1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Balatonon 2012 első negyedévében az eladások jócskán túllépték a tavalyi év első három hónapjában mért szintet, és csaknem a már szezonkezdetnek számító tavalyi második negyedéves szinten álltak. Az Otthon Centrum az év első öt hónapjában húsz százalékos forgalomnövekedést tapasztalt a balatoni ingatlanpiacon a tavalyi évhez képest. A déli parton a 12 milliós nyaralók voltak a legkeresettebbek, az északi parton a legtöbben nyolcmilliós nyaralóra vágynak. A vásárlók döntően Budapestiek, a korábbi évekre jellemző külföldi vevők eltűntek.

A tavalyi évhez képest az idei év első öt hónapjában húsz százalékkal nagyobb forgalmat tapasztalt a balatoni ingatlanpiacon az Otthon Centrum. „Főleg az egyébként máskor visszafogott első negyedév hozott a szokásosnál több tranzakciót, 2012 első három hónapjában csaknem annyi adásvételt regisztráltunk, mint tavaly, a már szezonnak számító második negyedévben” – írják. A nyaralóvásárlási szezon rendszerint márciusban indul a Balaton partján, a vevők nagy része viszonylag hamar szeretne vásárolni, hogy még abban az évben élvezhesse szabadságát új nyaralójában.

5 és 15 millió forint között van a legtöbb

Nyaralók tekintetében viszonylag egységes a kép, ami a keresett árkategóriákat illeti. Mind a déli, mind az északi parton a keresők 80 százaléka 5 és 15 millió forint közötti nyaralókat keres, az idei év első öt hónapjának tapasztalata alapján. A déli parton a 12 milliós nyaralókra érkezett a legtöbb érdeklődés, az északi parton pedig a nyolcmillió körüli nyaralók a legkeresettebbek, de a 10 és 12 milliós ingatlanokra is sok érdeklődő jelentkezett.

A családi házak esetében szélesebb sávban oszlik meg a kereslet, a déli parton a 10 és a 15 millió körüli családi házak, ikerházak, sorházak voltak a legkeresettebbek a használt ingatlanok piacán, de minden ötödik érdeklődő 25 millió forintnál többet is hajlandó áldozni egy déli parton fekvő családi házért. Siófokon továbbra is van kereslet a drága vízparti telkek iránt is. Az északi parton sok érdeklődő jelentkezett a 8, illetve 12 millió forintos használt téglaépítésű házakra, de a 22 milliós családi házak is sok keresőt vonzottak.

Nem mindegy, nyaralót vagy házat veszünk

Fontos tudni, hogy különbséget kell tenni nyaraló besorolású és lakóingatlan besorolású épület között. Természetesen lakóingatlanokat – családi házakat, lakásokat – is lehet nyaralónak használni, de nyaraló besorolású ingatlanok csak bizony feltételek teljesülése esetén minősíthetők át lakóingatanná - írja a cég.

Az alapterületeket tekintve a nyaralók esetében a déli parton a 70 és 90 négyzetméter körüli ingatlanok vonzották a legtöbb érdeklődőt a január-május időszakban, az északi parton a valamivel kisebb, 60 négyzetméteres nyaralók kapták a legtöbb érdeklődést, de hasonlóan keresettek a 80 négyzetméter körüli ingatlanok. Használt téglaépítésű családi házak esetén a 80-90 négyzetméteres, valamint a 120 négyzetméter körüli ingatlanok vonzották a legtöbb érdeklődőt a déli parton. Az északi oldalon a 90 és 100 négyzetméter körüli használt családi házak voltak a legkeresettebbek, valamint a 140 négyzetméter körüliek.

Külföldi vevő csak elvétve van

A használt téglalakások esetében az északi parton a legkeresettebb kategóriát a 60 illetve 70 négyzetméter alapterületű lakások adják, míg a déli parton a 70 és 80 négyzetméteres lakások voltak keresettek, bár ezen a részen a 40 és 50 négyzetméteres lakásokra is sok érdeklődést érkezett. A 80-as években fizető vendéglátás céljából épült, nagy alapterületű, mára korszerűtlen ingatlanokat még mindig nehéz eladni. Az ilyen ingatlanokra kevés kereslet mutatkozik a tó mindkét partján.

Siófokon és környékén főleg Budapestről érkező vevőkkel találkozunk. Külföldi vevő csak elvétve van a piacon - tették hozzá. A nyugati részen az északi part inkább a győrieket vonzza, a déli partra pedig Pécs és környékéről érkeznek vevők. A korábbi holland, német vevők teljesen elmaradtak. Ennek oka részben az lehet, ami most az eladó oldalon is megjelenik motivációként: a jelenlegi tulajdonosok kiöregedtek, a következő generáció pedig nem lát annyi fantáziát a balatoni nyaralóban.

Akinek nem sürgős, kitart, kevés az alkalmi vétel

Siófokon és környékén az értékesítési tapasztalatok azt mutatják, hogy a vevői és az eladói árelképzelések nehezen találkoznak. Egy felújítandó 100 nm-es házat, 300-600 nm-es telekkel az eladó 25 M Ft-ra tart, míg a vevő 20 M Ft-ot fizetne érte, hogy legyen még pénze a felújításra. A vevői elvárásokat gyakran az alkalmi vételek reménye fűti, amire azonban ritkán van példa, azok az eladók, akiknek nem sürgős, inkább kitartják az árakat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG