Hirdetés
Hirdetés

Lélektani határ: milyen lakást kaphatsz ma 25 millióért?

2017. szeptember 28., 20:15

Ma az érdeklődők kétharmada ennyiért, vagy ennél kevesebbért keres lakást a túlfűtött magyar ingatlanpiacon. Bár találni lehet, nagyon nem mindegy, hogy ebből a büdzséből hova és mekkora lakásba akarunk költözni – Budapesten lényegesen kevesebbet kaphatunk ugyanis a pénzünkért. Az Ingatlan.com elemzéséből az is kiderül, hogy miért lesznek drágábbak az újlakások a kulcs átadása után.

MTI Fotó: Marjai János
MTI Fotó: Marjai János

A magyar lakáspiac egyik legnépszerűbb szegmensét a 25 millió forint alatti kategória jelenti: az idén a lakások és házak iránt érdeklődők mintegy 61 százaléka keresett 25 millió forintig lakóingatlant, ami némi csökkenést jelent a tavalyi 64 százalékhoz képest, ezt közölte az ingatlan.com a Privátbankár.hu-val. Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője szerint az érdeklődők arányának csökkenése elsősorban azzal magyarázható, hogy a lakáspiaci drágulás miatt egyre kevesebb lakást kínálnak ebben az árkategóriában.

Az olcsóbb ingatlanok kínálatcsökkenése ugyanakkor nem itt a leglátványosabb, hanem a 15 millió forintnál nem drágább lakásoknál: tavalyhoz képest 12,5 százalékkal kevesebb ingatlan volt elérhető a piacon ebben az árkategóriában. Ezt némileg ellensúlyozza, hogy háztartások jövedelme emelkedett, így sokan nagyobb megtakarítással vághatnak bele a lakásvásárlásba, illetve könnyebben juthatnak hitelhez is, fűzte hozzá a szakember.

Hirdetés

Mit kapunk a pénzünkért?

Az elemzés szerint az egyre népszerűbb új építésű piacon ebből a pénzből nagyon eltérő méretű lakásokat kaphatunk az országon belül. Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten a 25 millió forint mindössze egy 30-38 négyzetméteres (gyakorlatilag 1 szobás), új építésű garzonlakásra lehet elég. Ezzel szemben a nyugat-magyarországi régió megyei jogú városaiban már 45-50 négyzetméteres - jellemzően 1,5-2 szobás - új lakást lehet venni ennyi pénzért. A kelet-magyarországi megyei jogú városokban pedig még ennél is nagyobb, 50-55 négyzetméteres - szintén 1,5-2 szobás - új lakás is beleférhet a keretbe.

Érdemes sietni

Balogh László szerint az elemzésben szereplő adatok a szeptember végi helyzetet tükrözik, de fontos, hogy az új lakások esetében gyorsan változik a kínálat és ugyanez a helyzet az árakkal is. Ennek oka az, hogy egyrészt fokozatosan növekszik az új lakások kínálata, hiszen még mindig jelennek meg 2020-ig történő átadással fejlesztések. Emellett egyre több társasházprojekt kerül közelebb az utolsó - átadás előtti - fázishoz, ami pedig az adott fejlesztésben épülő lakások árát növeli. Ez a drágulás azzal magyarázható, hogy a fejlesztés vége felé közeledve kiárazódik több kockázat, például az esetleges nem teljesítésből vagy hibás teljesítésből adódó rizikó.

Ráadásul az is felhajtja a magasabb készültségi foknál tartó lakások árát, hogy azok a vevők, akik tervezőasztalról még nem akartak lakást venni, az építkezések előre haladtával már szívesen vásárolnának. Balogh László arra is figyelmeztetett, hogy az új lakások iránt érdeklődő vevőjelölteknek számolniuk kell azzal, hogy az épülő lakásoknál néhány hónapos csúszás is előfordulhat az eredetileg megszabott átadási határidőhöz képest az építőiparban kialakult kapacitás- és munkaerőhiány miatt.

Nincs 25 millió forintod? Nézz körül a lakáshitelek között!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ha nem akarsz milliókat kiszórni az ablakon, ne most fogj ingatlanvásárlásba!

Ha nem akarsz milliókat kiszórni az ablakon, ne most fogj ingatlanvásárlásba!

A szakértők azt tanácsolják: érdemes eltolni a nyaralóvásárlást jövő év elejére, az elmúlt évekhez hasonlóan várhatóan most is kissé visszaesnek majd az árak az erős őszi szezon után. Az átlag hirdetési ár a hétvégi házak esetén 19 millió forint, a balatoni települések azonban jóval drágábbak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?