4p
Egy lakáskiadás és lakásbérlés hatékonyabbá tételével foglalkozó magyar startup egy olyan online piacteret fejlesztett ki, amely ellenőrzött környezetben hozza össze azokat, akik kiadó ingatlant keresnek azokkal, akik bérbe kívánják adni ingatlanjukat. A Rentingo.com eddigi tapasztalatai alapján több hasznos tippet is összegyűjtött, amelyekre először nem feltétlenül gondolnak azok, akik lakást szeretnének bérelni.

Télen a legfontosabb: a fűtés

A megfelelő lakás kiválasztásakor nem csak az ár és a méret a fontos, hanem több olyan dolgot is figyelembe kell venni, ami esetleg a bérlési időszak alatt okozhat kényelmetlenségeket. Nagy figyelmet kell fordítani a fűtési rendszer és a nyílászárók állapotára. Olyan lakásoknál, házaknál, ahol kazán biztosítja a fűtést, feltétlenül érdeklődjük meg a tulajdonostól, hogy mikor történt a fűtési rendszer utolsókarbantartása.

Nézzünk át mindent alaposan

Valamennyi nyílászáró állapotát, szigetelését alaposan ellenőrizzük és győződjünk meg arról, hogy az ablakok, erkélyajtók jól zárnak, ugyanakkor könnyen nyithatók. Amennyiben réseket tapasztalunk, kérjük meg a tulajdonost, hogy csináltassa meg, mert enélkül könnyen megugorhat a fűtésszámlánk. Vigyázzunk, hogy amikor nincs nagy hőmérsékletkülönbség a lakás és a kinti hőmérséklet között, akkor könnyen megfeledkezhetünk a nyílászárók ellenőrzéséről. Kérdezzünk rá a lakás elektromos hálózatának állapotára is hiszen, ha régiek a vezetékek azt nem láthatjuk, de a későbbiekben meghatározó lehet, hogy a számítógépet, a mikrohullámsütőt és más elektromos háztartási gépet elbírja-e az elektromos hálózat. Amennyiben a lakást háztartási gépekkel együtt vesszük ki, a lakás átvételekor feltétlenül ellenőrizzük azok működőképességét.

Sose süt be a nap?

Fontos szempont lehet még a lakás tájolása, milyen égtájak felé nyílnak az ablakok és erkélyajtók, mennyi természetes fényt kap a lakás, ezért célszerű nappal is megnézni a kiválasztott ingatlant. Amennyiben több lakásos társasházba vagy lakótelepi lakásba költözünk bérlőként, érdemes a tulajdonost megkérdezni a közvetlen szomszédok szokásairól. Tudjuk meg azt is, hogy a közeljövőben várható-e lakásfelújítás a szomszédos lakásokban vagy terveznek-e átfogó felújítást az épületben, mert a felújítási munkálatok komolyan zavarhatják hétköznapi életünket. Érdemes nem csak hétköznap, hanem egyszer hétvégén is megtekinteni a lakást, amikor a szomszédok is otthon vannak.

Nézzünk körül este

Számolj velünk!

Segítünk megtalálni a legjobb lakáshitelt és lakástakarékot gyorsan és egyszerűen!
A bankok legjobb ajánlatait itt találhatod >>

Lakásbérléskor ne csak a lakásra, hanem a környékre is figyeljünk. Fontos, hogy a lakás tömegközlekedéssel is jól megközelíthető helyen legyen, és amennyiben nem ajánlanak hozzá parkolóhelyet vagy garázst, akkor járjunk utána, hogy az utcában és a környéken milyenek a parkolási viszonyok. Ezen kívül érdemes a környéket nappal és este is alaposan szemügyre venni és meggyőződni arról, hogy a kiválasztott lakás biztonságos környéken található-e.

Kié a lakás?

Amennyiben minden szempontból megfelelőnek találtuk a kiválasztott ingatlant, fontos ellenőriznünk az ingatlan tulajdoni viszonyait, illetve azt, hogy valóban a tulajdonossal vagy annak meghatalmazott képviselőjével tárgyalunk-e. Foglalót csak ezután adjunk át a tulajdonosnak vagy a tulajdonos által meghatalmazott képviselőnek. Mindenképpen kössünk írásban szerződést, mertezzel elkerülhetjük a későbbi félreértéseket, vitákat. Egyeztessünk a tulajdonossal arról is, hogy van-e a lakásra kötve érvényes lakásbiztosítás, illetve, hogy az mire terjed ki.

„A lakásbérlés és kiadás egy hosszútávú üzleti kapcsolat, ahol a bizalom és a zökkenőmentes együttműködés mindkét fél számára rendkívül fontos. Mint minden üzletkötésnél,figyelmünk itt is minden apró részletre terjedjen ki, ezért javasoljuk a bérlőknek, hogy a lakás kiválasztásától kezdve egészen a szerződéskötésig a lakásra vonatkozó minden fontos információt gyűjtsenek össze és ennek ismeretében hozzák meg döntésüket” – mondta Danóczy Balázs a Rentingo.com ügyvezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG