3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Néhány éve már elképzelhetetlen az újév látványos tűzijátékok nélkül, nem csoda hát, ha néhány nappal szilveszter előtt már mindenütt rakétákkal és röppentyűkkel traktálnak minket. A megfelelő durrogtatásnak azonban szigorú szabályai vannak, ahogy az sem mindegy, mihez kezdünk a fel nem használt rakétákkal. A Fogyasztóvédelem tippeiből szemezgettünk.

Az első és legfontosabb tudnivaló a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szerint, hogy magánszemély továbbra sem birtokolhat és használhat petárdát - ezek okozzák ugyanis a legdurvább baleseteket, arról nem is beszélve, hogy a háziállatokra is a frászt hozzák. Az egyéb röppentyűket, pukkantyúkat és sikkantyúkat csak és kizárólag szaküzletben vásároljuk meg, ne utcai árustól vagy a piacon, ezek ugyanis nem biztos, hogy bevizsgált termékek.

A pirotechnikai eszközökhöz mindig kell, hogy járjon használati és kezelési útmutató, a terméket pedig magyar nyelvű, jól olvasható címkével kell ellátni. Győződjünk meg arról is, hogy a terméken vagy a csomagoláson szerepel-e a CE megfelelőségi jelölés, ennek szintén jól láthatónak és olvashatónak kell lennie.

Nem mindegy, mikor lőjük el

Fontos arra is figyelni, hogy milyen pirotechnikai osztályba tartozik az a termék, amit kiszemeltünk magunknak, ezeket ugyanis máshogy kell röptetni. Az 1-es és a 2-es kategóriába azok a termékek tartoznak, melyeket egész évben megvásárolhatunk, ilyenek a tortagyertyák és a csillagszórók, ezeket bármikor használhatjuk is az otthonainkban.

Amit lehet: 1-es pirotechnikai osztályba tartozik például ez a Tornádó - Tűzvirágnak nevezett tűzijáték. Kép forrása: tuzijatekbolt.hu

A 3-mas osztályba kategorizált termékek már több hatóanyagot tartalmaznak, így ennek használata közepes kockázattal jár. Ezeket csak év végén, december 28 és 31-e között veheti meg felnőtt személy, felhasználni azonban csak december 31-én este hat és január 1. reggel 6 óra között lehet. A fel nem használt terméket legkésőbb január 5-ig vissza kell vinni a forgalmazóhoz, akinek plusz költség nélkül vissza kell vennie azt. Ugyanezt kell tenni a hibás termékekkel is.

Úszd meg a balesetit! Ezekre ügyelj

Van néhány alapvető szabály, amit érdemes betartani, ha már a tűzzel játszunk - bár a mentőszolgálat kiemelten figyel ránk szilveszter éjjel, próbáljuk inkább megúszni a baleseti sebészetet, és tartsuk be az alábbi pár alapvető, de fontos szabályt:

  1. Úgy tároljuk a tűzijátékot, hogy gyerekek semmiképp se férhessenek hozzá!
  2. Olvassuk el és tartsuk be a használati útmutatót!
  3. Ne szereljük szét, vagy alakítsuk át a terméket!
  4. A termékeket elsősorban kültérre szánták, így semmiképp se használjuk őket beltérben!
  5. Ne gyújtsuk meg a rakétát a kezünkben és ne hajoljunk fölé, ha már ég! Mielőtt kilőjük, nézzük meg, hogy nincs-e valamilyen függőleges akadálya (fa, tető széle) a rakétának! Ha már begyújtottuk, fussunk el a közeléből legalább 3-4 méterre.
  6. A tűzijáték rakéta vezetőpálcáját soha ne szúrjuk be a földbe, hanem stabilan álló csőből indítsuk - erre egy üres pezsgősüveg is megfelel.  Eltört pálcáról ne indítsunk rakétát. A vetőcsöves (bomba) tűzijátéknál egyszerre csak egy golyót indítsunk, a sorozatlövőket rögzítsük oldalról valami nehéz tárggyal (mondjuk téglával).
  7. A környezeti tűz oltásához legyen a közelben tűzoltó készülék - de minimum egy vödör víz -, hiszen az ördög sosem alszik!
  8. És ami a legfontosabb: vigyázzunk arra, hogy a saját szórakozásunk ne veszélyeztessen másokat (személyeket, állatokat), tárgyakat, épületeket, a természetet!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vásárló Példátlan lépésre szánta el magát a magyar Penny tulajdonosa: teljesen új boltot nyitott Berlinben
Buksza blog | 2024. április 17. 10:43
A vegán étkezés egyre inkább „divatba jön”, ha lehet így fogalmazni, amivel igyekeznek lépést tartani az élelmiszergyártók is. Eljött az ideje annak, hogy a kiskereskedők is csatasorba álljanak.
Vásárló Egyértelmű mondás jött a magyar Tesco sorsáról
Buksza blog | 2024. április 16. 07:29
Bár legutóbb a Sparral csapott össze a kormány, de a Tesco is az "örök" felvásárlási célpontok között szerepel. Úgy tűnik, marad ebben a státuszban.
Vásárló Környezetvédelem a társasjáték csomagolásoknál
Márkázott tartalom | 2024. április 11. 09:41
Egyre gyakoribb, hogy a társasjátékok esetében is mind inkább odafigyelnek a csomagolásra. Ezzel előtérbe került az a törekvés, hogy ez az iparág is egyre “zöldebb” legyen. Kérdés persze, hogy a játékok minőségére és sérülékenységére mindez nincs-e negatív hatással?
Vásárló Észrevette? Szép csendben tovább kúszik felfelé a családi nagybevásárlás ára
Gáspár András, Valkai Nikoletta | 2024. április 10. 05:44
Idén szinte minden hónapban drágább lett egy kicsit a nagybevásárlás, nincs ez másképp áprilisban sem - megint feljebb kúsztak az árak az előző hónaphoz képest. Tavaly ilyenkor viszont még drágábban vásárolhattunk, így a bázishatás továbbra is kitart: éves szinten árcsökkenésről számolhatunk be, és pár hónapig ez így is marad még. Míg azonban 2 évvel ezelőtt még a 30 ezer forintos kosárérték is brutálisan drágának tűnt, most a 35 ezer is realitás. Itt a Privátbankár legfrissebb Árkosár-felmérése.
Vásárló Vége lett a marakodásnak, visszatértek a kiebrudalt termékek a carrefouros polcokra
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:51
Róka fogta csuka, csuka fogta róka helyzetbe kerültek a kiskereskedők és a legismertebb élelmiszer- és italmárkák tulajdonosai azzal, hogy a felek médiapartnerekké is váltak.
Vásárló Új frontot nyitott a Temu
Buksza blog | 2024. április 8. 11:51
A Temu csak másfél éve jelent meg a Kínán kívüli online piacon, ám máris csavar egyet azon a stratégián, hogy nagyon alacsony áraival elszívja a vevőket versenytársaitól.
Vásárló Megbukott a kísérlet a boltok pénztárainál
Buksza blog | 2024. április 8. 08:55
Az áruházláncok folyamatosan keresik a módját annak, hogy összekapcsolják a várlást és a mobilfizetési lehetőségeket, ám úgy tűnik göröngyös útra léptek kísérleteikkel.
Vásárló Hogyan befolyásolja a máj egészsége az epe működését?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 19:01
Az emberi test egy meglehetősen komplex felépítésű rendszer, melynek a működését még máig sem sikerült a tudósoknak teljes egészében megfejtenie. Az azonban már világos, hogy szinte minden mindennel összefügg, és ha egy szerv működése rendellenessé válik, az akár a teljes szervezetre, fizikai és mentális állapota is kihathat.
Vásárló Mit jelent valójában a szeretet, és hogyan függ össze az önzetlenséggel?
Márkázott tartalom | 2024. április 5. 10:17
Tetszik vagy sem, voltaképpen az egész életünk egy olyan út, amin folyamatosan fejlődünk, részben az eleve bennünk lévő vonásokból kiindulva, másrészt az életünk ránk gyakorolt hatásai által.
Vásárló A Lidl nagyobbat harapott az osztrák piacból
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 18:36
Az osztrák Lidl növelte piaci részesedését Ausztriában. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG