1p
A 2 milliárd forintból 100 milliós jegyzett tőkével létrehozott Nemzeti Eszközkezelő 7 hónap alatt 8 bajbajutott lakáshitelest mentett meg, összesen 27 milliót költött lakásvásárlásra. Az idei terv szerint 8000 ezer lakást vennének az év végéig. A feltételek túl szigorúak, a bankokkal kötött eddigi szerződéseket most tárgyalják újra.

Az eredeti tervekhez képest bő egy éves csúszással állt fel a még 2010-ben, az első kormányzati akcióterv keretében bejelentett Nemzeti Eszközkezelő (NET) Zrt., mely idén januártól kezdte meg tényleges működését.

Mint korábban megírtuk, a hitelezők a törvény szabta határidőknek megfelelően márciusban megkezdték azoknak az ingatlanoknak a felajánlását, amelyeket még januárban jelöltek ki kényszerértékesítésre, és amelyek minden egyéb törvényi feltételnek megfelelnek. A hitelezők által felajánlott ingatlanokat a NET az állam javára megvásárolja. A kormány terve az, hogy az eszközkezelő idén 8 ezer lakást vásárol meg, de mennyit vettek meg eddig?

Ki vehet részt a programban?
A NET programban való részvételhez több feltételnek is teljesülnie kell, ezek egy része az ingatlanra, másik része pedig a szociális helyzetre vonatkozik.

Az ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban a szerződés megkötésekor nem haladta meg a 15 millió forintot; egyéb településeken a 10 millió forintot a banktól kapott kölcsön összege a hitelszerződés megkötésekor az ingatlan forgalmi értékének a 25 és 80 százaléka közé esett, államilag támogatott hiteleknél elérhette a 100 százalékot. A programba csak olyan adósok vehetnek részt, akik legalább 180 napja nem törlesztik tartozásukat (ezzel a potenciális jogosultak számét alaposan sikerült leszűkíteni az eredeti elképzelésekhez képest - A szerk.). A programban csak azok vehetnek részt, akik 2009. december 1. előtt kötötték meg lakáshitel-szerződésüket.

A háztartásban legalább egy ápolási díjban részesülő tagnak kell lennie; vagy - a nyáron felhígított szabályozás szerint most már elegendő - egy, családi pótlékra jogosító gyermek (korábban két gyermeket írt elő a törvény) mellett rendszeres szociális segélyben vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatásban vagy lakásfenntartási támogatásban kell részesülnie az adósnak, aki más ingatlan használati jogával nem rendelkezhet.


2 milliárdból mentettek meg 8 adóst eddig

Egy parlamenti kérdésre adott válaszában Matolcsy György elárulta, a 7 hónapja futó programban az állam eddig 8 lakást vásárolt meg, összesen 27 millió forintért (július 25-ig). Ez pontosan egy ezreléke az idei célnak, jövőre a tervek szerint a NET 7000 ingatlant, 2014-ben pedig 10 000 lakást vásárolna. A programra a kormány összesen 20,5 milliárdot szán a 2 milliárd forintból felállított eszközkezelő társaságon keresztül.

Eszközkezelő számokban

A Nemzeti Eszközkezelőt tavaly szeptemberben hozták létre, jegyzett tőkéje 100 millió forint. A cég 100%-a az állami, a tulajdonosi jogokat az MNV Zrt. gyakorolja. A cég saját tőkéje 2011. december 31-ei állapot szerint 1,94 milliárd forint volt.

* 2011. december 31-ei állapot szerint.



Eddig tehát az állam közel 2 milliárdot költött a társaságra, mely 8 devizaadóst mentett meg. Akadozik a gépezet a NET-nél, mely az eredeti tervekhez képest csak szűkebb adóskörnek jelent megoldást, ahogy említettük már, felállítása is sokat csúszott, és úgy tűnik az adósok sem igazán érdeklődnek. A program lényege, hogy az állam megvásárolja az adós ingatlanát és az visszabérli azt az államtól - méghozzá igen jutányos áron: az éves bérleti díj az ingatlan forgalmi értékének 1,5%-a, amit aztán inflációarányosan emelnek évenként. Ez nagyjából azt jelenti, hogy egy 8 milliós forintos ingatlant havi 10 ezer forintért bérelhetnek vissza az egykori tulajdonosok. Az adósnak ráadásul lehetősége van rá, hogy a lakást később visszavásárolja az államtól.

Túl szigorúak voltak a szociális feltételek

A programba lakóház-, lakás- vagy tanyatulajdonosok léphetnek be



Már az első negyedéves adatok után látszott, hogy a jogosultság szociális feltételei túl szigorúra sikeredtek, a lakástulajdonosok nem rohamozták a bankokat, hogy felajánlják az államnak lakásaikat. Jellemzően 5,1-7,8 millió forintos ingatlanokat ajánlottak fel a tulajdonosok a legutóbbi, rendelkezésünkre álló adatok alapján, ezek nagy részét a keleti országrészből. Az Országgyűlés először áprilisban változtatott az igénylés rendszerén, majd júniusban: most már elegendő kettő helyett egy családi pótlékra jogosító gyermek is az igényléshez. A miniszteri válaszban említett 8 ingatlant még a szigorúbb feltételek szerint vette meg az állam, június 20-a óta tart az új szabályozás szerinti kontraktusok megkötése a bankokkal (a NET közel 30 pénzintézettel szerződött eredetileg).

A számok szintjén a kabinet többi adósmentő programja sikeresebbnek tűnik. Az árfolyamgát lehetőségével a PSZÁF adatai szerint május 31-ig 10 827-en éltek eddig. A 90 napon túli késedelemben lévő adósok tartozása az MNB adatközlése szerint 438 millió eurót tesz ki, Matolcsy szerint ebből 132 millió eurónyi értékben jelezték az adósok a hitelintézetük felé, hogy igénybe vennék a lakáscélú és szabadfelhasználású devizakölcsönök forintra való konvertálási lehetőségét.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG