5p
A Reuters adatközlése alapján a július 13 - július 17-i héten a benzin ára a mediterrán piacon, heti átlagban 5,3 százalékkal, a gázolaj ára 2,2 százalékkal lett olcsóbb. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,6 százalékkal erősödött a dollárhoz viszonyítva. Egy a biztos: árcsökkenés jön.

 

 

Már érezni Iránt

A Brent spot kőolaj ára a héten 56-58 dollár között változott, heti átlagban közel 1 dollárral, 1,5 százalékkal nőtt az olajár. Az árak a héten szűk sávban ingadoztak. Pénteken közel egy dollárral mérséklődött a spot Brent ára.

A piacot a bizonytalanság jellemezte a héten, mivel a görög rendezés és a kínai tőzsde árfolyamainak stabilizálása mérsékelte az árnövekedési várakozásokat, az iráni tárgyalások lezárása pedig erősítette az árcsökkenésre vonatkozó jövőbeli várakozásokat. A pénteki jelentés szerint ismét csökkent az amerikai kőolajfúrások száma, ez inkább az áremelkedésre adott várakozásokat támogatta.

A piaci túlkínálat továbbra is jelentős, sőt a hírek szerint egy iráni szuperetanker, 2 millió hordó kőolajjal, amely jó fél éve várakozott iráni vizeken, Ázsia felé vette az irányt a tárgyalások lezárása után.

Egyre több olaj lesz

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga lényegében véve stagnált, a hét utolsó napján 40 centtel mérséklődött az ár, ezzel a a spot ár közeledett a határidős árhoz. Az 1 hónapos határidős amerikai WTI és a Brent heti átlagára közötti különbség ezen a héten stagnált. Az üzemanyagpiacokon továbbra is erős a kereslet, gyakorlatilag ugyanannyi benzin áramlik ki Európából főképp az észak és a dél-amerikai kikötőkhöz, mint amennyi dízel érkezik Európába.

Az elemzők is és az IEA is ismét jelezte, hogy a nyári kereslet növekedése rövidesen eltűnik, s a második félévre jóval mérsékeltebb igénynövekedés várható, amely valószínűleg hat majd a benzin árára. Emellett idén több új finomítói kapacitás lép üzembe, mint amennyit kivonnak a termelésből. Így az Egyesült Államokban és Dél-Amerikában jelentős kapacitás-bővülésre lehet felkészülni főképp a negyedik negyedévben.

A fenti véleményekkel szemben érdemes kiemelni azt a véleményt, hogy a tőzsdei határidős kereskedésben továbbra is magasabbak a távolabbi határidőre vonatkozó árak, mint a rövidebb lejáratúak, ezért szívja fel a kereslet a kínálatot, mert a határidős árkülönbségek (bár csökkenőek) a spekulációs célú tárolást lehetővé teszik.

Európa stabilabb volt

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a július 13 - július 17-e közötti időszakban közel 5,3 százalékkal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 5,3-6,3 százalékos volt az árcsökkenés.

 

 

A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 2,2 százalékkal csökkent, az észak-európai piacokon 2,0-2,0 százalékos volt az árcsökkenés. A heti folyamatok azt jelzik, hogy a földközi-tengeri térség piacára egyre több benzin és dízel érkezik, így fokozatosan mérséklődik az európai mellett az arab és az afrikai keresleti nyomás. Egyik üzemanyagfajta sem követte az olajár stagnálását.

Bejött a képbe a forint

A forint árfolyama a július 13 - július 17-i héten 283,5 Ft/dollár körül ingadozott, összességében közel két forinttal kellett kevesebbet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. Az árfolyam erősödését az eurónak a dollárhoz viszonyított gyengülése visszafogta, de nagyobb részt a forint árfolyamának az euróhoz viszonyított erősödése okozta. A hét utolsó két napján a forint gyengült a dollárhoz viszonyítva.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a mediterrán piacon 6,3 százalékos árcsökkenést jeleznek a változások, az északnyugat-európai piacokon a forintban számított változások 5,9-6,9 százalékos mérséklődést mutatnak.

A gázolajnál a mediterrán piacon a forintban számított változások 2,8 százalékos csökkenést jeleztek, az észak-európai piacokon 2,6-2,6 százalékos csökkenést mutatnak az árak forintban mérve. Ezen a héten a forint árfolyam dollárhoz viszonyított erősödése felerősítette a benzin és a gázolaj dollárban mért csökkenését.

Szép nagy árcsökkenés

A mediterrán és más európai tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27 százalékos áfával is növelten – a heti változások a benzin esetében 5-7 forint közti árcsökkentést indokolnak, figyelembe véve a pénteki 3 forintos árcsökkentést is. A dízelnél 2-4 forint közötti volt az árcsökkenés a különböző piacokon, ezért a 3 forint körüli árcsökkentés a reális.

 

 

A benzin ára így 387-390 forint/liter között alakulhat, a gázolaj ára várhatóan 365-367 Ft/liter között változhat.

Az árváltozások és az időszaki átlagos keresetek emelkedése miatt 6 százalékkal több benzint és 15 százalékkal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újrakezdődik a harc a vasárnapi boltzár körül a lengyeleknél
Buksza blog | 2024. március 29. 13:03
Lengyelországban az előző kormányzati ciklusban vezették be a vasárnapi boltzárat, ám az őszi parlamenti választáson hatalomra került koalíciós pártok egy része a nyitvatartási szabályok visszaállítását ígérte.
Vásárló Hiányzik még valami? Itt vannak a hosszú hétvégre "kivételei"
Buksza blog | 2024. március 29. 12:23
A benzinkutas boltokra lehet számítani, de gyógyszert is be lehet szerezni a hosszú hétvége ünnepnapjain. 
Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG