Hirdetés
Hirdetés

Lehűléssel jönnek a zivatarok - neked viharálló a tetőd?

2017. augusztus 05., 08:13

A nyár nem csak a tikkasztó hőségről, hanem a heves viharokról is hírhedt, ezek pedig különösen nagy károkat okoznak az épületekben, azon belül is a tetők szerkezetében. Az előzetes jelzések alapján a következő évtizedekben a szélrekordok várhatóan sokszor megdőlnek majd, és a nagyobb erejű viharok gyakorisága is nőni fog. Érdemes tehát felkészülni erre az ítéletidőre, és viharállóvá tenni a tetőt – mutatjuk, hogyan.

Lakást vennél? Számold ki, mekkora hitelt kaphatsz, mekkora törlesztőrészletet kell fizetned - hitelkalkulátorok a Privátbankár.hu-n! >>

Sokan meglepődnek, hogy háztetőjük mennyire nincs biztonságban az egyre durvább és sokasodó viharok miatt, noha ez a ház egyik legfontosabb eleme. A mostani nyár eleji viharok csaknem félmilliárd forint kárt okoztak országszerte a biztosítói jelentések alapján, az elmúlt hat évben pedig mintegy 1 milliárd forint összkár keletkezett. Ez pedig a jövőben csak durvulni fog.

Miután a házakat (és főleg a tetőinket) több évtizedre tervezzük, ezért célszerű a korábbinál nagyobb biztonságra törekedni, ezt közölte a Terrán Tetőspecialista a Privátbankár.hu-val. Szerencsére van néhány szempont, amit ha szem előtt tartunk, akkor megúszhatjuk a káreseteket és a biztosítóknál való kilincselést.

Hirdetés

Informálódjunk!

Mielőtt belevágunk, mindenképp ajánlott egy megfelelően képzett ács szakember véleményét kikérni, illetve a kivitelezéssel megbízni. Előny, ha vannak ellenőrizhető referenciái, ezeket ellenőrizzük is, hogy ne szaladjunk bele átverésbe, kókler munkába. Vegyük igénybe a gyártók ingyenes szaktanácsadását, a nagyobb cégek telefonon, e-mailben, de akár a helyszínen is segítséget nyújtanak.

Minőség mindenek felett!

Te tudod, mire jó a lakásbiztosításod? Sok magyarnak fogalma sincs róla, úgyhogy inkább hozzá sem nyúl. >>>

Az első, és legfontosabb, hogy lehetőleg minőségi alapanyagokat vásároljunk: olyan cserepet, tetőszerkezeti megoldást érdemes választani, amelyek a minőséget tekintve világszínvonalú gyártás során készültek. Érdemes azt is megvizsgálni, hogy mivel volt korábban fedve a tetőnk: sajnos sok helyen még fellelhető azbesztet tartalmazó palatetőt árulnak, ezt már csak a környezetkárosító hatása miatt is javasolt lecserélni a szakemberek szerint.

Törekedjünk viharbiztos tetőre, csupán néhány ezer forintos többletköltséggel (pl. viharkapcsok telepítésével) már jóval viharbiztosabb tetőnk lehet. A szélsőséges időjárás miatt ajánlatos például betoncserepeket választani, amelyek idő- és viharállók, és kiválóan megfelelnek a Kárpát-medence egyre gyakrabban szélsőséges időjárási viszonyainak is. A legjobb megoldás, ha tetőrendszerben gondolkozunk, hiszen az adott gyártó tetőcserepei mellé kínált rendszerelemek felhasználásával lesz garantáltan tartós és viharálló a háztetőnk.

Ne feledkezz meg a garanciáról!

Vásárláskor tájékozódjunk, hogy a gyártó vállal-e teljes garanciát, esetleg milyen kiegészítő garanciákat biztosít (pl. van olyan tetőfólia, amire akár 15 év is lehet!). Kérjünk garancialevelet, és győződjünk meg annak érvényesítéséről. A garanciális idő is változó, azonban most már van olyan hazai betoncserép gyártó, amelyik 50 évet, vagy akár életre szóló garanciát is vállal.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A csodás olajvagyonra fáj a foguk? Amerika lerohanna egy épülő diktatúrát

A csodás olajvagyonra fáj a foguk? Amerika lerohanna egy épülő diktatúrát

Egyre veszélyesebbé válik a helyzet Venezuelában, ráadásul már az amerikai elnök is lerohanással fenyegeti a jelenlegi legnagyobb ismert olajtartalékkal rendelkező dél-amerikai országot. Közbeszólhatnak más nagyhatalmak, vagy Trump mehet rendet rakni a diktatúra alatt szenvedő Venezuelába? Fellegi Tamással, a Privátbankár.hu elemzőjével beszélgettünk.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 14
  Ipari termelés (11:00)
  Ipari termelés (év/év)
  augusztus 15
  KSH: mezőgazdasági termelői árak (június)

  GDP (negyedéves, előzetes adat)
  Kiskereskedelmi forgalom (június)
  Bankszünnap
  Bankszünnap
  augusztus 16
  KSH: GDP (második negyedév, előzetes adat)
  GDP (előzetes adat, második negyedév)
  Olajtartalékok
  augusztus 17

  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 18
  Termelői árak (június)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?