5p
Bár alig kellett néhány forinttal többet fizetnünk a nagybevásárlásért, mint szeptemberben, egy év távlatában jókora drágulást mértünk a Privátbankár Árkosár-felmérésében. Jó hír viszont, hogy az előző hónaphoz képest csak egy hipermarket emelt az árakon. Ősz van, sütőtökből bőven van választék, nincs viszont könnyű dolga annak, aki zserbót sütne és ehhez venne diót.

Ebben a hónapban a hét elején, egészen pontosan október 5-én vettük nyakunkba három hipermarketlánc egy-egy egységét, hogy megnézzük, miként alakult 30 élelmiszerből álló mintakosarunk ára az előző hónaphoz és tavaly októberhez képest.

Mennyivel drágultak a hipermarketek?

Szeptemberhez viszonyítva 0,1 százalékot csökkentek az árak, így lényegében ugyanannyit fizettünk mintakosarunkért, mint az előző hónapban. Az általunk vizsgált három áruháznál a legolcsóbb és a legdrágább között 1231 forint volt a különbség a nagybevásárlásnál.

Éves távlatban viszont az elmúlt hónapok trendje októberben is folytatódott: magasabb árakat mértünk, mint az előző év azonos időszakában, egészen pontosan 6,1 százalékkal drágultak az árak tavaly októberhez képest.

A három hipermarket közül a Tescoban 2 százalékos, az Intersparban 1,3 százalékos havi árcsökkenést mértünk, az Auchanban viszont 3,4  százalékkal magasabb volt a számla vége, mint egy hónappal korábban. Így a legolcsóbb és a legdrágább áruház között a különbség 776 forint volt.

Ha egy éves távlatban nézzük meg az árakat, már komolyabb áremelés látszik. Tavaly októberhez képest mindhárom hipernél nőttek az árak: 6,1 százalékkal került többe a nagybevásárlás, mint egy évvel ezelőtt. A legnagyobb drágulás egy év alatt az Auchannál (10,5 százalék) volt, a Tesco és az Interspar egyaránt 4,1 százalékkal emelt árain minkatosarunk szerint. Az élelmiszerkosár átlagára így 18 223 forint volt októberben.

Az árak változása az előző év azonos időszakához képest, azaz a Privátbankár.hu éves árindexe

Persze most is úgy járnánk a legjobban, ha mindent ott vennénk meg, ahol a legolcsóbb. Ha ez kivitelezhető lenne, akkor 16771 forintba kerülne a nagybevásárlás és 1451 forintot spórolhatnánk így az átlagárhoz képest.

Hogyan számoltunk? Kosaras módszertan >>

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Havi átlagban 10 százaléknál nagyobb árcsökkenést a banánnál és a sajtnál mértünk. Úgy tűnik, ezzel tényleg vége az akciós sajtok időszakának, bár még így is 21 százalékkal kerül kevesebbe a termék, mint egy évvel ezelőtt. (Hogy miért árulták néhány hétig meglepően áron a sajtot, ennek hátteréről bővebben itt és itt is olvashat).

Egy év távlatában viszont már több termék ára ugrott meg: 44 százalékkal kell többet fizetnünk a krumpliért, de nagyot drágult a rizs, a tea, a szeszes italok, az olaj és a csoki ára is. Jó hír viszont, hogy az almáért 34 százalékkal, a tésztáért pedig 12 százalékkal kell kevesebbet adnunk, mint szeptemberben. Tavaly októberhez képest pedig a tej, a májas és a sajt került kevesebbe.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön közli az infláció augusztusi alakulásáról szóló adatait.

Havi legolcsóbbak: tök, só, dió

Ha október, akkor a boltok polcain biztos megjelennek a szezonálisan kapható zöldségek, gyümölcsök. Így két ilyen terméket, a sütőtök és a dió árát külön megnéztük.

Sütőtökből mindhárom hiperben volt választék. A Tescoban például árultak külön bio sütőtököt is, kilóját 249 forintért. Akinek jó a hagyományos "orange" sütőtök, száz forinttal olcsóbban, 149 forintért vehette kilóját. Ennél 10 forinttal, 159 forintért adta az Auchan a sütni való tököt, míg az Intersparban ugyancsak két féle közül lehetett választani: a szeletelt, előre csomagolt tököt 299 forintért, az egészet 169 forintért árulták.

Ugyanakkor nincs könnyű dolga annak, aki diót akar ropogtatni (esetleg törni) az egyre hosszabbra nyúló őszi estéken. Héjas, egészben kapható dióval egyedül a Tescóban találkoztunk, 2299 forintért adták kilóját. Darált, csomagolt, 200 grammos kiszerelésű diót 645-ért lehet kapni (kilója így 3325 forint). A Tesco saját márkás, ugyancsak  200 grammos termékét 849 forintért kínálta. A pucolt, egész diót 400 grammos kiszerelésben lehetett kapni, 2099 forintért. Az Intersparban egész, előre csomagolt formában volt dió, 899 forintért a 200 grammos (egy kiló így 4495 forintra jön ki). Az Auchanban is hasonlót tapasztaltunk: itt már a kilós ár 4995 forintra jött ki a 200 grammos kiszerelésnél.

Harmadik terméknek a sót választottuk. Ennek oka, hogy a Néhih nemrég lesújtó eredményt tett közzé: jódozott, fluorozott és csökkentett nátrium-tartalmú termékeket vizsgáltak, 45 termékből 40-nél találtak valamilyen problémát. Erről itt olvashat részleteket >>>

Legolcsóbb sót az Auchanban lehet kapni: 68 forintért egy kilót, a Tescóban a saját márkás sót 69 forintért kínálják, míg az Intersparban a legolcsóbb, jódozott só kilója 99 forint volt.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Újrakezdődik a harc a vasárnapi boltzár körül a lengyeleknél
Buksza blog | 2024. március 29. 13:03
Lengyelországban az előző kormányzati ciklusban vezették be a vasárnapi boltzárat, ám az őszi parlamenti választáson hatalomra került koalíciós pártok egy része a nyitvatartási szabályok visszaállítását ígérte.
Vásárló Hiányzik még valami? Itt vannak a hosszú hétvége "kivételei"
Buksza blog | 2024. március 29. 12:23
A benzinkutas boltokra lehet számítani, de gyógyszert is be lehet szerezni a hosszú hétvége ünnepnapjain. 
Vásárló Végleg vége a jó világnak: a 60 százalékos drágulás lassan megérkezhet a boltokba
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 15:06
A csokoládé olyan szenvedélye az embereknek, hogy az elmúlt hónapokban képes volt rácáfolni a legalapvetőbb közgazdasági törvényre, a kereslet és kínálat önszabályozó mechanizmusának működésére.
Vásárló Kellemetlen áremelkedésre ébredhetnek szerdán a magyar autósok
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 12:47
Drágul a benzin a húsvéti ünnepek előtt. 
Vásárló Hiába van vasszigor a magyar diszkontokban, erre jutott a legújabb Privátbankár Diszkont Árkosár-felmérés
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2024. március 25. 05:44
Februárhoz képest 1,9 százalékkal nőtt a Privátbankár Diszkont Árkosarában szereplő termékek átlagára. Októberhez képest viszont bő 4 százalékos a csökkenés.
Vásárló Újra napirendre került a vasárnapi boltzár, a szomszédban
Buksza blog | 2024. március 24. 16:09
Könnyen lehet, hogy kellemetlen meglepetés érheti hamarosan a Romániába utazó magyarokat, ugyanis a bukaresti kormányt azt fontolgatja, hogy bevezeti a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását.
Vásárló „Eldugják” a csokit a vásárlók elől egy diszkontláncban
Privátbankár.hu | 2024. március 23. 12:46
Az áruházak egyik vásárlásra csábító trükkje, hogy a pénztárak futószalagjai fölötti polcokon csábító apróságokat kínálnak a vevőknek ösztönözve az impulzus vásárlást. Ez megváltozhat a jövőben.
Vásárló Pórul járt a Tesco, a Lidl jött ki jól a veszekedésből
Buksza blog | 2024. március 21. 10:16
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia a Tescónak azt követően, hogy a fellebbviteli bíróság is úgy találta, megtévesztő, ha úgy reklámozza Clubcardjának árait, mintha azok a Lildlénél is kedvezőbbek lennének.
Vásárló A romániai vásárlók nem ismernek tréfát
Privátbankár.hu | 2024. március 20. 15:21
Romániában győzelemre állnak a hazai élelmiszerek. Az ottani vásárlók többsége azokat választja a külföldi termékek helyett. Előbb leveszik a polcról a helyben termelt árut és csak utána nézik meg az árát. 
Vásárló Az osztrák nyugdíj igénylése
Márkázott tartalom | 2024. március 20. 09:47
Amennyiben életünk során nem csak Magyarországon dolgoztunk, hanem más országokban is, akkor jó tudni, hogy ezekből az országokból is számíthatunk nyugdíjkifizetésre. Ha Ausztriában dolgoztunk, akkor attól függően, hogy ez az időtartam mennyi volt, kaphatunk nyugdíjat egyenesen az osztrák nyugdíjfolyósítótól, vagy a magyar nyugdíjunkat emeli meg ez az időszak. Cikkünkben segítséget nyújtunk az osztrák nyugdíjrendszer megismeréséhez.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG