3p
Minden ötödik hazai lakásbiztosítás évfordulója január eleji, így a szerződések felülvizsgálata, biztosítások felmondása legkésőbb az ősz végéig esedékes.

 

 

A váltani nem szándékozóknak is jó alkalmat kínál az évforduló a szerződés felülvizsgálatára, az esetleges változásokból fakadó alulbiztosítottság kiszűrésére, miközben az albérletbe költöző diákoknak, illetve a nyaralójukat téliesítőknek is most érdemes lépniük. A legfontosabb aktuális szempontokat az UNION alábbi közleménye foglalja össze.

Albérletbe költöző diákok

A tanév kezdetével sok ezer diák költözik az egyetem vagy főiskola közelében albérletbe. Fontos tudni, hogy e lakások esetében a tulajdonosok gyakran csak az ingatlanra kiterjedő biztosítást kötnek. Mindez azt jelenti, hogy káresemény esetén az ellopott, károsodott vagy megsemmisült ingóság után nem fizet a biztosító. A diáknak ilyen esetben előre célszerű ingóság biztosítással gondoskodnia a magával hozott értékek fedezetéről.

Kiürülő nyaralók

A nyaralóövezetek fokozatos elnéptelenedésével párhuzamosan évről évre az őszi időszakban növekszik meg újra a nyaralófeltörések száma. Ezért számos nyaralótulajdonos ilyenkor veszi fontolóra a biztosítás megkötését. Egyes piaci becslések szerint a nyaralók 15-20 százalékába betörtek már, és bár műszaki cikkek vagy más értéktárgyak helyett sokszor csak kisebb vagyontárgyakat tulajdonítottak el és átmeneti hajlékot kerestek az épületekben, az elkövetők rongálása sokszor teljes felújítást igényelt.

Lakásbiztosításnál is köt az évforduló

Az UNION Biztosító közelmúltban végzett felmérése azt mutatta, hogy az ügyfelek harmada továbbra sincsen tisztában azzal, hogy a gépjármű-biztosításokhoz hasonlóan a lakásbiztosítások esetében is csak tulajdonváltáskor vagy a biztosítási évforduló eljövetelekor lehet lecserélni a meglévő biztosítást. Aki pedig az évforduló előtt legalább 30 nappal nem mondja fel meglévő biztosítását, annak a szerződése továbbra is fennmarad.

Érdemes önrészes lakásbiztosítást kötni?

Aki úgy dönt, új biztosításra vált, a kedvezőbb díjú ajánlatok között gyakran talál olyan konstrukciót, amely a díjkedvezmény ellenében kár esetén 10-100 ezer forintos önrészt tartalmaz.. Az UNION előbb említett felmérése szerint e termékek kevéssé mozgatták meg az ügyfeleket: az új biztosítást kötni tervezők körében mindössze 18 százaléknyian érezték ezt fontos kötési szempontnak, hogy önrész vállalásával csökkenthessék díjukat.

Az önrészért cserébe kínált díjkedvezmény mértéke általában 10 százalék körül mozog. Ugyanakkor az 50 ezer forint alatti lakáskárok (általában kisebb beázások, vezetékesvíz-károk) teszik ki az összes káresemény felét.

Bővítesz? A biztosítónak is szólj

Aki egy évre további bizalmat szavaz meglévő lakásbiztosítójának, az sem dőlhet hátra. Az ingatlan és a benne lévő ingóságok értéke ugyanis folyamatosan változhat, és az ingatlan észrevétlenül alulbiztosítottá válhat. A lakásbiztosítási szerződésünket ezért célszerű minden évben áttekinteni.

Annak érdekében, hogy a biztosítási fedezet arányban maradjon a ingatlan és az ingóságok értékével, a biztosítók évente az építőipari árindexhez igazítják a biztosítási összegeket. Ám a biztosító mindezzel csak a korábban rögzített értéket tudja lekövetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG