5p
Továbbra is a sonkák, az édességek és a tojás forgalma nő meg leginkább ebben az időszakban. Egyre több vásárló keresi a jobb minőségű termékeket.

Az Auchan magyarországi áruházaiban tavaly a húsvét előtti héten 30 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak, az idén is erre, vagy ezt meghaladó növekedésre számítanak - közölte az Auchan Magyarország Kft.

Az igazi csokit keresik

A tapasztalatok szerint az ünnepi édességek közül egyre népszerűbbek a hazai márkák, illetve a valódi csokoládéból készült termékek. A vásárlók 85 százalékban a magas kakaótartalmú, valódi tej- vagy étcsokoládéból készült termékeket választják, és már csak 15 százalékban a bevonóból készülteket.

Ilyen sonka megy

Az áruházláncnál az idei húsvéti szezonban a korábbinál több, 400 tonna sonkaféle fogy majd el. A sonkák közül a legkeresettebb a hagyományos érlelésű parasztsonka, a füstölt-főtt tarja, a füstölt csülök és a füstölt-főtt frikandó sonka. Egyre több vásárló választja a hagyományos sózással, füstöléssel készülő, tartósítószer nélküli termékeket.

Persze inni is szeretünk

A húsvéti időszakban az alkoholtartalmú italokból is több fogy. Egy átlagos hónaphoz képest az időjárástól függően 20-30 százalékkal nő a tömény alkoholos italok forgalma, a legnépszerűbbek a pálinkák, a prémium gyomorkeserűk, a whisky és a vodka. Sörökből 20-25 százalékkal többet adnak el az előző hónapok átlagához képest, de erősödik húsvétkor a középkategóriás borok forgalma is. 

Az Auchan hangsúlyozta: az áruházlánc hazai beszállítóinak száma évről évre nő, jelenleg az 1500 beszállító 90 százaléka, 1350 hazai vállalkozás. Az ünnepi időszakban a sonkafélék 90 százaléka magyar beszállítóktól érkezik.

Drágább a jó

A CBA Kereskedelmi Kft. kommunikációs igazgatója, Fodor Attila elmondta: tapasztalataik szerint a húsvéti ünnepek közeledtével először a csokifigurák iránt nő meg a kereslet. A CBA üzleteiben szintén egyre többen keresik a jó minőségű csokoládékat, jelenleg 75-80 százalékban ezeket veszik a fogyasztók, a tejbevonó masszából készült termékeket már kevesen vásárolják. A minőségi termékek drágábbak, de inkább ezekből választanak a vevők kisebb méretű figurákat.

Olcsó sonka

A sonkaféleségeknél szintén a minőségi irányba tolódik el a kereslet, a hagyományosan érlelt, füstölt és pácolt termékek a legkedveltebbek. Az értékesítésben azonban még nincs olyan arányuk, mint a csokoládéknál a minőségi termékeknek, a gyorspácolású, olcsóbb termékek továbbra is keresettek - mondta a kommunikációs igazgató. A füstölt árukból az átlagos mennyiség tízszeresét adja el ilyenkor az üzletlánc.

Nyolcszor több tojást veszünk

Olcsóbb a tojás

Az idén olcsóbb a tojás a húsvéti ünnepekre, mint a korábbi években, darabjáért, a vásárlás helyétől függően, 28-35 forintot kérnek átlagosan, míg a közelmúltban volt olyan év, amikor az ár meghaladta a 40 forintot is. Részletek >>>

Tojásból a húsvéti szezonban az átlagos időszak hét-nyolcszorosát értékesítik. Fodor Attila szerint komoly piaci változást okozott az a 2012-ben életbe lépett rendelet, amely szerint a tojásoknál fel kell tüntetni a tömegre vetített egységárat. Ez átrendezte a fogyasztói szokásokat, míg korábban a legkisebb méretű tojás fogyott leginkább, most 75-80 százalékban a közepes méretű tojásokat választják a vevők - közölte.

A kommunikációs igazgató emlékeztetett: ez azért is kedvező, mert az S méretű tojások nagyobb arányban importból származnak, a hazai termelőknél az M méretűek a legelterjedtebbek, és a kereslet efelé mozdult el.

Az ünnep előtt rohanunk vásárolni

A Tesco-Global Áruházak Zrt. arról számolt be, hogy a forgalom egyre inkább az ünnepnapok felé tolódik, karácsonykor és szilveszterkor is tapasztalható volt, hogy a fogyasztók egyre később veszik meg az ünnepi asztalra valót.

Az áruházlánc a tavalyi évhez hasonlóan az idén is körülbelül 1300-1400 tonna füstölt késztermék eladását tervezi a húsvéti szezonban. A különböző sonkák és füstölt termékek forgalma lényegesen megnő az ünnep előtti időszakban, a húsvétot megelőző öt hétben fogy el a teljes éves mennyiség 40-45 százaléka. A legnépszerűbb termékek a hátsó csülök, a parasztsonka, a parasztlapocka, a kötözött lapockasonkák, a füstölt tarják, karajok, a csomagolt parasztsonka, valamint a frikandó sonka.

A hazai Tescóban kapható valamennyi húsvéti füstölt sonka 100 százalékosan hazai feldolgozású termék. A tojások között a magyarországi termelői tojás aránya a teljes forgalom több mint 80 százaléka, és ez a szám folyamatosan emelkedik - közölte a társaság.

A Tescoban is a hazait keresik

A Tesco magyarországi áruházaiban több mint 4 millió csokoládé figura fogyott el tavaly a húsvéti időszakban, ehhez hasonló forgalmat várnak 2014-ben is.

A társaság szintén a minőségi termékek iránti érdeklődést tapasztalja, általában a legkeresettebbek a valódi csokoládéból készített 60-100 grammos csokinyulak, illetve az 50 gramm alatti csokitojások, a táblás csokoládéból pedig a 100 grammos kiszerelés.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
Vásárló Megváltozhatnak az áruházak, 237 000 milliárd forintból
Buksza blog | 2024. március 19. 08:36
Az EU rendületlenül alkotja azokat az új szabályokat, amelyek célja a kontinens iparának támogatása a fenntarthatóvá válásban és a digitalizálás elsajátításában. A kiskereskedelem is beállt a sorba.
Vásárló Fordulat az Ikeánál, már látszik, mire számíthatnak a magyar vásárlók
Privátbankár.hu | 2024. március 16. 16:19
Az Ikea vissza akarja hozni az elmúlt évek drasztikus inflációja előtti időszakot, ez pedig az árak jelentős csökkentését helyenként akár a profit rovására is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG