3p
Megállt az online lakásbiztosítási szerződések átlagdíjának csökkenése idén az első nyolc hónap adatai alapján. Nagyot spórolhatunk, ha vidéken van az ingatlan.

A Netrisk.hu adatai szerint az idei év első nyolc hónapjában megállt az online lakásbiztosítási szerződések átlagdíjának lassú csökkenése: az ügyfelek átlagosan 22 400 forintos díjat fizettek szerződésenként, ami pontosan megegyezik a 2015-ben tapasztalt átlagos díjmértékkel - közölték a Privátbankár.hu-val. A díjak mértéke településtípusonként igen eltérő: a legtöbbet, 27 700 forintot a fővárosi lakosok fizetnek ingatlanjaik biztonságáért. Egyre több lakásbiztosítás mellé kötnek kiegészítő biztosításokat, melyek közül a legnépszerűbb a családi balesetbiztosítás, melyet immár csaknem minden ötödik online megkötött szerződés mellé választanak az ingatlanok tulajdonosai.

„Míg az elmúlt pár évben a lakásbiztosítási átlagdíjak évről évre 1-2 százalékkal csökkentek, az idei évben ez a tendencia megállt – mutat rá Cseh Anett, a Netrisk.hu üzlet- és termékfejlesztési vezetője. – Az eltelt időszak nem elegendő ahhoz, hogy megállapíthassuk, időszakos megtorpanásról van-e szó, vagy pedig a casco díjakhoz hasonlóan a lakásbiztosítási díjak alakulása is trendfordulóhoz érkezett.”

Óriási különbségek vidék és főváros között

A díjak szintje településtípusonként jelentős eltérést mutat: a legdrágábban a fővárosban köthetünk lakásbiztosítást, itt az átlagdíj eléri a 27 700 forintot. A megyeszékhelyeken ez az érték 21 800 forint/év, nem sokkal több, mint az egyéb hazai településekre jellemző 21 000 forintos átlagdíjszint.

Forrás: Netrisk

A legolcsóbban társasházi lakásokat biztosíthatunk: esetükben országos szinten 14 300 forintos átlagdíjjal kalkulálhatunk, sorházakra, illetve ikerházakra 25 000, illetve 26 700 forint az átlagdíj, míg családi házak esetében 29 500 forint az éves díj átlagos mértéke.

Az eszünk a helyén van

A Netrisk.hu tapasztalatai szerint folyamatosan nő a kiegészítő biztosítások népszerűsége: a megkötött lakásbiztosításoknak immár 35 százalékához igényeltek külön egy vagy több kiegészítő biztosítást. A leggyakrabban választott kiegészítő termék idén a családi balesetbiztosítás, amelyet a szerződések 18 százalékához választottak (2015-ben ez az arány 14 százalék volt). Ráadásul a választott biztosítási limit összege is emelkedett, a tavalyi 610 ezer helyett idén már 700 ezer forint volt ennek átlagos mértéke.

A népszerűségi lista második helyén a bővített, illetve különleges üvegkár-biztosítások állnak idén: 100-ból 17 lakásbiztosítás mellé kötöttek ilyen kiegészítést (aatavalyi arány még csupán 11 százalék volt). A tető- és ablakbeázások állnak a harmadik helyen 16 százalékkal – ez nagyjából egyezik a tavalyi szinttel.

Forrás: Netrisk

Egyre több társasház köt közös épületbiztosítást az adott ingatlanra. Fontos tudni, hogy ezek a biztosítások az esetek többségében nem nyújtanak fedezetet az épületben található ingóságokra, azokra külön ingóságbiztosítást kell kötni. Ugyancsak kimaradhat számos jelzáloghitelhez kötött ingatlanbiztosításból az ingóságokra vonatkozó fedezet, hiszen a banknak csupán az a fontos, hogy kár esetén a hitelezett lakás vagy ház rendelkezzen biztosítással.

„A Netrisk.hu oldalain egy év alatt 9,3 százalékról 11,6 százalékra emelkedett a kizárólag az ingóságok védelmét célzó lakásbiztosítások aránya, jelezve, hogy ebben a tekintetben is kedvezően változik az ügyfelek tudatossága” – tette hozzá a Netrisk.hu szakembere.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG