Hirdetés
Hirdetés

Építkeznél? Ennyi kerül most egy telek

2016. május 12., 12:11

Élénkül a forgalom a telekpiacon. Mi történt az elmúlt hónapokban vidéken és Budapesten?

A családi ház építésére alkalmas telkek átlagos négyzetméterára a fővárosban 13 százalékkal 39,5 ezer forintra emelkedett december vége óta - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből. Az ország többi részében azonban vegyesen alakultak a telekárak: Vas megyében drágultak, Pest megyében stagnáltak, míg Győr-Moson-Sopronban olcsóbbak lettek. Továbbra is jelentős a különbség a lakóövezeti és a külterületi telkek árai között.

Több telek, nagyobb ár

A telekpiacon is érzékelhető élénkülés következett be az elmúlt hónapokban. A kínálat jelentősen nőtt országszerte, ezzel párhuzamosan az árak is nőttek a múlt év végéhez képest. Az ingatlan.com a magánszemélyek által feladott több mint 5 ezer hirdetésen alapuló elemzése szerint Budapesten a telkek átlagos négyzetméterára 39,5 ezer forint volt, ami 13 százalékos drágulást jelent a tavaly decemberi árszinthez képest.

Hirdetés

Lendített a piacon a csok

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, hogy a kínálat is jelentősen megnőtt, májusban 45 százalékkal több budapesti telek keresett gazdát, mint a múlt év végén.

“A telkek árait az év legelején még csak a lakásépítéseket tervező beruházók mozgatták, de az elmúlt egy-két hónapban a nagycsaládosok jelenléte is érezhetővé vált a piacon. Ők elsősorban a családi otthonteremtési kedvezmények igénybevételével szeretnének saját családi házat építeni” - tette hozzá a szakember.

A fővároson kívül az ország más részein felemásan alakult a telekpiac. Vas megyében például 33 százalékkal 8 ezer forintra emelkedett a telkek átlagos négyzetméterára, Bács-Kiskunban 20 százalékkal 6 ezer forintra nőtt az átlagár a kínálati piacon.

Ezzel szemben Pest megyében stagnáltak az árak, májusban átlagosan ugyanúgy 12 ezer forintba került egy négyzetméter, mint december végén. Győr-Moson-Sopronban csökkentek az árak, mégpedig 25 százalékkal 15 ezer forintra, és Fejérben is olcsóbbak lettek a telkek, az átlagos négyzetméterár ebben a megyében 6 százalékkal 8 ezer forintra mérséklődött.

Balogh László elmondta azt is, hogy az elemzésben a családiház-építésre alkalmas lakóövezeti és külterületi telkek árát is megvizsgálták, egyrészt, mert a külterületi telkek olcsóbbak és január óta ezekre is lehet állami támogatással családi házat építeni.

“A végeredmény szerint a fővárosban és a megyék többségében a lakóövezeti telkek átlagos négyzetméterára emelkedett, kivétel csak Nógrád és Veszprém megye volt” - mondta Balogh László.

A lakóövezeti telkek 12 ezer forintos országos átlagos négyzetméterára négyszerese volt a külterületi telkek 3 ezer forintos átlagárának.

“Ez elsősorban azoknak a vásárlóknak kedvez, akik már nem tudják megfizetni a városok központi fekvésű telkeit, de nem okoz problémát, ha a külső kerületekbe kell költözniük” - értékelt az ingatlan.com szakértője.

Néhány város és a telekárak

A fővárosi agglomerációban is felemásan alakultak a telekárak december óta. Míg Gödön december végéhez képest 70 százalékkal 17 ezer forintra nőtt a telkek átlagos négyzetméterára, Gyömrőn pedig 60 százalékos drágulás volt, közben Szigetszentmiklóson például 5 százalékkal 10,5 ezer forintra, Törökbálinton pedig 25 százalékkal 15 ezer forintra mérséklődött a telkek négyzetméterára a kínálati piacon.

“Azoknak, akik családi ház építése céljából vásárolnának telket, mindenképpen érdemes lehet az agglomeráció dél-budai részén - Biatorbágyon, Budaörsön, Érden, Százhalombattán és Törökbálinton - is körülnézni, mivel ezeken a településeken szinte kivétel nélkül csökkentek vagy stagnáltak a telekárak” - elemezte a lehetőségeket Balogh László.

Az ingatlan.com előrejelzése szerint a telkek piacának élénkülése arra utal, hogy a következő időszakban egyre több családi ház építése indulhat meg országszerte. Ezzel párhuzamosan azonban az építésű társasházi lakások piacán is bővülés jöhet, de az számokban ez várhatóan csak jövőre fog jelentkezni, addigra készülnek majd el az építés alatt lévő vagy tervezett lakóingatlanok.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lehull a lepel: ez lesz az Angliában dolgozó magyarok sorsa?

Lehull a lepel: ez lesz az Angliában dolgozó magyarok sorsa?

Ha igaznak bizonyulnak a sajtóforrásokból szerzett információk, akkor akár a britekével egyenlő jogi státuszt is kaphatnak azok, akik már 5 éve az országban vannak. Azt megígérte May, hogy senkit sem tesznek lapátra a brexit után. Persze maradtak még nyitott kérdések.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • június 19
  Export és import

  június 20
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  Euróövezet folyó fizetési mérleg
  Folyó fizetési mérleg
  június 21
  KSH: Keresetek (január-április)
  MNB: Negyedéves fizetési mérleg és külfölddel szembeni állományok
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről
  Jelzáloghitel igénylések
  Használtlakás értékesítések
  június 22
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Bloomberg gazdasági várakozások és fogyasztói elégedettség
  Fogyasztói bizalom
  június 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, április)
  Feldolgozóipari BMI
  Szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI
  Szolgáltatóipari és feldolgozóipari BMI
  Feldolgozóipari BMI

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?