4p
Óriási különbségek vannak vidék és a főváros között, akár százszoros árkülönbség is lehet egy budapesti luxus villa és egy vidéki egy-két szobás családi ház között. A különbségekért azonban nem csak a földrajzi fekvés felelős, sok múlik az alapterületen, a tájoláson és az ingatlan állapotán is. Ráadásul az óriási kereslet is felfelé tornássza az árakat – te adnál 300 milliót egy társasházi lakásért?
MTI Fotó: Mohai Balázs

Nem kell feltétlenül a luxuspiac felé kacsintgatnunk, ha elképesztő példákat akarunk látni az ingatlanpiacon. A fizetőképes kereslet változására ugyanis nagyon érzékenyen reagálnak az eladók és szegmens igényeit kiszolgáló ingatlanfejlesztők – ha több a pénzes érdeklődő, és kevés az ingatlan, az óhatatlanul az árak elszállásához vezet, ezt közölte az Otthon Centrum a Privátbankár.hu-val.

A kisebb drágább?

Soóki-Tóth Gábor, a vállalat elemzési vezetője szerint nincs országos szinten kimutatható összefüggés az abszolút és a fajlagos árak, illetve a fajlagos ár és az ingatlan alapterülete között. Vagyis attól még, hogy egy ingatlannak kicsi az alapterülete, még nem lesz feltétlenül magasabb fajlagos ára.

A fajlagos árakat tekintve egyébként a legdrágább ingatlan négyzetméterára több mint 4 millió forint volt, az V. kerületi társasházi lakás nemcsak abszolút, de a fajlagos érték alapján is csúcstartónak számít. A legolcsóbb fajlagos áron elkelt családi ház négyzetméterenként valamivel több, mint 13 000 forintba került, ami a fenti érték alig 3 ezreléke. Ez a Zala megyei ingatlan a hálózaton belül vásárolt második legolcsóbb volt az idei év eladási ár rangsorában.

Te adnál 300 milliót egy lakásért?

Összességében elmondható, hogy a fővárosban a legdrágább az élet, itt adták el a legtöbb hajmeresztő árú ingatlant. A legdrágább társasházi lakást például több mint 300 millió forintért értékesítette az Otthon Centrum. Az adásvétel tárgyát képező közel 80 m2 alapterületű, dunai panorámás ingatlan az V. kerület szívében helyezkedik el. Az eladó némi árengedményt adott (ez egyébként egy átlagos fővárosi panellakás árának felelt meg) és a lakás néhány hónap alatt vevőre talált.

A használt családi házak vezetője egy II. kerületi, 1000 m2-es telken elhelyezkedő villaépület lett, ezért 150 millió forintot adott ki egy lelkes vevő. A luxus egyébként önmagában már indokolhatja a magas árat, a presztízs értékű lakcím és a pazar kilátás azonban szintén árfelhajtó hatású. A legdrágább újépítésű ingatlant, egy társasházi lakást szintén itt adtak el, 133 millió forintért.

A főváros legolcsóbb ingatlanja mindössze 4,5 millió forintért kelt el Kőbányán. Ennyi pénzért egy falat történelmet vehetett magának az ember, az egyszobás lakás még az I. világháború előtt épült és nem rendelkezik fűtéssel, közölte a cég a Privátbankár.hu-val.

Vidék = olcsó?

A luxuskategóriával szemben a legalacsonyabb árak negatív rekordjai állnak, ráadásul egyiket sem a fővárosban adták el. Idén a legkisebb összegért Zalaegerszegen értékesítettek családi házat, a 46 négyzetméteres ház mindössze 900 ezer forintba került. Ennél drágább volt az a komlói társasházi garzon, amit új tulajdonosa 2,2 millió forintért vásárolt. Az egy szobás, 38 m2-es ingatlant kevesebb, mint egy hónap alatt adták el.

A legolcsóbb panelért 2,7 millió forintos összeget fizettek ki Hajmáskéren. A 32 m2-es másfél szobás lakás közel háromnegyed évig volt hirdetve. Vidéken egyébként egészen olcsón lehet lakáshoz jutni, 3 millió forintért Miskolcon, Kisvárdán, Sátoraljaújhelyen és Kazincbarcikán vásároltak panelt az idei év első felében. A legkisebb összegét értékesített újépítésű ingatlan egy gyömrői társasház lakása volt az idei évben, melyet 8,5 millió forintért adtak el, igaz, mintegy két és fél évet kellett várni a vevőre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG