4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Idén is nagyot nőtt a felhőkarcolók száma a világban, a szó minden értelmében. Most nézzük, hogy mi lesz jövőre. Itt a TOP10-es lista a legnagyobb felhőkarcolókról.

A 2001-ben lerombolt World Trade Center krátere mellett 2014-ben kinőtt a földből a One World Trade Center névre keresztelt póttorony, amely Amerikában egyben a továbblépést is szimbolizálja. Jelenleg ez a világ negyedik legmagasabb felhőkarcolója a maga 546 méterével.

A rekordot amúgy a dubaji Burzs Kalifa tartja a maga 830 méterével, és ez 2018-ig biztosan így is marad. (Hogy akkor mi történik majd, arról itt olvashat bővebben.)

Jövőre csak hatszáz méter felett

A kilométeres épületek rajongói nem fognak örülni, mert a 2015-re kiírt projektek közt a legmagasabb torony is „csak” 632 méterre nyúlik majd. Nem túl meglepő, hogy a legtöbb óriásház a dinamikusan fejlődő városokban épül majd.

1. A Sanghaj Torony – 632 méter

Forrás: du.gensler.com

Rögtön egy kakukktojással kezdenénk, mert a kínai alkotás már készen van, de még nem nyitották meg. Az épület több környezetbarát megoldást is használ, többek közt vannak fák is a tetején, illetve szélerőművek is vannak a tetején. Ez bár nem elég a teljesen zöld energiaellátásra, de a brutálisan környezetszennyező Kínában komoly előrelépés. Ha jövőre megnyílik, főleg irodák és egy szálloda kap helyet majd benne.

2. Wuhan Center – 632 méter

Forrás: constructionweekonline.com

Vuhanra amúgy is jó lesz odafigyelni, mert 2018-ban egy kilométer fölé jutnak majd a tornyaik, de addig is itt van a jövőre elkészülő felhőkarcoló. Ez holtversenyben sanghaji társával a második legnagyobb lesz a világon, és a szokásos iroda/szálloda kombó mellett luxuslakásokat is építenek bele.

3. Marina 101 – 426,5 méter

Forrás: imresolt.blogspot.com

Dubajban az senkit sem zavar, hogy van már nem is egy óriási felhőkarcolójuk, azért építenek még néhányat. Az Egyesült Arab Emírségekben a Marina 101 a második legmagasabb épület lesz majd. Ha elkészül luxuslakások, luxushotel, és luxusbár várja majd az érdeklődőket.

4. 432 Park Avenue – 425,7 méter

Forrás: js.housemining.com

Maradjunk a tradicionális gyökereknél, ha felhőkarcolókról van szó. Bár Kína és az Emírségek nagyon próbálkozik, azért elsőre erről a szóról még mindig mindenkinek Amerika ugrik be elsőre. A nem annyira fantáziadúsan 432 Park Avenue-nak keresztelt torony a harmadik legmagasabb lesz az Egyesült Államokban a One World Trade Center és a Willis Torony után.

5. Capital Market Authority (CMA) Torony – 385 méter

Forrás: constructionweekonline.com

Azok kedvéért, akik nem ismerősek annyira a rövidítésekkel, a CMA a kormányok munkáját felügyelő nemzetközi szervezet. De igazából ez lényegtelen is, a jövő év egyik legkirályabb felhőkarcolója Rijádban épül, az új pénzügyi negyedben. A látványterv zseniális, és ha elkészül, a második legmagasabb torony lesz Szaúd-Arábiában.

6. Dalian Eton Place Torony 1 – 383.1 méter

Forrás: skyscrapercity.com

Az épületkomplexum legmagasabb tornya is toplistás lesz a kínai felhőkarcolók közt, bár sanghaji és vuhani társaival nem tud versenyezni. Ami mindenesetre biztos, hogy szórakozásra bőven lesz benne lehetőség, a tervek szerint a kötelező lakás/iroda kombó mellett bevásárlóközpont, mozi és egy kisebb játszóház is helyet kap majd benne. Természetesen a luxusnak megfelelő, igen borsos áron.

7. Vostok Torony – 373,2 méter

Forrás: rediff.com

Hagyjuk el picit a keleti vidékeket, és menjünk Moszkvába. Itt két felhőkarcoló is épül, a most elkészülő a legnagyobb lesz az országban  Régóta dolgoznak rajta, több mint tíz éve került először a tervezőasztalra.

8. OKO-South Torony – 352 méter

Forrás: skyscrapercity.com

Akkor jöjjön is az előbb emlegetett „másik moszkvai felhőkarcoló”. Ha elkészül irodák és luxuslakások kerülnek bele. Tériszonyosoknak már csak azért sem ajánljuk, mert a mellette épülő parkolóházat is 44 méter magasra tervezték. Nem tűnik soknak? Ha egy átlagos ház emeleteivel számolunk, körülbelül egy nyolc emeletes panelháznak felel meg.

9. Forum 66 Torony 2 – 351 méter

Forrás: urbila.com

A Shenjangban épülő ikertornyok tipikus csilivili felhőkarcolók lesznek majd. Bár az 1-es számot viselő jóval nagyobb lesz (384 méter), nem lesz még készen jövőre. A Forum 66-nak amúgy már van egy testvére is, a Plaza 66.

10. ADNOC Központ – 342 méter

Forrás: skyscrapercity.com

Abu-Dzabi sem akar lemaradni Dubaj mögött, ezért 2015-re ők is előálltak egy szép, nagy házzal. Az állami olajvállalat új központja még így is az Egyesült Arab Emírségek egyik legmagasabb épülete lesz majd. Egyelőre nem sokat lehet még róla tudni, érdekes módon azt viszont már biztosan, hogy lesz pincéje is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG