5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Ilyen is rég volt: a hatóságok meghajoltak az észérvek előtt, így csak a szokásos dugóban mehetünk a Balatonra, ahol a hőségriadóban ugyanakkor többet fogyaszthatunk, ami már meglátszik az online kasszák eredményein - napi hírösszefoglaló.

Csupa-csupa jó hír! Míg májusig másfél, addig július végére már kétmilliárd forinttal nőtt a napi átlagfogyasztás Magyarországon – derült ki a legfrissebb online pénztárgép-adatokból. Ráadásul emelkedőben van a hétvégi költekezés is, a boltok zárva tartásának időszakában a kereskedelemben, turizmusban érdekelt hazai kisvállalkozásoknak fokozatosan nő a bevétele.

Ezen a hétvégén is lesz mire költeni – az bizonyos, hogy jól fogy majd a sör, hiszen tovább fokozódik a hőség: szombaton a délnyugati és északkeleti tájakat leszámítva több helyen lesz 27 fok felett a napi középhőmérséklet.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közlekedéspolitikáért felelős államtitkársága korlátozza az M3, M5 és M7 autópályákon megkezdett vagy a közeljövőben indítani tervezett felújításokat a harmadfokú hőségriadó miatt.

Ráadásul az illetékesek végre észbe kaptak: Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár utasítása szerint az M3 autópályán augusztus 11-én éjfélig kizárólag este 20 és hajnali 4 óra között dolgozhatnak a kivitelezők. Az M5 autópályán legkorábban augusztus 12-én 0 órától szervezhető munkavégzés. Az M7 autópályán megkezdett munkákat pedig az államtitkár a balatoni idegenforgalmi főszezon végéig, augusztus 24-én 0 óráig leállíttatta. Így nem kell egyetlen sávon döcögni a Balatonra (elég lesz a szokásos balesetek nyomán állni a forró betonon).

Ami bizonyos: előzetesen érdemes lesz útba ejteni egy út menti árust vagy boltot (persze csak szombatig), és egy jó dinnyét venni, mivel már a hétvégén is akadozhat a hazai piac dinnyeellátása, mivel a nagy meleg miatt csökken a termésmennyiség, eközben mind az európai, mind a magyar piacon egy évtizede nem látott kereslet támadt a dinnye iránt.

De vissza a meleghez. A jövő hétig eltartó hőhullámra okán az időjárásra legalább nem lehet majd fogni, ha mégsem sikerül kigazdálkodni az egyebek mellett a -1. napon fellépő Robbie Williams sztárgázsija nyomán megugró előadói költségek okán negyedével emelkedő, 4,7 milliárdos Sziget-költségvetést. A jegy drágult, de lehet kedvezményesen kapni, a sör – amely időtől függetlenül jól fogy a Szigeten – ugyanakkor tavalyhoz hasonlóan 650 forint lesz.

Meglehet, jobban járunk a sörrel, mint az ásványvízzel. A nap híre volt, hogy az egyik legnagyobb ásványvíz-forgalmazó, az Aquarius-Aqua július közepén visszahívta a 2016. május 21-i és 2016. június 10-i minőségmegőrzési idejű, 2 literes, szénsavmentes ásványvizeket. A portál cikke szerint a lépésre elővigyázatossági okokból volt szükség. A nagykereskedelmi cég arra kérte a boltosokat, hogy az érintett termékeket haladéktalanul szedjék le a polcokról. A cég később magyarázatot adott: A terméket a fogyasztók egészségét, valamint az extrém hőmérséklet feltételezhető hatásait szem előtt tartva hívták vissza. Az Aquarius kútból nyert szénsavmentes ásványvíz terméknél ugyanis az utólagos kontroll vizsgálatok során azt tapasztalták: néhány mutatószám megközelítette az előírt, illetve engedélyezett határértéket.

S ha már jó hírek: lényegében korrekciós tételek nélküli gyorsjelentést és 32,3 milliárd forintos konszolidált számviteli adózott eredményt várnak az elemzők az OTP Bank II. negyedévétől. A bank a konszenzus szerint a csökkenő kamatkörnyezetben is növelni tudja kamatbevételeit, s szépen tornázza felfelé a jutalékoldalt is. Mindezt a tavalyi drámai 153,146 milliárdos "devizahitel-elszámolásos" konszolidált veszteség után.

Jól muzsikált a többi hazai nagybank is – ez derült ki az anyacégek gyorsjelentéseiből. Egyedül az Erste veszteséges, ám Andreas Treichl szerint ez is változik majd, hiszen a kormány betartja az EBRD-megállapodást, ami kedvezőbb üzleti környezetet teremt majd.

Végülis annak is örülhetünk, hogy a Sberbank jelezte tovább folytatja magyarországi pénzügyi tevékenységét és erősíteni kívánja pozícióját a hazai pénzpiacon. A hitelintézet azért adta ki ezzel kapcsolatos közleményét, mert csütörtökön több sajtóorgánumban is megjelent az a hír, hogy a Sberbank várhatóan kivonul a magyarországi pénzpiacról.

Kevésbé jó hír, hogy a közelmúltban kapott 10 milliós bírságot követően most újabb 5,5 millió forintos bírságot kapott a MagNet Bank az ügyfelek tájékoztatásával összefüggő és egyéb jogsértések miatt.

Jogsértésből ugyanakkor hamar jogszabály lehet – a kormány például komoly büntetési tételekkel védené az újonnan felépített kerítést a lebontására törekvőktől. Eközben hiába a világfelháborodás: meglehet megússza a népszerű zimbabwei oroszlán, Cecil lelövését az az amerikai orvos, aki tette miatt a közösségi portálok fő célpontja lett. Erről is beszél műsorunkban a Safari Club International (SCI) nemzetközi vadásztársaság magyar alelnöke,

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Búcsú az 1687 milliárd forintos értéktől: eladósorba kerülhet a Dr. Martens
Buksza blog | 2024. április 23. 10:07
Az elmúlt hónapokban egymás után érkeztek a rossz hírek a legendás Dr.Martens bakancsokat gyártó vállalat háza tájáról, aminek a márka önállóságának elvesztése lehet a következménye.
Vásárló Inkább a pénzre szavaztak: maradnak a kínálatban az egészségtelenebbnek mondott élelmiszerek
Buksza blog | 2024. április 23. 07:44
Elbukott egy olyan civil szervezet támadása a kényeztető csokoládék ellen, amely azt gondolja magáról, hogy a hozzá hasonló felvilágosult csoportoknak meg kell védeniük az embereket saját maguktól.
Vásárló Visszafordultak a magyar diszkontok
Csernátony Csaba - Kollár Dóra | 2024. április 22. 05:31
Fordult a kocka a magyarországi diszkontláncokban a Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérése szerint áprilisban. Miközben februárról márciusra drágább, most olcsóbb lett a kosár. 
Vásárló Miért nehéz fogást találni a legnagyobb boltláncokon?
Buksza blog | 2024. április 21. 13:16
A kereskedés a legősibb mesterségek közé tartozik, ám egy friss tanulmány szerint nagyot téved az, aki azt hiszi, hogy talpon maradhat az a kereskedő, aki csak a kereskedői szimatára támaszkodik.  
Vásárló Kihívás, szórakozás és megmérettetés is; minden, amit a futóversenyekről tudni kell!
Márkázott tartalom | 2024. április 19. 10:51
A futás egy olyan természetes mozgásforma, amely egyszerűen kivitelezhető, nem igényel komoly anyagi beruházást, hatékony a test számára, ráadásul könnyen beiktatható a napirendünkbe. 
Vásárló Automatikusan megírt SEO szövegekkel a nagy kínai áruház ellen?
Márkázott tartalom | 2024. április 18. 12:11
Az újdonsült nagy kínai webáruház idehaza is tarol, így nem véletlen, hogy a hazai cégek többek között automatikusan megírt SEO szövegekkel és egyéb marketingmegoldásokkal is próbálnak tenni a cég térnyerése ellen. Mivel árban egyszerűen lehetetlen velük versenyezni, így nincs más lehetőség, minőségben és vásárlási élményben kell, még akkor is, ha ez sem olyan egyszerű.
Vásárló Nekiment a Temunak a legendás márka
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. április 18. 08:42
Régi gondja a legismertebb márkáknak, hogy a hamisítók olyan árukkal bombázzák a vásárlókat, amelyek nagyon hasonlítanak legendás termékeikre, és a végeláthatatlan pereskedés nem segít rajtuk.
Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG