5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A héten 9-9 forinttal drágult mindkét üzemanyagfajta. Bár a szakértők számítottak arra, hogy áremelés jön a magyar kutakon, de ilyen mértékű drágulást senki sem valószínűsített. A mostani drágulást jövő héten újabb követheti. Itt a GKI szokásos, jövő hétre vonatkozó üzemanyagár-becslése.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás-előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent spot kőolaj ára a héten 47-50 dollár között ingadozott, heti átlagban több mint másfél dollárral, 3,4%-kal nőtt az ár. A spot olajár szerdáig emelkedett, csütörtökön kissé visszaesett, majd pénteken újra nőtt. Az áremelkedést továbbra is az a bizalom táplálja, hogy az olajpiacon a kereslet-kínálat közötti különbség megszűnik, a túltermelés az idei év végére, vagy a következő év elejére eltűnik. Már múlt héten jelezték, hogy a kitermelt kőolaj mennyisége néhány ország gondjai miatt akár 4 millió hordó/nap mértékkel is csökkenhet, természetesen csak a problémák megoldódásáig.

A hét végére a készletező társaságok jelentései szerint az Egyesült Államokban a tárolt benzin mennyisége jelentősebben csökkent, Európában emelkedett. A gázolaj készletszintek minkét fontos piacon csökkentek. A kőolaj készletszintje az amerikai felhasználás növekedése ellenére az Egyesült Államokban tovább emelkedett. Az áremelkedési folyamat lassulására és leállására figyelmeztet néhány elemző, nagyon fontos jel, hogy a spot Brent ára és a határidős ár közötti különbség gyakorlatilag nullára csökkent.

Erősödött a dollár

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 1,3 dollárral 2,8 százalékkal nőtt ezen a héten. Az olajpiaci kereskedők ezen a héten tovább növelték a hatalmas összegű határidős befektetéseiket, de a rövid lejáratra, az esésre fogadók befektetései is növekedtek. Az olajár emelkedése amiatt is furcsa, hogy a dollár a héten tovább erősödött. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti átlagos különbség ezen a héten kicsit emelkedett, bár a WTI határidős ára valamivel gyorsabban nőtt, mint a határidős Brent ár. Az amerikai kőolajfúrások száma ezen a héten nem változott, elemzők ezt is fontos jelnek tekintik, úgy vélik, hogy az olajár további növekedése lefékeződik.

Az európai benzinpiacokon a hét első három napján az árak erőteljesen emelkedtek (ez magyarázza a pénteki nagy áremelést) majd csütörtökön és pénteken mérséklődtek az árak, mindhárom piacon. A múlt heti benzin készletváltozások publikálása után nőtt az exportkereslet az Egyesült Államok irányába, elvben Nigéria is vásárolna benzint, de a tankhajók csak sorakoznak a nigériai kikötőknél. A gázolajnál a hét folyamán folyamatosan emelkedtek az árak.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban mérve) a mediterrán piacon a megelőző hét átlagához viszonyítva a május 16 - május 20-a közötti időszakban 5,5 százalékkal nőtt, az észak-nyugat-európai piacon 4,4 százalékos volt az emelkedés, míg az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon 7,5 százalékkal nőttek az árak. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 7,5 százalékkal emelkedett a megelőző hét áraihoz viszonyítva, az észak-európai piacokon 7,5 - 7,7%-os volt az áremelkedés.

A forint árfolyama a május 16 - május 20-i héten 280,5 Ft/dollár körül ingadozott, több mint három forinttal kellett többet adni 1 dollárért, mint egy héttel korábban. A forintárfolyam az euróhoz viszonyítva, is, de főképp a dollárhoz viszonyítva gyengült, mivel a dollár erősödött az euróhoz viszonyítva. A forintárfolyam változása ezen a héten is felerősítette a dollárban számított átlagos árak emelkedését.

Hétfőn kapjuk az újabb emelést

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, a mediterrán piacon 7 százalékos emelkedést mutatnak az indexek, az NWE  piacon 8,8 százalékos, az ARA piacon 10 százalékos volt az árnövekedés. A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított heti emelkedés 8,8 százalékos volt, az észak-európai piacokon 8,7-8,9 százalékkal nőttek az árak forintban mérve. Pénteken, május 20-án 9-9 forintos üzemanyagár emelés volt.

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében a mediterrán és a többi piacon is 9-12 forintnyi áremelkedést jelenthetnek. A gázolaj forintban mért ára esetében a piacok 11-12 forintos növekedést mutatnak. Hétfőn, május 23-án, várhatóan a benzin árát 0-3 forinttal, a dízel árát 2-4 forinttal emelhetik, figyelembe véve a múlt heti árdöntést is, illetve azt, hogy a dízel ára a az üzemanyagpiacokon hét utolsó két napján emelkedett, míg a benziné kicsit csökkent.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG