5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magasra emelkedtek az elmúlt hónapokban az ingatlanárak a XIII. kerületben is, azonban nem annyira, mint azt az eladók szeretnék. A bővülő újlakás-kínálat viszont változást hozhat, akár már az idei évben. A Balla Ingatlanirodák a főváros egyik legnépszerűbb kerületében vizsgálta meg, hogy mire lehet számítani.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Nem történt számottevő elmozdulás a kereslet és a kínálat egyensúlyában az idei év első hónapjaiban a XIII. kerület ingatlanpiacán: a február erősebb hónapnak mutatkozott, míg január és március teljesen átlagos volt a Balla Ingatlanirodák XIII. kerületi irodája számára - mondta Tóth Viktória, az iroda vezetője.

Úgy tűnik, hogy a kínálat elkezdett bővülni, viszont ezzel együtt mintha a kereslet is erősödne, ami elsősorban az új építésű ingatlanok iránti fokozódó érdeklődésben mutatkozik meg.

Lenyomhatja a használt lakások árát a csok

A növekvő érdeklődés valószínűleg a csok hatása, bár a támogatás feltételeinek teljes mértékben megfelelő, újépítésű lakások majd csak 2016 őszén vagy 2017 elején kerülhetnek piacra, és ekkor lehetnek hatással a forgalomra és az árakra.

Az ingatlanközvetítő várakozásai szerint az újépítésű lakások négyzetméterára közelíteni fog a használt lakások árához, így semmi nem indokolja majd, hogy a vevők használt lakás vásárlása mellett döntsenek, különösen, hogy új lakás vásárlása estén még nagyobb mértékű állami támogatáshoz is juthatnak.

Stagnáló árak, készpénzes vevők

Egyelőre azonban még csak stagnálnak az árak a piacon, miközben az irányárak 4-5 százalékos alku lehetőségét is tartalmazzák. Egyedül az újépítésű lakásoknál nem beszélhetünk alkuról, ott csak listaáron tudnak lakáshoz jutni a vevők.

A vevők többsége egyébként most is készpénzért vesznek ingatlant. Akadnak közöttük befektetők, akik bérbeadásra vagy felújításra vásárolnának, hogy aztán a korszerűsített lakást továbbadják. A kerületben külföldi vásárlók - elsősorban oroszok és ázsiaiak - is rendszeresen megjelennek, és természetesen ők is készpénzért vásárolnak lakásokat.

Jelzáloghitelre történő vásárlás inkább csak a kisebb összegű ingatlanok (10-12 millió forint környékén) esetében jelenik meg, és jellemző a korábban megszokottnál rövidebb, 7-10 éves törlesztési idő.

Reális négyzetméterárak és túlárazó tulajdonosok

A vevők leginkább a 30-50 négyzetméteres, illetve a nagyobb, 70-110 négyzetméteres lakásokat keresik a kerületben. Ez azt jelenti, hogy az egy, másfél, illetve kétszobás lakások, valamint a nagyobb három-négyszobások kelendőek. A panellakások iránt is megnövekedett a kereslet a kerületben, aminek az az oka, hogy olcsóbbak, mint az ugyanolyan méretű és szobaszámú téglalakások.

Panellakásoknál 280-340 ezer forint között, téglalakásoknál 400-480 ezer forint között, újépítésű ingatlanoknál 450-550 ezer forint között alakulnak az átlagos négyzetméterárak a XIII. kerületben. Ezeket a négyzetméterárakat elsősorban az elhelyezkedés befolyásolja, valamint az olyan ismert tényezők, mint az ingatlan állapota, elosztása, közvetlen környezete, a közlekedési adottságok, stb.

A tulajdonosok egyébként gyakran a reálisnál magasabb árat szabnak meg ingatlanuk irányáraként, így aztán az eladás sokszor komoly nehézségekbe ütközik.

Rossz a helyzet a bérlakáspiacon

A bérlakáspiac sem mutat túl egészséges képet, azaz rossz a helyzet. Ez egészen pontosan azt takarja, hogy alig van kiadó lakás, ha pedig megjelenik egy-egy a piacon, akkor azt irreálisan magas árért adná ki a tulajdonosa.

Az árakat az elhelyezkedés, a közlekedési adottságok, a lakás állapota és bútorozottsága határozza meg. Ahogy haladunk a kerület külső része felé, úgy csökkennek az árak: míg a belső részeken, újépítésű házakban akár 120-150 ezer forintot is kénytelen vagyunk kifizetni egy 30 négyzetméteres garzonért havonta, addig a külső részeken 70 ezer forintért bérelhetünk egy ilyet.

Belső-Lipótváros a legvonzóbb

A legkedveltebb és így a legdrágább rész egyébként a kerületben Újlipótváros, ezen belül is leginkább Belső-Lipótváros, azaz a Pozsonyi utca, a Szent István körút, a Pannónia utca és a Csanádi utca által határolt terület. Ez hagyományosan a legmagasabb presztízsű része a kerületnek, természetesen a legmagasabb árakkal.

A kiemelkedően magas árak oka, hogy szépen parkosított környékről van szó, ahol sok a kulturális program, a játszóterek, boltok, bevásárlási lehetőségek, és mindezek mellett még a közlekedés is kiváló. Aki itt akar ingatlant vásárolni, annak meg kell barátkoznia az átlagosan 500 ezer forintra rúgó négyzetméterárakkal.

Az átlagárat olyan, még drágább részek húzzák fel, ahol 600-800 ezer forintot is elkérnek a tulajdonosok a lakásaikért négyzetméterenként. Ezek közé tartozik az Újpesti rakpart, a Kleopátra ház, a Cézár ház vagy a Római kert, de ugyanennyibe kerülnek a belső részeken a dunai panorámás, legfelső emeleti lakások. Ezekért olykor egymillió forintot is elkérnek négyzetméterenként, ugyanakkor az eladásuk meglehetősen hosszúra nyúlik, minimum egy éves értékesítési idővel lehet számolni.

A kerületben a másik végletet Angyalföld panellakásai képviselik, melyek négyzetméterára 250-280 ezer forint környékén alakul egy felújítandó ingatlan esetében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG