5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Meglepően magas, közel 10 ezer ingatlan-adásvétellel zárta az évet az ingatlanpiac decemberben. Az év utolsó hónapja szezonálisan gyenge szokott lenni, ám a mostani eredmény jóval meghaladta a vártakat.

2013 decemberében csupán 5 768 ingatlan cserélt gazdát. A Duna House becslése alapján így 2014-ben 105 901 ingatlan adás-vétel bonyolódott összesen. Ez a válság utáni első olyan év, ahol 100 ezer darabszám fölé emelkedett a tranzakciószám. Az ezt megelőző 5 év (2009-2013) éves átlaga 89 ezer körüli volt, 2014 ezt több mint 15 százalékkal múlta felül. A szezonalitásnak megfelelően éves mélypontra esett a keresleti mutató decemberben. Az 53 százalékpontos érték még így is magasabb a megszokottnál, 2013 utolsó havában 46, még egy évvel korábban 47 ponton állt a Keresleti Index.

Duna House Tranzakciószám Becslés

Felzárkóztak a panelek

Tovább növekedett az Országos Lakásár Index a IV. negyedévben is, sőt az előző két negyedév 1-1 százalékpontos emelkedését felülmúlva 2 pontos emelkedést produkált a mutató. Az országos összesített adatok alapján elmondható, hogy a panelek 2013-as 77 százalékpont körüli mélypontjáról - a tavalyi áremelkedést követően - visszazárkózott a téglalakásoknál tapasztalt szintre. A téglalakások indexe országosan már a harmadik negyedév óta 85 ponton állnak, a panelek azonban először három-, majd most 5 pontos, látványos növekedést követően 86 pontra került.

Visszatértek a válság előtti árak

Az ingatlanközvetítő vidéki árindexei közül egyedül a kelet-magyarországi panelek mutatója ugrott látványosan felfelé, 84 pontról egészen 90-re. Ugyanitt a téglalakások szintje 80 százalékponton áll, amelyen lényegében 2010 óta stagnál, apróbb elmozdulásokkal.

Nyugat-Magyarországon mindkét lakástípus árindexe esett picit, ezen a területen 2009 óta trendszerű a nagyon lassú csökkenés, amelyet még a Győr-Moson-Sopron megyei pozitív adatok sem tudnak jelentősen befolyásolni. A leglátványosabb árindexek a fővárosiak, ahol a Panel Index 96-, a téglalakás index 99 százalékpontra ugrott. Ez annyit jelent, hogy Budapesten a IV. negyedévben a 2008-as, válság előtti árakon keltek el az ingatlanok.

A panelek mutatója egészen mélyről, 77 pontról indult felfelé, majd egy év alatt érte el mostani szintet. A tégla lakások indexe csak ritkán nézett be a 90-es szint alá, 2014 közepén még 93 ponton állt, innen ugrott látványosan a 99 százalékpontos értékre.

Négyzetméterárak

2014. második felében a vidéki adatok alapján Győr-Moson-Sopron megyében vették a legmagasabb négyzetméter áron a téglaépítésű lakásokat, 281 ezer Ft-ért, ami szinte megegyezik a fővárosi átlaggal. A második helyen, Tolna Megyében az átlag 242 ezer Ft/m2 volt. BAZ és Tolna Megyék álltak a lista végén 100 ezer alatti átlaggal. Budapesten ugyanezt a típust az V. kerületben 421 ezer Ft/m2-ért vették, majd ezt követik az észak-budai kerületek. A fővárosban 200 ezer Ft/m2 alatt a X., XX., és XI. kerületekben lehetett vásárolni.

A panellakások szintén Győr-Moson-Sopron megyében keltek el a legmagasabb négyzetméter áron, pontosan 225 ezer Forintért, ami még a fővárosi átlagot is felülmúlta 6 ezerrel. Ezeket a régiókat Hajdú-Bihar megye követte 164 ezer Ft-os átlaggal. A megyei rangsor végén Borsod-Abaúj-Zemplén Megye áll 90 ezerrel és még ezt is alulmúlja Tolna Megye, ahol 2014. második felének összesített átlaga alapján 84 ezer Ft-ba került a panellakás négyzetméterenként. Budapesten a legdrágább kerület a XI. volt ebben a típusban, itt 247 ezer Ft-os átlagon vették a lakásokat. A XIII. követi 226, majd a XVI. 208 ezres átlaggal. A népszerű XIV. kerület volt a következő, ahol 205 ezer Ft-ot fizettek a panelek négyzetméteréért. A többi kerület már 200 ezer Ft alatti átlagot mutatott. A listát a XVIII. Kerület zárta, ahol 156 ezer Ft-ért keltek el a panelek négyzetméterenként.

Ennyit lehet alkudni

2014. második felében a Jász-Nagykun-Szolnok megyei vevők tudtak a legtöbbet alkudni, átlag 12 százalékot. Heves és Békés Megyékben is magas volt az alku átlaga, egyaránt 9 százalék. Vidéken a legkevesebbet, 5 százalékot Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron megyékben tudtak alkudni a vevőt, ráadásul az utóbbi esetében csupán 2 százalékos árkorrekcióra volt szükség az eredetileg elképzelt árhoz képest, hogy felkeltsék a potenciális vásárlók érdeklődését.

Budapesten a déli kerületekben voltak a legmagasabb alkuk, de itt is mindössze 7 százalék lett az átlag, akárcsak az V. kerületben, viszont itt főleg a nagyértékűekre tudtak a vevők jól alkudni. A fővárosban a legkevesebbet, csupán 3 százalék-ot a VII. kerületi vevők tudtak az árból lefaragni.

Minőségi preferencia

Kelendő a drága

A Duna House által közvetített ingatlanok paramétereinek 2013. és 2014. második felének összehasonlításából kiderül, hogy a főváros budai oldalán nagyobb volt az igény a drágább ingatlanokra, illetve az áremelkedés miatt is a felsőbb sávok irányába volt némi eltolódás. Legkiugróbb adat a 400 ezer Ft/m2 feletti sávban látható, ahol 2013-ban a tranzakciók 8 százaléka zajlott, tavaly azonban már a 17 százaléka. Pesten is érzékelhető ugyanez, de más arányban, ahol ugyanebben az összehasonlításban a legmagasabb ársáv 3 százalékról 5 százalékra emelkedett. Fajlagos árban is meglátszik az eltolódás, Budán a 40 millió fölötti ingatlanokat 9 százalék helyett 12 százalékban vették, Pesten 2-ről nőtt 3 százalékra. Az utóbbi esetben a relevánsabb 15-25 millió közötti sáv ugrott 18-ról 25 százalékra. A vidéki összehasonlítás (szintén 2013. és 2014. évek második fele) már nem hozott látványosabb eltérést.

A Pest megyén kívüli régiókban a vevők fele költött 5-10 millió Ft között ingatlanra, 20 százalék pedig ennél is olcsóbban vásárolt. 25 millió fölött csak a tranzakciók 5 százalék-a bonyolódott. Pest megyében (főváros nélkül) a vevők 30 százalék-a 10-15 millió között költött tavaly, és közel ugyanekkora arányban keltek el az 5-10 milliós sávban is. Ugyanitt 25 millió fölött a vevők 7 százalék-a vásárolt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG