8p
2016 januárjától él az új CSOK. Igaz alapvetően csak februártól lesz elérhető az érintett bankokban, vagyis már érvényesek a családok otthonteremtési kedvezményének megváltozott szabályai. A Balla Ingatlanirodák most végigvette a legalapvetőbb tudnivalókat, szabályokat a támogatásról.

Míg a szakértők néhány tízezer érintettről beszélnek, addig a kormány több százezer emberre teszi a támogatást kihasználók számát. A lényeg azonban, hogy sokakat érinthet a változás és komoly segítségről van szó, ezért nem lehet elsiklani felette. A kormány reményei szerint a lakásépítés áfájának négy évre szóló öt százalékra csökkentése és az új otthonteremtési kedvezmény megoldást nyújt a jelenlegi demográfiai válságra, ugyanakkor az még ennél is valószínűbb, hogy beindítja az igencsak pangó lakásépítéseket. Annak ellenére, hogy a szabályok szigorúak. A Balla Ingatlanirodák az alábbi lényeges tudnivalókat szedte össze.

10 milliós támogatás +10 milliós kedvező hitel

Amire a karácsonyt megelőző napokban mindenki felkapta a fejét, azok az elhangzó számok voltak: vagyis, hogy az állam 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kínál azoknak a három- vagy többgyermekes családoknak, akik újépítésű ingatlant vesznek, építenek. Ráadásul ezt az összeget még egy 10 milliós hitellel is megtoldja, amennyiben ezt valaki igényli a támogatás mellé. A hitel kamata 3 százalékban fixált, 25 éves a futamideje, kamatperiódusát pedig 5 évre rögzítik, de az állam ezen 5 év után is garantálja a 3 százalékpontos kamatelőnyt.

A 10 milliós támogatás csak a három vagy ennél több gyermeket vállaló családoknak jár. Akik csak két gyereket vállalnak, azok a korábbi, legfeljebb 2,6 milliós összeget kaphatják támogatásként, míg az egy gyermeket vállalók 600 ezret. Jó hír azoknak, akik korábban már részesültek lakásépítési, otthonteremtési támogatásban, hogy az új, 10 milliós CSOK igénylése esetén megkaphatják a korábbi támogatás és a 10 millió forint közötti különbözetét.

Mikor lehet igényelni a milliókat?

Már készülnek a legnagyobb lakossági bankok az új családi otthonteremtési kedvezmény és az ahhoz kapcsolódó kamattámogatott hitelek folyósításához. Részletek >>>>

Az ingatlanra vonatkozó szabályok

A újépítésű ingatlan nem lehet akármilyen a méretét tekintve: lakás esetében minimum 60 négyzetméteresnek, háznál viszont legalább 90 négyzetméteresnek kell lennie. Fontos, hogy lakóingatlanra vehető csak igénybe a 10 milliós támogatás. A CSOK előző verziójánál alkalmazott energiatakarékossági és négyzetméterkorlátokat kivették a rendeletből az új ingatlanok esetében, így ezekkel nem kell számolni (ezek továbbra is csak használt lakásokra vonatkoznak).

Új építésű ingatlannak egyébként 2008. július 1-jén vagy később kiadott építési engedéllyel rendelkező lakóingatlan számít, amely a kérelem benyújtásának időpontjában használatbavételi engedéllyel vagy a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvánnyal rendelkezik, de nem volt még tulajdonosa, vállalkozótól vagy pénzintézettől kerül megvásárlásra, vagy pedig annak leendő tulajdonosa magának építteti.

Az ingatlannak emellett összkomfortosnak kell lennie, amibe az is beletartozik, hogy

-       legalább egy szobának 12 négyzetméteresnél nagyobbnak kell lennie,

-       teljesen közművesítettnek,

-       közüzemi vagy közcélú szolgáltatással igénybe vehető ivóvízzel ellátottnak,

-       melegvíz-ellátással rendelkezőnek,

-       és központi fűtésesnek kell lennie.

Ami fontos, hogy az emeletráépítés, tetőtérbeépítés is új ingatlan építésének számít és jár utána a 10 milliós támogatás abban az esetben, ha a lakás elkészültét követően használatbavételi vagy hatósági bizonyítvánnyal igazolandó használatbavétel tudomásulvételi eljárásra köteles.

Amennyiben valaki nem céggel, hanem magánépítkezőként építi a házát, akkor a teljes áfatartalmat is visszaigényelheti 5 millió forintig, de legfeljebb 150 négyzetméteres lakás, illetve 300 négyzetméteres ház esetén egyetlen alkalommal, legkésőbb 2019 év végéig. Az ingatlan egyébként 10 évig nem adható el, az igénylőnek és családjának ott kell laknia, másnak viszont nem átadható, oda más személy nem fogadható be.

Személyi feltételek

Nemcsak az ingatlannal kapcsolatban támasztottak feltételeket, hanem azokkal szemben is, akik a támogatást felvennék. Ezekből a szabályokból nincs kevés. Az egyik legfontosabb, hogy

- az is igényelheti a támogatást, akinek még egyáltalán nincs gyereke, viszont az igénylés időpontjában házas és 10 éven belül tervezi a három gyermek vállalását.

- Ha nem lenne házas, akkor legalább egy gyermekének kell lennie, és neki 8 év áll rendelkezésére további két gyerek vállalására, míg egy kétgyermekes családnak 4 év, hogy megszülessen a harmadik.

- Ha a három gyerek nem születne meg a megadott határidőig, akkor 60 napon belül vissza kell fizetni a támogatást az állam számára, mégpedig a Ptk. szerinti késedelmi kamat ötszörösével növelten. Nincsenek viszont büntetőkamatok akkor, ha az érintett részt vett legalább öt alkalommal valamilyen tb-támogatott vagy magán meddőségkezelési programban, illetve bizonyítani tudja, hogy egészségügyi okok miatt nem tud ilyenen részt venni.

- A korábbi CSOK-hoz képest a korral kapcsolatos feltételen enyhítettek: már elegendő, ha a házaspár egyik tagja 40 évnél fiatalabb. Sőt, ha már megvan a három gyerek, akkor nincs korhatár a támogatás igénybevételéhez.

- Gyermeknek alapvetően a 20 évesnél fiatalabb és a 24. terhességi hetet betöltött, vér szerinti gyermekek számítanak.

- Természetesen más eltartott, örökbefogadott vagy gondozásba vett gyerek esetén (ha még nem töltötte be a 20 évet) is igénybe lehet venni a támogatást, de utóbbinál vállalni kell, hogy még legalább három évig nevelik.

- Ráadásul az olyan 25 évnél fiatalabbak is gyermeknek számítanak, akik valamely oktatási intézmény nappali tagozatán tanulnak, illetve azok a 20 évesnél idősebb, megváltozott munkaképességűek, akiknél ez az állapot legalább egy évig így is marad.

- A 10 milliós lehetőséggel azok is élhetnek, akiknek jelenleg is van ingatlanjuk. Utóbbi esetében persze feltétel, hogy az új ingatlanba kell költözni, valamint, ha eladásra került a régi 5 éven belül, akkor annak vételárát bele kell forgatni az újba.

- Igényelhetik a 10 milliós összeget azok is, akik korábban már vettek fel szocpolt, de csak a korábbi támogatási összeg és a 10 millió forint különbözetét kapják meg.

-  Az igénylőnek az igénylés előtti 180 napban - legfeljebb 15 nap megszakítással - rendelkezni kell munkaviszonnyal, ami akár külföldi munkaviszony is lehet.

- Emellett 2 éves egészségügyi biztosítotti jogviszonyt is fel kell mutatnia, ami lehet külföldi igazolás is.

- Nem kaphat viszont támogatást olyan házaspár, melynek valamelyik tagjának jelentős, 3 hónapot meghaladó és a késés kezdetekor érvényes legalacsonyabb minimálbér összegénél nagyobb elmaradása van hiteltörlesztésnél, azaz szerepel a negatív adóslistán a KHR-ben, vagy a rendelet által felsorolt bűncselekmények valamelyikét követte el korábban.

Gond akkor van, ha válik a házaspár és el kell adniuk a támogatással vett lakást, ugyanis akkor vissza kell fizetniük a támogatást. Mentesülni lehet a visszafizetés alól, ha az egyik fél megtartja az ingatlan azáltal, hogy kivásárolja a másikat. Ugyanakkor, ha a házaspár egyik tagja meghal, akkor teljesítettnek tekintik a gyermekvállalást, ahogy akkor is, ha a gyermek vagy gyermekek születését megváltozott munkaképességűvé válás hiúsítja meg, illetve abban az esetben, ha az első gyerek súlyos fogyatékossággal születne.

Ami még fontos, hogy a támogatás az adásvételi szerződés aláírásától számított 120. napig igényelhető, míg építkezés esetében még a használatbavételi engedély kiadása előtt kell kérni. Ezen határidők elmulasztása esetén már nem vehető igénybe.

A használt lakásokra is két gyermekre is marad a támogatás

Persze, aki használt ingatlanba költözne, annak is jár támogatás a korábbiak szerint, a tavalyinál bizonyos esetekben kicsit magasabb összeggel. Itt azonban érvényesek a már korábban ismert energiaminősítési szorzók és a legfelső négyzetméterkorlátok. A támogatás mértéke gyermekszámtól és lakásmérettől függ, az alábbiak szerint:

 

Új lakásra

Használt lakásra vagy bővítésre

Egy gyermek

600 000

40-55 m2

550 000

55 m2 felett

600 000

Két gyermek

2 600 000

50-65 m2

880 000

65-80 m2

1 100 000

80 m2 felett

1 430 000

Három gyermek

10 000 000

60-75 m2

1 320 000

75-90 m2

1 650 000

90 m2 felett

2 200 000

Négy vagy több gyermek

70-85 m2

1 760 000

85-100 m2

2 200 000

100 m2 felett

2 750 000

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Legalább hatszor annyit kóstál ma Orbán Viktor budai háza, mint amikor vette
Mester Nándor | 2024. március 20. 18:47
Örülhet a parlamenti patkóban a nulladik szektor 14-es számú székében ülő miniszterelnök. Nem maradt le a nagy lakásár-robbanásról. Feltételezzük, hogy történt korszerűsítés a fele részben még 2002-ben tulajdonába került és a budai elitnegyedben lévő ingatlanán, így az bizonyosan megtartotta értékét a környék átlagával. Ám minthogy erről az átalakításról vagy korszerűsítésről nincsenek hivatalos adatok, a pontosabb értékmeghatározáshoz segítségül hívtuk, hogy mi minden történt a közvetlen környék lakáspiacán az eltelt több mint két évtizedben.
Ingatlan Belvárosi lakásra vágynak a fiatalok
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 16:20
A lakást bérlők egyharmada harminc év alatti, akiknél az első számú preferencia a belvárosi élet. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával többen választják az agglomerációt bérlés esetén is. A külföldi bérlők drágábban bérelnek.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ártott Orbán Viktor a debreceni lakásáraknak 
Mester Nándor | 2024. március 13. 18:48
Továbbra is erős hiány van Debrecenben a minőségi új lakásokból, de a felújított használtakból is. A beruházók az összes új otthonnak csak egyharmadát hirdették meg, s ha elkelnek, akkor mennek tovább a többivel. Az árak főleg a tavalyi országos gazdasági visszaesés miatt csökkentek kissé. Közvetlen kapcsolat nem mutatható ki az akkugyárak és az árak között, de azt tudni lehet, hogy sokan féltik a jövőjüket és ingatlanuk értékét miattuk, s ezért vagy az ipari parkoktól távol vagy más városban keresnek ingatlant – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Irgalmatlan összeget meg lehet spórolni egy ügyes hitelkiváltással
Privátbankár.hu | 2024. március 13. 09:51
Érdemes megfontolni, hogy a tavalyi évben kötött, bőven tíz százalék feletti kamatozású lakáshiteleket átváltsuk mostani, alacsonyabb kamatozású hitelre. Ám van néhány apróság, amit érdemes figyelembe venni.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aranyárú családi házak Budán
Mester Nándor | 2024. március 6. 18:59
Nem lehetetlen jó állapotú családi házat kifogni Budán. De persze nem akárhol, a II. vagy a XII. kerületben sokkal kisebb az esély olyan használt házat elcsípni, ami a többség számára megfizethető árkategóriában van. A panelből vagy lerobbant pesti társasházból kertes házba vágyók inkább Óbuda külső részein vagy Budafokon nézhetnek körül. Már csak azért is, mert akár 20-25 százalékkal is olcsóbban juthatnak hozzá - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Még ébredezik a régió ingatlanpiaca, de a bankok már hiteleznének
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 15:14
Minden nagybefektető arra vár egész Európában, így a tágabb közép-európai térségben is, hogy tovább csökkenjenek az irányadó kamatlábak és folytatódjon a dezinfláció. Természetesen a kereslet számottevő növekedése is kell ahhoz, hogy újabb beruházások induljanak a kereskedelmi ingatlanpiacon, s mindezt persze hitelezni is kell. Mit mondanak minderről a bankok? - kérdezte a KPMG a főszereplőket. Jöjjenek a részletek!
Ingatlan Budapest belvárosa az ötödik legolcsóbb az EU-ban a lakáspiacon
Mester Nándor | 2024. február 29. 05:42
Átmenetinek bizonyult a 2022 közepétől 2023 tavaszáig tartó kisebb árcsökkenés az európai lakáspiacon. Tavaly nyártól sok uniós országban lelassult az olcsóbbodás, több államban stagnálásba váltott a trend, idén már több helyütt ismét elkezdtek felfelé kúszni az árak. Budapest a korábbi drágulás ellenére is az olcsóbb városok között van az EU-ban – derül ki a Privátbankár Európai Lakásmonitor februári összegzéséből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG