4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy friss felmérés szerint bár az új építésű lakások igen vonzóak, mégis rengetegen tartanak a kivitelezés minőségétől és bőven akadnak olyanok is, akik túl drágának találják ezeket az otthonokat. Új és használt lakás vásárlása esetén a legtöbben 35 millió alatti 3 vagy annál több szobás ingatlant vásárolnának, jelen pillanatban azonban az új építésű otthonok csupán ötöde, a használt lakásoknak pedig negyede felel meg ezeknek a feltételeknek.
Új építésű, eladó lakások. Mellette egy már lakott, új társasházi épület a főváros IX. kerületében. Kép forrása: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Az emberek többsége azért választana új építésű lakást, mert vonzónak tartja a kialakítást. Fontos szempont, hogy az ingatlan teljesen új, tehát nem volt korábban más lakója, illetve az is, hogy tudják, milyen reális elvárásokat támaszthatnak a lakással szemben - derült ki az otthonterkep.hu legfrissebb felméréséből.

Mik a szempontok a választásnál?

A legfontosabb tényezők, amit figyelembe vesznek a nézelődők az a lakókörnyezet, a felhasznált anyagok, technológiák, a kivitelezés minősége és a szobák elosztása. A távolság a munkahelytől/óvodától/iskolától és az igényelhető állami támogatás mértéke nem annyira mérvadó, ahogy az sem, hogy milyen referenciákkal bír a fejlesztő, kivitelező cég.

Miért vásárolna új építésű lakást? (Forrás: Otthontérkép)

Utóbbi abból a szempontból érdekes, hogy az eredmények értelmében aki nem vásárolna új építésű lakást, azért nem tenné ezt, mert nem bízik a kivitelezőkben. A válaszadók 23-25 százaléka egyébként túl drágának tartja ezeket az otthonokat, fél az épület „gyerekbetegségeitől”, illetve veszélyesnek gondolja a tervasztalról történő vásárlást.

Általánosságban a kitöltők 66 százaléka 3 szobás vagy annál nagyobb lakásra vágyik, a 2 szobás otthonokat 20,3 százalék, a 1,5 szobásokat 12,4 százalék, az 1 szobásokat pedig kevesebb, mint 2 százalék választaná. Árkategória tekintetében a válaszadók közel 46 százaléka tudna maximum 25 millió forintot kifizetni egy új vagy használt lakásért, 26,2 százalék a 25-35 milliós kategóriából, 19,7 százalék a 35-50 milliós kategóriából, 8,2 százalék pedig az 50 millió fölötti ársávból választana. Az ingatlanvásárlást a többség megtakarításból, a meglévő lakás után kapott összegből és hitelből finanszírozná, az állami támogatás lehetőségét azonban kevesen választanák.

"Az állami támogatások iránti igény alacsony aránya talán azért nem meglepő, mert az érintettek többsége még mindig nem ismeri eléggé a különféle módozatokat és forrásokat. Itt igenis van tennivalója a kormányzatnak és a bankoknak. Az emberek zöme egyszerűen leragad a csok-nál és ha számára nem teljesíthető annak a feltétel rendszere, akkor nem tájékozódik más lehetőségekről elég kitartóan vagy úgy gondolja, hogy még mindig túl magas lehet a banki hitelek kamata, s így a törlesztőrészlet is" - hívta fel a figyelmet a felméréssel kapcsolatban Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

A szakértő szerint az is sokat mondó, hogy aki egyáltalán nem akar újépítésű lakásba költözni, az nem a gyors drágulást jelölte meg legfőbb okként, hanem azt, hogy nem bízik a fejlesztőben vagy a kivitelezőben. Máris érzékelhető, hogy a nagyobb lakásépítő cégek bizalomerősítő kampányt indítottak és reklámjaikban egyre erősebben hangsúlyozzák, hogy milyen jók a referenciáik, mindig időben és jó minőségben dolgoznak és nem verik át a vásárlóikat - fűzte hozzá az elemző.

Miért nem vásárolna új építésű lakást?

Tehát a felmérésben résztvevők közel háromnegyede maximum 35 millió forintot szánna a vásárlásra többségük (65,6 százalék) pedig 3 vagy annál több szobás otthont választana. Jelen pillanatban azonban az új építésű otthonok országos kínálatának csupán 20 százalék-a, a használt lakásoknak pedig a 24 százaléka felel meg ezeknek a kitételeknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG