3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Ideje lenne egységes követeléskezelési törvényt alkotni - véli a követeléskezelők szakmai szervezete, a Makisz. A rendezett piacon hangsúlyos fogyasztóvédelmi figyelem mellett javulhatna a fizetési morál - a Makisz tagok az általuk elért adósnál jóval hatékonyabban tudnak fizetési megállapodásokat kötni, részletfizetésről, engedményekről megállapodni.

A Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (Makisz) tagjai tavaly 1,3 millió követelést kezeltek, ebből a megvásárolt követelések összege a 2012-es 452 ezerről 506 milliárd forintra nőtt - mondta el Felfalusi Péter, a Makisz elnöke. Ezen belül a megbízás keretében megvásárolt követelések összege 135 milliárd forintról 165 milliárd forintra nőtt. A megkönnyített közjegyzői eljárás kapcsán a jogi útra terelt esetek száma ugyanakkor érdemben megugrott, 120 ezerről 220 ezerre nőtt, a megindított végrehajtások száma 338 ezerről 491 ezerre emelkedett.

Olcsóbban megússzuk, ha kimarad a jogászkodás

Felfalusi Péter szerint a követeléskezelő cégek egyre hangsúlyozottabban mediátori szerepet játszanak az ügyletekben. Az elmúlt évben fizetési megállapodással zárult 350 ezer szerződés, ezen belül a legnagyobb arányt 266 megállapodással a megvásárolt követelések terén sikerült elérni. Fontos látni, hogy az együttműködő adós költségei sokkal alacsonyabbak lesznek, a jogi procedúra megindulása gyakran megduplázza a költségeket. Ezért lenne fontos, hogy még a jogi eljárás megindítása előtt fel lehessen venni a kapcsolatot az adóssal - a Makisz kimutatásai szerint akkor, ha sikerül tárgyalni az adóssal, 50-60 százalékos biztonsággal lehet megállapodást kötni.

Itt az ideje rendesen szabályozni a piacot!

Miközben a követeléskezelő cégek egyre fontosabb szerepet töltenek be a likviditási problémák kezelésében, a piac egyelőre nem megfelelően szabályozott: a követeléskezelés során a végrehajtási eljárás nagyon hosszú és európai mércével is az egyik legdrágább a jogi út, az adó, járulék- és számviteli rendszer nem támogatja a hitelezőket és nem ösztönzi kellően az adósokat megegyezésre.

Tetézi a gondokat, hogy a kormányzat és a szabályozó hatóságok elsősorban fogyasztóvédelmi oldalról igyekeznek szabályozni a területet, eközben a követeléskezelők működésének feltételeinek megteremtése elmaradt. A Makisz a fentiek miatt úgy gondolja, hogy elérkezett az idő arra, hogy egy egységes, követeléskezelési törvény szabályozza a piaci szereplők jogait, határozza meg a kötelességeiket és védje a fogyasztót a követeléskezelők eljárásaival szemben. A törvény meghatározhatná, hogy milyen piaci feltételek teljesítése esetén működhetne egy-egy követeléskezelő cég. Az egységes norma alkalmazása után nagyjából félszáz piaci szereplő maradna a piacon, ám ezen cégekkel szemben szinte bizonyos, hogy rendkívül alacsony lenne a panasz-szám. (Eddig egy Makisz-tag ellen indult eljárás a PSZÁF-en, az elmarasztalást bíróság előtt megtámadó cég nyert a felügyelet ellen.)

A hiteleket pedig vissza kell fizetni

A szabályozott piacon működő társaságokkal szemben vélhetően megnövekedne a bizalom, ez pedig a fizetési morál javítását idézhetné elő - vélekedtek a társaság vezetői. Ma Magyarországon kevesen hangsúlyozzák, hogy a hiteleket vissza kell fizetni - épp ellenkező irányú kommunikációval találkozik az ember sok esetben, s bizony erre ma már iparág épül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Fogyasztóvédelem Nike helyett Mike? Magyar találmány nehezíti a hamisítók életét
Privátbankár.hu | 2015. március 3. 13:58
A világon eddig sehol nem alkalmazott termékazonosító technológiát, egy olyan biztonsági címkét fejlesztettek itthon, amellyel az eredetiség kétség nélkül azonosítható.
Fogyasztóvédelem Rákos betegeknek ígértek gyógyító hatásokat - bírságolt a GVH
Privátbankár.hu | 2015. január 19. 15:34
A Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 25 millió forintja bánja a jogszerűtlen reklámokat, és a Versenyhivatal a további jogsértéstől is eltiltotta a céget. Frissítés: bíróságon támadja meg a döntést a cég.
Fogyasztóvédelem Egyre több magyar autós dönt úgy, hogy nem fizet kevesebbet a tankolásért
Privátbankár.hu | 2015. január 19. 12:44
Az elmúlt egy évben szépen esett az üzemanyagok ára, egyre többen döntenek úgy, hogy mégsem akarnak (sokkal) kevesebbet fizetni: inkább drágább benzint és gázolajat tankolnak.
Fogyasztóvédelem Igyon tejet nyugodtan – nem ért el hozzánk a mérgező
Privátbankár.hu | 2014. december 10. 07:37
Nem jutott külföldre abból az osztrák tejből, amely a megengedett mértéknél nagyobb arányban tartalmaz hexaklórbenzol vegyületet - jelentette az APA osztrák hírügynökség.
Fogyasztóvédelem Vigyázz, mit veszel meg - szabálytalanságok a kuponosoknál
Privátbankár.hu | 2014. november 26. 11:33
Összesen egy oldalnál nem talált szabálytalanságokat a Fogyasztóvédelem a vizsgált tizenkilencből.
Fogyasztóvédelem Visszaszorulóban az uzsorázás?
Privátbankár.hu | 2014. október 6. 08:00
A Büntető Törvénykönyv szigorúbb szabályai úgy fest megállították a terjedő uzsorát - a komolyabb fenyegetés okán legalábbis az indult eljárások száma visszaesett.
Fogyasztóvédelem Volt képük hozzá - az év legfurcsább GVH bírsága
Privátbankár.hu | 2014. augusztus 1. 15:47
Világméretű összeesküvésben Magyarországon is kartelleztek a képcsőgyártók - a GVH ugyanakkor csak az egy évtizeddel korábbi összebeszélésért tudott büntetni - egyetlen céget, amely nem súgott, illetve elérhető a hatóságnak, mert például még nem számolták fel a 10 év alatt, mint más kartellezőket. Az Európai Bizottság még vizsgálódik.
Fogyasztóvédelem Hányszor hallgattak le minket? - számok legalább lesznek
Privátbankár.hu | 2014. június 7. 12:15
A Vodafone már megtette, a Deutsche Telekom pedig a közeljövőben nyilvánosságra hozza, hány esetben kellett a hatóságoknak adatot szolgáltatniuk előfizetőikről. A magyar lehallgatási számok nem lesznek teljesek: a nemzetbiztonsági okból történő lehallgatások adatait nem hozhatják nyilvánosságra a szolgáltatók.
Fogyasztóvédelem Ilyen is van! A korrupció akadályozza a "rezsicsökkentést"
Privátbankár.hu | 2014. június 6. 13:49
Romániában csaláson kapták az egyik legnagyobb áramszolgáltatót, amelynek ugyanakkor nem volt ínyére, hogy 6 százalékos árcsökkentéssel kellett volna visszatéríteni a jogtalanul kiszámlázott tételeket - megkente tehát az ottani energiahivatal helyettes vezetőjét.
Fogyasztóvédelem A kormányablakoknál is panaszkodhatunk a bankokra
Privátbankár.hu | 2014. április 17. 14:48
Április közepétől a megyeszékhelyek kormányablakainál is be lehet adni a pénzügyi panasszal kapcsolatos beadványokat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Privátbankárral.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG