoly céláremelés a Molra, durván shortolják a Redditet
Eidenpenz József | 2024. március 28. 12:16
Jó a hangulat a tőzsdéken, sorban dőlnek a rekordok, és végre megmozdult a BUX index is. A forint némileg gyengül, rekordot döntött az arany. Szép osztalék jöhet a Moltól jövőre is. Durván shortolják a Redditet, szuperintelligencia-óriást építenének a blokkláncon.
Részvény / Deviza / Áru Egy félmosolyra lehet elég, amit a forint csinál csütörtökön
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:27
Így kezdte a napot a forint.
Részvény / Deviza / Áru Igen, jól látja! Erősödött a forint, nem is kicsit
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 18:21
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírt megállni a lejtőn az OTP
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 17:24
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 175,08 pontos, 0,27 százalékos csökkenéssel, 64 830,30 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodott a forint, Trump újra dollármilliárdos lett
Eidenpenz József | 2024. március 27. 12:25
A keddi kamatdöntés óta lassan erősödő pályára állt a forint, már 395 alatt mozog az euró. A további kamatcsökkentések mértéke azonban bizonytalan. A BUX-ot főleg a Mol húzza, lassul a Tesla-rivális. Így lett Trumpból dollármilliárdos – papíron. Óriásit buktak a kriptószektikusok.
Részvény / Deviza / Áru Itt a meglepetés az euró árfolyamában!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 07:59
Szinte nem változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest szerda reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Egy hangfelvétel, egy kamatdöntés: ezt nézze, mi történt a forinttal!
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 18:16
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Unalmas nap van a pesti börze mögött
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 17:32
A kamatdöntés sem mozgatta meg a tőzsdét, átlagos volt a forgalom. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG