Hirdetés
Hirdetés

Kimászik a gödörből az építőipar: ez még csak a kezdet?

2017. április 13., 15:45

Egész évben pöröghet az építőipar, de középtávon is jók a kilátások.

Az év további részében is folytatódhat az építőipari termelés emelkedése – közölték a megkérdezett elemzők a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira reagálva. Az emelkedést részben a tavalyi alacsony bázis, illetve az év első két hónapjában csaknem 17 százalékos ágazati bővülés is alátámasztja. A KSH jelentése szerint az építőipar termelése februárban 15,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi alacsony bázist a januári - szintén alacsony bázisra támaszkodó - 18,5 százalékos növekedés után.

Forrás: KSH / Privátbankár

Hirdetés

A K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője szerint ha márciusban is az év első hónapjaihoz hasonló volumenben bővül az építőipar teljesítménye, akkor az ágazat akár 0,3 százalékponttal is hozzájárulhat az első negyedéves GDP-bővüléshez. Németh Dávid hozzátette: az építőipar forintban mért termelési értéke az év első két hónapjában 195 milliárd forint volt, szemben a tavalyi 160 milliárd forinttal.

Az elemző szerint a rendelésállomány és a termelésfelfutásában szerepet játszanak az európai uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések, ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a tervezett építkezések 9-12 hónapos hónap múlva lesznek csak láthatók a valós termelési adatokban.  Németh Dávid szerint az építőipar növekedése az idén megközelítheti a 20 százalékot is.

Képzés kéne a betanított munkásoknak

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy az építőipari vállalkozások teljes szerződésállománya februárban 117 százalékkal haladta meg az előző évit. Koji László szerint ez arra utal, hogy idén minden hónapban lényegesen magasabb lesz az építőipar teljesítménye 2016-hoz képest. A szövetség elnöke kiemelte: az építőipar rendkívüli módon függ az uniós forrásoktól, az ágazat teljesítményét azonban a lakossági megrendelések is nagyban befolyásolják. Jelenleg mintegy 20 ezer új lakóingatlan kivitelezése van folyamatban, ezekből idén akár 12-15 ezer is elkészülhet,

Koji László szerint a pozitív folyamatoknak köszönhetően idén 15-20 százalékkal is bővülhet majd az ágazat, a következő 2-3 évben pedig szinte biztosan felszálló ágban lesz az építőipar. Az ágazatot érintő munkaerőhiányról elmondta, hogy a probléma megoldása érdekében az Szakszövetség már tárgyal a kormánnyal, mivel szükséges lenne egy építőipari foglalkoztatási képzési program létrehozása, ahol rövid képzést adhatnának a betanított munkásoknak.

Mindez kihat az irodapiacra is

A Futureal Development Zrt. vezérigazgatója elmondta, a KSH korábbi tájékoztatása szerint 2016-ban az úgynevezett hivatali épületek termelői árindexe több mint 3,3 százalékos növekedést mutatott éves alapon, ami meghaladja a teljes ágazatra jellemző 2,8 százalékos árnövekedést. Tatár Tibor szerint az irodaszektorban is éles verseny zajlik mind a kivitelezői kapacitásokért, mind a legjobb helyeken fekvő telkekért. Az építőipart jellemző munkaerőhiány és a garantált bérminimum emelése számottevő bérnövekedést eredményezett az ágazatban, de drágultak az építőanyagok is – tette hozzá. A vezérigazgató szerint idén éves összevetésben 15-20 százalékkal nőhetnek a kivitelezési költségek.

Részben a más szektorokat is jellemző munkaerőhiánnyal összefüggésben egyre magasabbak a bérlői oldal igényei. Tatár Tibor szerint a munkáltatók egyre jobban megbecsülik munkavállalóikat, egyes szektorokban egymástól csábítják át a dolgozókat, így a béren túl a jó helyen, metróközelben lévő, jó szolgáltatási környezettel ellátott, extrákat is nyújtó, tágas iroda fontos munkaerő-toborzási eszközzé vált.

Scheer Sándor, a Market Építő Zrt. vezérigazgatója úgy véli, a várt növekedés már nem egy álom, hanem konkrétum. Még nem indultak el a nagyobb állami beruházások, valamint számos előkészítés alatt lévő lakófejlesztés várat magára. Felelősen és folyamatosan javulóan kell az építőiparnak közelíteni a kérdéshez, amelyhez a továbbiakban is elengedhetetlen a szorgalom és a precíz munka – tette hozzá.

Egész Európát lehagytuk: minden sarkon új társasház épül majd?

Tavaly az Eurostat által vizsgált 29 ország közt hazánk toronymagasan az élen áll a kiadott lakásépítési engedélyek számának 157 százalékos növekedésével. A dobogó második fokán álló Portugália 39 százalékos, a harmadik Horvátország pedig 33 százalékos bővülést könyvelt el. További részletek a Privátbankár.hu-n >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A pénztártól való távozás után – te mersz reklamálni a boltban?

A pénztártól való távozás után – te mersz reklamálni a boltban?

Bár egy friss felmérés szerint valamivel jobb lett a magyarok fogyasztói tudatossága, nemcsak a vásárlók, de a kereskedők se tudják mindig, hogy mi a teendő a reklámació során. A szabályozás évek óta nem változott, mégis kevesen vannak, akik tudják, meddig élhetnek jogaikkal. Az élelmiszerekkel, ruhákkal és cipőkkel van a legtöbb baj.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • április 24
  Fogyasztói bizalmi index
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, február)
  IFO üzleti hangulatindex
  Alcoa (2017 Q1)
  T-Mobile USA (2017 Q1)
  április 25
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (20 mrdFt)
  McDonald's (2017 Q1)
  Újlakás értékesítések és építések
  április 26
  Daimler (2017 Q1)
  PepsiCo (2017 Q1)
  Twitter (2017 Q1)
  Boeing (2017 Q1)
  április 27
  Lufthansa (2017 Q1)
  Fogyasztói bizalom (végleges)
  EKB kamatdöntés
  Fogyasztói árindex
  Microsoft (2017 Q1)
  Alphabet (2017 Q1)
  április 28
  KSH: Foglalkoztatottság és munkanélküliség (január–március)
  KSH: Ipari termelői árak (március)
  Fogyasztói árindex
  Munkanélküliségi ráta
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  GDP (Q1)

Szavazás

Ön szerint hogyan kellene hívni a 2018-as költségvetést?