4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ráillesztette Budapest metróvonalára az irodapiaci adatbázisát a CBRE, amiből sok érdekesség derült ki a bérleti díjakat illetően. Nyugat-Európához képest megdöbbentően különbözünk, ha megfelelő lokációt kell keresni az irodaházaknak, de az igazán komoly cégek figyelnek a metróhoz közel eső irodák felkutatására.

A CBRE iroda- és metrótérképe meglepő különbségeket tár fel a fővárosi irodapiacon. Váci úti irodafolyosó, a központi üzleti negyed (CBD), Pest belső kerületei - ezek a legjelentősebb irodalokációk Budapesten. De mi a helyzet, ha az irodapiac elemeit a metróvonalakra illesztjük? - teszi fel a kérdést a CBRE.

Furcsa különbségek

Az elkészített irodatérképen a metróállomásokra igazítva láthatóak az egyes területek üres irodái és azok havi bérleti díjai. A térkép a pillanatnyi, 2017 első negyedévben üresen álló és a következő fél évben elérhető szabad irodákat és a jelenlegi bérleti díjaikat mutatja, így a helyzet néhány hónapon belül is változhat, mégis érdekes kép rajzolódik ki a budapesti ingatlanpiacról. Egymástól néhány 100 méterre eső állomások között néha jelentős árkülönbségek vannak az elérhető irodák tekintetében: például az Arany János utca környéki irodák havi bérleti díja közel 40 százalékkal haladja meg a Nyugati pályaudvar környéki irodáékat, és a Deák tér környéke is 30 százalékkal drágább, mint a Bajcsy-Zsilinszky út - Andrássy út találkozásánál található irodák.

Nem meglepetés, hogy a Váci út mentén van a legtöbb iroda Budapesten és így a legtöbb üres irodaterület is itt található – van, ahol több tízezer négyzetméter. A havi bérleti díj négyzetméterenként 10,6 eurótól (Gyöngyösi út) 13,1 euróig (Dózsa György út) terjed, az átlagos bérleti díj 11,6 euró/m2/hónap. A bérleti díjat természetesen nagyban befolyásolja, hogy milyen minőségű irodák állnak rendelkezésre. Az M3 vonalán továbbhaladva csak az Arany János utca és a Corvin negyed között található jelentősebb irodaterület, ettől dél-keletre kizárólag a Népliget megálló környékére tudnak költözni a Dél-Pestet megcélzó cégek.

Forrás: CBRE

Van, ami nem változik

A belváros (központi üzleti negyed, CBD) metrómegállóinak körzetébe tartozó házak továbbra is a legdrágábbak, itt szabad területeket havonta és négyzetméterenként 12,8 eurótól (Kálvin tér) 20,5 euróig (Kossuth tér) vehetnek bérbe a vállalkozások. Itt is jellemző, hogy jelenleg, 2017 első negyedévében jelentős, több ezer négyzetméter kihasználatlan iroda áll rendelkezésre.

A térképen jól látható, hogy a 4-es metró vonalán jelenleg mennyire limitált irodakínálatból válogathatnak a leendő bérlők – még az egyébként az irodaházaktól nem hemzsegő Andrássy út kínálata is megelőzi a dél-pesti-dél-budai vonal kínálatát. Hasonlóképpen az átlagos bérleti díj is jelentősen magasabb a (Millenniumi Földalatti Vasút vonalán (13,2 euró/m2/hónap), mint a 4-es metró megállóinál elhelyezkedő irodaházakban (11,5 euró/m2/hónap). A metróvonalak mentén található irodák átlag bérleti díjai egyébként a 2-es metró esetében a legmagasabbak (13,8 euró/m2/hónap).

Ebben különbözünk Európától

Szemben a nyugat-európai nagyvárosokkal, a metróvégállomások Budapesten nem számítanak jelentős irodapiaci lokációnak: sem az Újpest-Központ, sem az Örs Vezér tere, sem a Kőbánya-Kispest metrómegálló környéke nem bővelkedik (szabad) irodaházakkal, sőt olyan jelentős csomópontok környékén, mint a Nagyvárad tér vagy az Ecseri úti metrómegálló egyáltalán nem épült modern irodaház.

A budapesti metró- és ingatlanfejlesztés érdekes anomáliája, hogy jelentős irodalokációkat egyszerűen nem ér el a budapesti metróhálózat: például a lágymányosi, a fővárosi irodaállomány 6 százalékát kitevő (közel 200 ezer négyzetméretnyi iroda) terület leginkább a 4-6-os villamossal érhető el, de Belső-Buda egyes részei is távol esnek a metrómegállóktól.

„Budapest tömegközlekedési hálózata nagyon fontos szerepet játszik a bérlők irodakeresésénél. Különös tekintettel a nagy cégek figyelnek arra, hogy a választott lokáció metróval jól megközelíthető legyen. A hármas metró szerepét nem lehet túlbecsülni, hiszen a legnagyobb irodai részpiacnak számító Váci utat szolgálja ki, ahol jelenleg is a legtöbb fejlesztés található. A CBRE új iroda bérleti díj ártérképe segíti a bérlőket tájékozódni, hogy egyes állomások környékén mi az átlagos bérleti díj, azonban ettől az eltérés mindkét irányba jelenős lehet az épülettől és a konkrét bérleti igénytől függően.” – mondta Katkó Károly, a CBRE bérlőképviseleti vezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG