7p
Az Equilor idei prognózisai szerint az olajárak nem zuhannak a földig, az év végére magasabb szinten lesznek, emiatt és az adók miatt nem valószínű a 300 forint alatti benzinár. A forint kissé erősödhet, 305 lehet az euró, a dollár viszont tovább szárnyal és 300 forint fölé mehet. A magyar részvények iránt nem túl lelkesek.

Köszönjük, jól vagyunk, ahogy az elmúlt 25 évben is – mondta el Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója, utalva a svájcifrank-problémára. Voltak ügyfeleink, akik veszteségeket szenvedtek el, mint ahogy más brókercégeknél és bankoknál is, de hát a devizakereskedés egy kockázatos üzletág – tette hozzá.

Az alapkezelés jól menő üzletág

A brókercég mostanában ünnepli 25 éves születésnapját, és a válság ellenére az utóbbi években is növelni tudta nyereségét. „Ha ilyen a válság, akkor jöhetett volna előbb is” – mondta. Az egyik üzletáguk, a befektetési alapkezelés az első évi tízmilliárd forint körüli összegről 62 milliárdra növelte a kezelt vagyont tavaly év végére, ezzel a második legnagyobb független alapkezelőnek mondják.

Büszkék a Primus nevű alapra, amely speciális matematikai módszerrel több mint hetven hazai alapból választja ki a megfelelő befektetést. Az Equilor alapjai nem szenvedtek el veszteségeket a svájcifrank-probléma miatt, sőt nőtt a nettó eszközértékük. A cég ma új weboldalt üzemelt be.

Fenntarthatatlan volt a svájci frank

Szántó András, a lakossági üzletág vezetője szerint az látszik, hogy a svájci 1,20-as árfolyamküszöb fenntarthatatlan volt. A piaci beavatkozás hosszú távon nem szokott eredményes lenni. Túlságosan megnőtt a svájci jegybank tartaléka, a külföldi (köztük magyar) svájcifrank-hitelek törlesztése is folyamatos frankkeresletet jelentett, a geopolitikai bizonytalanságok, mint az orosz-ukrán helyzet is ebbe az irányba mutattak.

Talán a magyar devizahitelek forintosítása lehetett az utolsó csepp a pohárban, az is több milliárdnyi svájcifrank-keresletet jelentett. A küszöb elengedésének módszerét sokat kritizálják, sok más módszer is felmerült azóta, például egy alacsonyabb szintű küszöb alkalmazása. Azok a tényezők azonban, amelyek eddig a svájci frank vételére buzdították a szereplőket, még mindig fennállnak.

Sok a jó hír a magyar gazdaságból

A magyar gazdasággal kapcsolatban Szántó több pozitív tényezőt sorolt fel, az üzemanyagárak csökkenése is növeli az elkölthető jövedelmet, a devizahitelek forintosítása is. A GDP nő, az infláció alacsony, de mégsem deflációról, csak dezinflációról beszélhetünk. Bérnövekedés is látszik, így  a lakossági fogyasztás várhatóan bővülni fog. Az államháztartás fegyelmezett, a két százalékos GDP-arányos hiányt is megközelíthetjük, sőt pár év múlva a nullszaldós is elérhető, ha a politikusok így döntenek.

A fogyasztás növekedése a folyó fizetési mérleget rontani szokta, most azonban az olajár csökkenése miatt ez a hatás gyenge. A devizahitelek forintosítása miatt hetven százalékról három százalékra csökkent a devizakockázatokat hordozó hitelek aránya.

A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze a forintot

Kockázat, hogy még mindig a bóvli kategóriában vagyunk. Alacsony a tőkebeáramlás. Feltehetően a bizalomhiány következménye az is, hogy a beáramló EU-s források ellenére sem volt megfigyelhető forinterősödés. A brókercég 3-4 éve prognosztizált folyamatosan egyre gyengülő forintárfolyamot, most azonban inkább stabil, esetleg lassan erősödő árfolyamra számít. Az év végére 300 forinthoz közeli, nagyjából 305 forintos euró-árfolyammal számolnak.

Nekünk is jut majd a havi hatvanmilliárdból

Egyre közelebb van a deflációs veszély, kockázat az is, hogy a bankrendszer veszteséges. Magasnak mondható az orosz-ukrán kockázat, és jelentős számú magyar kettős állampolgár érkezhet Magyarországra, ha szomszédunknál tovább romlik a helyzet, vagy a katonai behívók elől. Továbbra is kiszámíthatatlannak tartják a magyar kormányzatot a vállalkozók.

Ami az EKB havi hatvanmilliárd eurós, a múlt héten bejelentett könnyítését illeti, félő, hogy annak csak egy része jut majd el a reálgazdaságba, de jut majd belőle bőven sok más helyre. Többek között a magyar kötvénypiaci is nagyon jól járhat ezzel. Az EKB lépése a magyar jegybank mozgásterét is növeli.

Paritás közelébe mehet az euró/dollár

A kedvező folyamatok miatt van még tere itthon kamatcsökkentésnek, ezért 1,6-1,9 százalék közé becsülik az év végi magyar alapkamat-kamatszintet az Equilornál (jelenleg 2,1 százalék). Erre az évre 0,9, jövőre 1,5 százalékos lehet becslésük szerint az infláció. Az államadósság szintje csak nagyon lassan csökkenhet, 76-77 százalék között lehet a következő pár évben.

Mibe fektessünk az idén? – teszik fel a kérdést a cég elemzői. Annak ellenére, hogy a forint stabil marad, a dollár-forint akár a 300 forintot is elérheti, mert a dollár további erősödése várható, év végén körülbelül 1,04-ig. A Fed kamatemelése az év során biztosan bekövetkezik majd – mondja Szántó.

Magyar részvényekkel inkább semlegesek

Kuti Ákos vezető elemző szerint a Mol előtt két út van, vagy megállapodik az INA-ról, vagy nélküle folytatja tevékenységét. Tavaly év végén talán már közeledtek az álláspontok. A cég működése az alacsony olajárak ellenére is vonzó. Összességében a négy nagy hazai cég közül erről írták csak, hogy a pozitívumok dominálnak, az idei kedvencük, és 15 ezerig is felmehet az ára.

A Magyar Telekom irányában inkább semleges Kuti Ákos, mert bár a makrogazdasági környezet pozitív, osztalék leghamarabb 2016-ban várható. Az OTP funtamentumai nagyon sokat javultak itthon a forintosítással, de a külföldi leányok között is mindig akad valamelyik, amelyikkel gondok vannak. Az orosz-ukrán helyzet sem rendeződött. Így nyugodtan ezt sem tudják vételre ajánlani, semleges az ajánlás.

A Richternél valóságos hírdömping volt mostanában az új fejlesztésekkel kapcsolatban, a cég nem tétlen, sok pozitív bejelentés volt. A cariprazine és más termékek piacra kerülése azonban még mindig bizonytalan és az orosz-ukrán probléma is sújtja, ezért itt is semleges az ajánlás.

Külföldi részvénysztorik mindig vannak

A Ryanair árfolyama már sokat emelkedett, de még sokan ódzkodnak a cég papírjaiból, van benne emelkedési potenciál. A kerozinárak mellett a foglaltsági mutatói is javulnak. Az Illiad a francia távközlési piac kistigrise, csaknem tízmillió előfizetője van, jó vételnek tartják. Akárcsak a Deutsche Telekomot, amely távozóban van az amerikai piacról, saját piacára koncentrál, és így tőkehelyzete is javul. Kedvező vételnek tartják még a Qualcomm chip- és modemgyártót, az STMicroelectronics céget, amely az Apple számára is szállít.

Miért ennyi a benzin, amennyi?

Mi az oka annak, hogy nem feleződnek nálunk a benzinárak? – tette fel a kérdést Kuti Ákos. „A fák nem nőnek az égig, az olaj ára nem esik a földig” – véli az Equilor. A cég 2015 évégig 60 dolláros, 2016 végén pedig 70 dolláros árfolyamra számít. (Jelenleg 45-48 dollár.) Egyrészt a palaolaj-termelők háttérbe szorulása miatt, másrészt pedig a nyári autózási szezon is kedvező lehet.

A jövedéki adó nálunk mintegy 120 forintot tesz ki a benzin árában, ami fiz, 500 és 300 forintos árfolyamnál is ugyanannyi. Az ÁFA 21,3 százalék az árból, a nyers termékár mindössze az ár harmadát teszi ki. (Vannak még különböző kisebb adók és állami díjak, illetékek.) A 300 forintos benzinhez 45 dolláros olajár, 300 forintos gázolajhoz 40 dolláros olaj párosul, így az Equilor nem számít 300 forint alatti hazai üzemanyagárra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG