4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az augusztusi árcsökkenés után szeptemberi nagybevásárlásunk során áremelkedést mértünk a Privátbankár Árkosár-felmérésében. Augusztushoz képest ugyan csak két hiper emelet az árain, éves alapon viszont szépen megugrottak az árak. Nem tartott sokáig az elképesztően olcsó sajtok világa sem, de itt az ősz, a sajt mellé szőlő dukál, abból viszont már most lehet kapni mindenfélét.

Mint ahogy nyolc éve minden hónapban, szeptember 5-én ismét elmentünk három hipermarket-lánc egy-egy áruházába, hogy megnézzük, miként alakult 30 termékből álló minta-kosarunk ára. Szokás szerint most is az Auchan, a Tesco és az Interspar egy-egy üzletét választottuk.

Mennyivel drágultak a hipermarketek?

Szeptemberben két lánc, az Auchan és a Tesco emelt az árakon. Előbbiben 1,7, utóbbiban pedig 4,5 százalékkal került többe a vásárlás, mint augusztusban. A harmadik áruháznál, az Intersparnál 1,1 százalékos volt a csökkenés.

Komolyabb áremelés látszik viszont, ha egy éves távlatban nézzük meg az árakat. Az Auchanban 3,9, a Tescóban 5,4, az Intersparban 12,1 százalékkal drágultak az árak egy év alatt. Így az éves Árindexünk 7,1 százalék lett.

Mintakosarunkért a legkevesebbet, 17 276 forintot most is az Auchanban fizettük volna. A Tescóban pedig ugyanezekért a termékekért 18 545 forintot kérnek. Az Intersparban most 18 881 forintot fizettünk volna. A három áruház átlagára így 18 234 forintra emelkedett, ez száz forinttal több, mint előző hónapban. Így éves alapon 7,1 százalékkal, havi alapon pedig 1,7 százalékkal lett magasabb az átlagár.

Ha a legolcsóbban akartuk volna megúszni a nagybevásárlást, és mindent ott vettünk meg volna, ahol a legolcsóbb, akkor 1446 forintot spóroltunk volna. Ez azonban tripla utazgatással vagy tripla létszámú bevásárlócsapattal járna.

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közli az infláció augusztusi alakulásáról szóló adatait.

Mi lett olcsóbb és mi drágult?

Havi átlagban 10 százalék feletti árcsökkenést csak az almánál mértünk. De kevesebbet kell fizetnünk tejért, a tojásért, a csirkehúsért és a margarinért. Drágább lett viszont a csokoládé, a májas, a párizsi és a sajt. A tésztáért is közel 26 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy hónapja.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Ha tavaly augusztushoz viszonyítjuk az árakat, már egészen más a kép: Több mint 40 százalékot drágult a krumpli, de az alma esetében is nagy volt az áremelkedés egy év alatt. Ugyancsak sokat drágult a tojás, a rizs, a csokoládé, az olaj, a tészta és a margarin. Közel 50 százalékkal kerül többe az általunk vizsgált tömény szeszes ital is, mint egy évvel korábban. Olcsóbb lett viszont a banán, a csirkemell, a sajt és a jeges tea.

Az árak változása az előző év azonos időszakához képest, azaz a Privátbankár.hu éves árindexe

Havi legolcsóbbak

Augusztusban külön megnéztük, hogyan alakult a sajt ára az orosz embargó hatására. Egy hónapja még elképesztő olcsón, 2009-es árszinten tudunk venni sajtot. A vásárlóknak rossz, a termelőknek jó hír, hogy az olcsóság nem tartott túl sokáig: augusztus után szeptemberben több mint 30 százalékkal került többe a sajt.

Az augusztusi, 900 forint alatti kilónkénti sajtot sehol sem találtunk, valamennyi áruházlánc emelt az árain: az Auchanban 979, a Tescóban 1099, míg az Intersparban 1349 forintért vehettünk sajtot.

Ha szeptember, akkor megjelent a boltok zöldséges részlegén az ősz egyik kedvelt idénygyümölcse, a szőlő. Fehér, olasz szőlőt az Auchanban már 325 forintos kilónkénti áron lehetett kapni, a magyart 469 forintért árulták. A Tescóban a fekete, magyar szőlő 299 forintba került, az Intersparban pedig ugyancsak kétféle szőlő közül lehetett választani: 549 forintba került a fehér szőlő, 449 forintba a rozé szőlő kilója.

Körülnéztük a mirelit pultok körül is. Ennek apropóját azt adta, hogy a múlt héten a Nébih ellenőrei az M1-es autópálya melletti étterem ellenőrzésekor 2008-ban lejárt fagyasztott húsgolyókra bukkantak.

Aggodalomra semmi pánik, mi nem találtunk lejárt gyorsfagyasztott élelmiszert. Megnéztük mennyibe kerülnek a hiperekben a legolcsóbb baromfi falatkák. Itt az Auchan nyert: 399 forintért lehetett venni panírozott pulyka korongot, a Tescóban 599 forintért találtunk, míg az Interspar saját márkás termékét is 599 forintért árulták.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
Vásárló A környezettudatos stretchfóliák alkalmazásának előnyei
Márkázott tartalom | 2024. április 4. 12:57
Biztosan te is láttál már olyan videót a közösségi média platformokon, amelyekben fóliák és műanyag flakonok között úszkáló állatok láthatók. Ezek ékesen bizonyítják, hogy égető szükség van a hatékony és környezettudatos megoldásokra az ipari fóliázás terén is.
Vásárló A jakuzzi külseje is fontos
Márkázott tartalom | 2024. április 3. 12:49
A masszázsmedence pozitív tulajdonságai akkor érvényesülnek igazán, ha rendszeresen sor kerül a használatára. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a külsejében is örömét lelje mindenki. Fontosak a tetszetős formák, a modern színek és az időtállóság. A cikkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG