4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Rekordhónappal kezdődött az ősz az ingatlanpiacon: a 10 059 tranzakció nemcsak az idei legerősebb-, de az elmúlt 5 év második legerősebb hónapja is. A Duna House becslése alapján így az idei összforgalom eddig megközelíti a 74 ezret, ami immár 17 százalékos erősödést jelent a 2013-as azonos időszakkal összehasonlítva.

Trendszerű az áremelkedés az országban, miután két egymást követő negyedévben is felfelé mozdult el a Duna House Lakásárindexe. A válságot követő gyorsabb-, majd lassabb ütemű áresést 2012 végétől másfél év stagnálás követte, majd az idei második és immár a harmadik negyedév is 1-1 százalékpontos emelkedést hozott. Nominális értéken így 83 ponton áll az index, ami reálértéken 66 pontot jelent.

Duna House

A panellakások árindexe is felfelé mozdult, mégpedig 3 értéket ugorva 81 százalékpontra. Ez - leszámítva a végtörlesztés időszakát - hároméves csúcs. A téglalakások árindexe nem változott az előző negyedévhez képest, továbbra is tartja a 85 pontos értéket. 

A budapesti panelek áremelkedése kiugró

Kitartóan kúszik felfelé immár két éve a kelet-magyarországi panelek ára, ami újabb emelkedést követően kétéves csúcsára ért, 84 pontra. Ugyanitt a tégla lakások az elmúlt 4 év átlagán, 83 ponton stagnál. Nyugat-Magyarországon jelentős elmozdulás nem volt mérhető az árakban, mindkét lakástípus esetében a válságot követő lassú esés látszik lecsillapodni. Jelenleg a panelek indexe 73, a téglalakásoké 82 százalékponton áll.

Duna House

 

A legkiugróbb adat a főváros panelek áraiban észlelhető. A tavaly év végi 77 pontos mélypontot követően negyedévről-negyedévre meredeken kúsznak felfelé az árak és a harmadik negyedéves 4 pontos ugrással immár 88 százalékpontra került. Ez az érték utoljára épp 5 éve volt mérhető. A téglalakás indexe maradt 93 az előző negyedévhez hasonlóan, amely továbbra is 2011 óta a legmagasabb érték, melyet az index immár negyedik alkalommal ért el.

Mennyibe kerülnek?

A Duna House adatai alapján az idei harmadik negyedévben a legmagasabb négyzetméter áron Közép-Magyarországon keltek el a panellakások. Itt a teljes régió átlaga 168 ezer forint volt, amelytől nem sokkal marad el Nyugat-Dunántúl sem 155 ezres átlagával. A szomszédos Dél-Dunántúl viszont már a második legalacsonyabb átlagot produkálta 110 ezer forint/m2-rel, amelyet csak az észak-magyarországi régió tudott alulmúlni 104 ezerrel. A fővárosban a paneleket Dél-Budán 217 ezerért vették, Észak-Pesten 199 ezerért, Dél-Pesten pedig négyzetméterenként 172 ezer forintot fizettek. 

A téglalakások tekintetében homogénnek mondható a megvásárolt ingatlanok átlagos négyzetméter ára. Országszerte 160 ezer forint körül fizetnek érte. Ennél valamelyest drágább volt a Nyugat-Dunántúl 188 ezres átlagával. Két régió emelkedik ki csupán, mégpedig Közép-magyarország 240 ezres- és Észak-Magyarország 107 ezres átlagáraival.Budapesten a legdrágábban Észak-Budán fogytak a téglalakások, 342 ezres átlagáron. A legolcsóbb régiónak Dél-Pest bizonyult, ahol az átlag 214 ezer forint volt egy négyzetméterre vetítve.

Áll az alku?

Keményen alkudtak a III. negyedévben Észak-Magyarországon. Minden vizsgált ingatlantípus esetében ez a régió szolgáltatta a legmagasabb értékeket. Itt a lakásokból 8-9%, a házak árából 14 százalékot tudtak lefaragni. A legkisebb alkut a fővárosi panelek esetében lehetett mérni, itt Budán 3% volt az átlag, Pesten pedig 4%.

Az idei harmadik negyedévben és a tavalyi azonos időszakban bonyolódott tranzakciók paramétereit összehasonlítva szembetűnik, hogy Budán az elmúlt három hónapban megugrott a drágább, nagyobb ingatlanok iránti érdeklődés. Míg tavaly a vizsgált időszakban 40 millió fölött a vevők 7 százaléka költött, addig idén ez az arány 12 százalékra ugrott. Még nagyobb az ugrás a lakásméreteket vizsgálva, ahol a 400 m2 fölötti ingatlanok aránya 7-ről 14 százalékra emelkedett. A pesti oldalon ugyanez a jelenség figyelhető meg, csak kisebb léptékben, vagyis eltolódtak kissé az arányok felfelé mind árban, mind pedig méretben. 

Vidéken ugyanez a jelenség már nem figyelhető meg, a két vizsgált időszakban bonyolódott adás-vételekben szereplő ingatlanok paraméterei nem térnek el jelentősen egymástól. Minden második megvásárolt lakás 5-10 millió forint közé esik, és a legkedveltebb méret a 40-60 négyzetméter közöttieké, amely a forgalom 44 százalékát teszi ki. Pest megyében ez a méretkategória csak a tranzakciók 27 százalékban volt mérhető, mert itt a nagyobb méretek is jelentős arányt tesznek ki. A legnagyobb méretkategóriát, vagyis a 160m2 fölöttit, Pest megyében a vevők 9 százaléka választotta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG