7p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Napvilágot látott a családi otthonteremtési kedvezmény feltételeiről szóló tervezet, amelyet jövőre vezetnének be, és amely szerint a szocpol már használt lakás vásárlására, valamint már egy gyermek után is igénybe vehető lenne. A tervezetből annyi már kiderült, hogy a használt lakás vásárlása esetén a támogatható ingatlan négyzetméter árát maximalizálnák. Az Otthon Centrum megvizsgálta, hogy milyen ingatlanokat lehetne venni ebből.

Az állami, vissza nem térítendő támogatások kiterjesztése a használt lakás vásárlásra egy nagyon fontos lépés lehet, hiszen ez a szegmens adja a lakóingatlan adásvételek több mint 95 százalékát. A jelenlegi „szocpol” támogatás sikertelensége mögött jórészt az áll, hogy csak újépítésű lakás vásárlására vehető igénybe, ami önmagában nagyon leszűkíti a támogatott ingatlanok és vásárlók körét.

„Bár az új, használt lakásra igénybe vehető támogatási összegek pontosan még nem ismertek, a jelenlegi szabályozásból kiindulva ezek az összegek önmagukban nem elég jelentősek ahhoz, hogy fellendítsék a piacot. Ugyanakkor a lakáspiacon a támogatásoktól függetlenül is idén már 15-20 százalékos növekedés várható. Tehát jövőre, ha megvalósul a terv, a támogatások már egy fellendülőben lévő piacra érkezhetnek, és a pozitív piaci hangulatban komolyabb hatást érhetnek el” – mondta Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője.

Főleg panellakásokat vehetünk

Budapesten az előzetes tervezet szerint, használt lakás vásárlás esetében 260 ezer forintos négyzetméterár a maximum. Az Otthon Centrum eladásai alapján 2014 első kilenc hónapjában ennek a feltételnek szinte az összes panellakás megfelel.

A panellakások átlagos négyzetméter ára 180 ezer forint volt ebben az időszakban, és csak a XI. kerületben cserélt gazdát néhány 260 ezer forintot meghaladó négyzetméteráron.

A Dunántúlon a megyeszékhelyeken 200 ezer forint, a városokban pedig 160 ezer forintos négyzetméterár lenne a maximum. Ezeknek a feltételnek a dunántúli panellakások, az idei első három negyedév eladási árai alapján, szintén nagy számban megfelelnek. A nyugati megyékben az átlagos négyzetméterár 142 ezer forint volt. Az egyik legdrágább város a panelárak tekintetében Győr, a maga 180 ezer forintos átlagárával, itt már több tranzakció meghaladta a megyeszékhelyekre vonatkozó 200 ezer forintos küszöböt.

Mi változik?

A Világgazdaság a birtokába került rendelettervezet alapján több ponton is módosulnak jövőre a családok otthonteremtését elősegítő kormányrendeletek. Részletek >>>

A nyugati megyékben Sopron jelentheti a kivételt, ahol a panellakások átlagos 200 ezer forintos négyzetméterára még a győri árszínvonalat is meghaladja. Itt csak elvétve találunk olyan tranzakciót, ami az előirányzott 160 ezer forintos négyzetméter ár alatt van.

A soproni lakáspiacot a nyugati munkalehetőségek miatt a városba költözők lendítették fel, ami az árakban is megmutatkozik. A tervezetből még a dél-alföldi régió négyzetméterár korlátai láttak napvilágot: megyeszékhelyeken 180 ezer forintot, városokban 120 ezer forintot nem haladhatja meg a támogatott lakás négyzetméterára.

Ezt a kecskeméti, a szegedi és a békéscsabai panellakások zöme teljesíti. Az Otthon Centrum csak Kecskeméten regisztrált olyan panellakás eladást, ahol 180 ezer forintnál magasabb volt a négyzetméterár. Bár a többi keleti régióra megszabott maximumok nem ismertek, az egyik legdrágább keleti nagyváros Debrecen, ahol a panellakások átlagára 150 ezer forintot tesz ki, tehát nagy valószínűséggel a keleti megyék panellakásai is nagy számban megfelelnek majd a támogatás új feltételeinek.

Nem mindegy a méret

Bár a panellakások négyzetméterára zömében az egész országban jelenleg megfelel a tervezetben szereplő előírásoknak, nem szabad elfelejteni, hogy a panellakások túlnyomó része 45 és 65 négyzetméter közötti, 75 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakás pedig nagyon ritka a piacon. Ez azt jelenti, hogy ha az új előírások a jelenleg érvényben lévő feltételrendszerhez hasonlóan a gyerekszámhoz egy minimális alapterületet is előírnak, akkor elképzelhető, hogy csak az 1-2 gyermekes családok tudják panellakás vásárlásra igénybe venni a vissza nem térítendő támogatást.

Átlagos, egy négyzetméterre eső eladási árak ingatlantípusonként és területenként, 2014 első három negyedéve (ezer forint). Forrás: Otthon Centrum

„Azt sem szabad elfelejteni, hogy az árak 2014-ben már emelkedtek, még ha csak minimális mértékben is. Könnyen elképzelhető, hogy mire 2015 közepén bevezetik támogatásokat, az árak még magasabb szinten lesznek, ezzel csökkentve a támogatható lakások körét” – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Kevés téglalakás lesz elérhető

A fent már bemutatott négyzetméterár határokat a téglalakások piacára alkalmazva már más képet kapunk. Budapesten az átlagos négyzetméterár használt téglalakások esetén 290 ezer forintot tett ki az első kilenc hónapban, ami már jócskán meghaladja a 260 ezer forintos maximumot. Az átlagos négyzetméterár a IV., VII., VIII., IX., X., és a XV-XXI. kerületekben alacsonyabb a 260 ezer forintos határnál, azaz a budai kerületek lakásai szinte teljesen kiesnek a támogatható körből.

A jövőben várható áremelkedés miatt leginkább a VII. a IX. és a XVI. kerületben emelkedhet az átlag 260 ezer forint fölé. „A fővárosban tehát nem a teljes használtlakás kínálat lesz elérhető a „szocpolos” lakásvásárlók számára, ha a jelenlegi tervezet valósul meg” – tette hozzá Kühne Kata. – „Ugyanakkor a támogatás szociális vonatkozásait figyelembe véve ez érthető is.”

A Dunántúlon, a nyugati határszélen lévő városok, Győr, Sopron, Mosonmagyaróvár esetében, a használt téglalakások átlagos négyzetméterár meghaladja a 200 ezer forintot, ahogy jó néhány Balaton parti városban is. Ugyanakkor a többi nagyvárosban, Pécsett, Székesfehérváron, Tatabányán, Zalaegerszegen és Szombathelyen pedig a 200 ezer forintos szint alatt van az átlagos négyzetméterár. A dél-alföldi régióban a kecskeméti használt téglalakás átlagár 190 ezer forint, ami magasabb a tervezetben előírt 180 ezer forintnál, azaz a kínálat csak egy szűkebb szegmense érhető el a szocpollal a tervek szerint. A szegedi és békéscsabai árak ugyanakkor jócskán az előírt maximum alatt vannak, tehát a kínálat nagy része belesik a támogatható körbe. Vidéken tehát hasonlóan vegyes a kép, mint a fővárosi kerületek között, több városban csak a kínálat egy szűkebb szegmense elérhető a szocpol támogatások számára, ha a mostani tervek szerint valósulnak meg.

Ha nagy a család?

A családi házak piaca főleg a nagycsaládosok, a 3-4 gyermeket nevelő családok számára lehet fontos, mivel főleg ebben a szegmensben vannak nagyobb alapterületűek, amelyeket, ha jelenlegi alapterületre vonatkozó előírások a használt lakások esetében is érvényben maradnak, a nagycsaládosok választani fogják. Az átlagos négyzetméter árakból kiindulva a fővárosban is és a vidéki megyékben is a kínálat nagyobb része esik a támogatható ingatlanok körébe.

„Az új „szocpol” keresletbővítő hatásait még korai lenne megítélni, hiszen számos fontos részlet nem ismert, még csak tervezet szintjén sem. A négyzetméterárakra vonatkozó korlátok, főleg a szociális vonatkozást figyelembe véve, reálisnak tűnnek. Ugyanakkor fontos, hogy az előttünk álló valószínű áremelkedés ne szűkítse le túlságosan a támogatható ingatlanok körét. Mivel a szocpol akkor tud csak keresletbővítő hatást elérni, ha minél szélesebb körben elérhető. Ez igaz a most még nem ismert egyéb feltételek körére is” – tette hozzá Déry Attila.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Ki akar házat venni az akkuval elárasztott Gödön?
Mester Nándor | 2024. március 27. 18:32
Jön a harmadik akkugyár Gödre, de nem jönnek a vásárlók. Legalábbis semmi nem mutat arra, hogy megfordulna az a csökkenő tranzakciós trend, ami épp a Samsung odatelepülése, vagyis a 2010-es évek vége óta tart. Elfogytak az akkorra megépített új otthonok, újak alig jöttek helyükbe, viszont lassan, de folyamatosan növekszik a használt házak kínálata. Ez még nem menekülés, de vannak már olyanok, akik nem kérnek a környezetszennyezésből, ráadásul úgy érzik, ingatlanuk értéke is megsínyli ezt, így jobb most kiszállni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG