2p
A Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 25 millió forintja bánja a jogszerűtlen reklámokat, és a Versenyhivatal a további jogsértéstől is eltiltotta a céget. Frissítés: bíróságon támadja meg a döntést a cég.

A GVH megállapította, hogy a Culevit Kft. 2011 márciusa és 2013. november 4. közötti kommunikációjában jogszerűtlen módon közvetítette azt az üzenetet, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedők problémájára megoldás lehet a Culevit tabletták vagy italporok valamelyike, mivel a speciális gyógyászati célra szánt tápszer, illetve annak összetevői elpusztítják a ráksejteket, s így alkalmasak lehetnek e betegség gyógyítására, továbbá alkalmazásukkal a fogyasztó meg is előzheti e betegséget, illetve gyorsíthatja gyógyulását.

Ehhez engedély kellett volna

A Culevit tablettái és italporai különleges táplálkozási célú élelmiszernek minősülnek, azon belül a speciális gyógyászati célra szánt tápszer kategóriába sorolhatóak az OÉTI nyilvántartása szerint.

Ahhoz viszont, hogy ilyen gyógyhatásokkal reklámozzák a termékeiket, engedélyt kellett volna kérniük az OÉTI-től, ez azonban nem történt meg.

A Versenyhivatal súlyosbító körülményként vette figyelembe, hogy a jogsértő gyakorlat az egyik legsérülékenyebb fogyasztói réteget célozta.

Frissítés: megtámadják a döntést

A döntésre reagált a cég: azt írják, nem a termék gyógyhatását vizsgálta a GVH (ahogy arra cikkünk korábbi címe utalt), csak a kommunikációját. A döntést megtámadják a bíróságon, amíg ez lezajlik, betartják a tájékoztatási korlátozást.

A GVH a „Culevit speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer daganatos betegek részére” készítményünknek csak a kommunikációját vizsgálta és csak abból a szempontból, hogy az megfelel-e az Élelmiszertörvény reklámozásra vonatkozó előírásainak. Nem tesz és nem is tehet határozatában arra vonatkozó megállapításokat, hogy a reklámállítások igazak-e, és arra sem, hogy a Culevitnek van-e gyógyhatása - írják.

A Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. a Gazdasági Versenyhivatal döntését, mely szerint megsértette az Élelmiszertörvényben (Éltv.) foglalt tilalmat, mert „egyes kereskedelmi kommunikációiban a Culevit megnevezésű speciális - gyógyászati célra szánt - tápszerekről betegség gyógyítására, kezelésére vonatkozó tulajdonságokat állított” törvénysértőnek tartja és közigazgatási perben a bíróságon meg fogja támadni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Fogyasztóvédelem Nike helyett Mike? Magyar találmány nehezíti a hamisítók életét
Privátbankár.hu | 2015. március 3. 13:58
A világon eddig sehol nem alkalmazott termékazonosító technológiát, egy olyan biztonsági címkét fejlesztettek itthon, amellyel az eredetiség kétség nélkül azonosítható.
Fogyasztóvédelem Egyre több magyar autós dönt úgy, hogy nem fizet kevesebbet a tankolásért
Privátbankár.hu | 2015. január 19. 12:44
Az elmúlt egy évben szépen esett az üzemanyagok ára, egyre többen döntenek úgy, hogy mégsem akarnak (sokkal) kevesebbet fizetni: inkább drágább benzint és gázolajat tankolnak.
Fogyasztóvédelem Igyon tejet nyugodtan – nem ért el hozzánk a mérgező
Privátbankár.hu | 2014. december 10. 07:37
Nem jutott külföldre abból az osztrák tejből, amely a megengedett mértéknél nagyobb arányban tartalmaz hexaklórbenzol vegyületet - jelentette az APA osztrák hírügynökség.
Fogyasztóvédelem Vigyázz, mit veszel meg - szabálytalanságok a kuponosoknál
Privátbankár.hu | 2014. november 26. 11:33
Összesen egy oldalnál nem talált szabálytalanságokat a Fogyasztóvédelem a vizsgált tizenkilencből.
Fogyasztóvédelem Visszaszorulóban az uzsorázás?
Privátbankár.hu | 2014. október 6. 08:00
A Büntető Törvénykönyv szigorúbb szabályai úgy fest megállították a terjedő uzsorát - a komolyabb fenyegetés okán legalábbis az indult eljárások száma visszaesett.
Fogyasztóvédelem Volt képük hozzá - az év legfurcsább GVH bírsága
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 1. 15:47
Világméretű összeesküvésben Magyarországon is kartelleztek a képcsőgyártók - a GVH ugyanakkor csak az egy évtizeddel korábbi összebeszélésért tudott büntetni - egyetlen céget, amely nem súgott, illetve elérhető a hatóságnak, mert például még nem számolták fel a 10 év alatt, mint más kartellezőket. Az Európai Bizottság még vizsgálódik.
Fogyasztóvédelem Ne a kigyúrt behajtó legyen a jelkép - új szabályokat akarnak a követeléskezelők
Privátbankár.hu | 2014. július 1. 11:30
Ideje lenne egységes követeléskezelési törvényt alkotni - véli a követeléskezelők szakmai szervezete, a Makisz. A rendezett piacon hangsúlyos fogyasztóvédelmi figyelem mellett javulhatna a fizetési morál - a Makisz tagok az általuk elért adósnál jóval hatékonyabban tudnak fizetési megállapodásokat kötni, részletfizetésről, engedményekről megállapodni.
Fogyasztóvédelem Hányszor hallgattak le minket? - számok legalább lesznek
Privátbankár.hu | 2014. június 7. 12:15
A Vodafone már megtette, a Deutsche Telekom pedig a közeljövőben nyilvánosságra hozza, hány esetben kellett a hatóságoknak adatot szolgáltatniuk előfizetőikről. A magyar lehallgatási számok nem lesznek teljesek: a nemzetbiztonsági okból történő lehallgatások adatait nem hozhatják nyilvánosságra a szolgáltatók.
Fogyasztóvédelem Ilyen is van! A korrupció akadályozza a "rezsicsökkentést"
Privátbankár.hu | 2014. június 6. 13:49
Romániában csaláson kapták az egyik legnagyobb áramszolgáltatót, amelynek ugyanakkor nem volt ínyére, hogy 6 százalékos árcsökkentéssel kellett volna visszatéríteni a jogtalanul kiszámlázott tételeket - megkente tehát az ottani energiahivatal helyettes vezetőjét.
Fogyasztóvédelem A kormányablakoknál is panaszkodhatunk a bankokra
Privátbankár.hu | 2014. április 17. 14:48
Április közepétől a megyeszékhelyek kormányablakainál is be lehet adni a pénzügyi panasszal kapcsolatos beadványokat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Privátbankárral.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG