Hirdetés
Hirdetés

Lehűléssel jönnek a zivatarok - neked viharálló a tetőd?

2017. augusztus 05., 08:13

A nyár nem csak a tikkasztó hőségről, hanem a heves viharokról is hírhedt, ezek pedig különösen nagy károkat okoznak az épületekben, azon belül is a tetők szerkezetében. Az előzetes jelzések alapján a következő évtizedekben a szélrekordok várhatóan sokszor megdőlnek majd, és a nagyobb erejű viharok gyakorisága is nőni fog. Érdemes tehát felkészülni erre az ítéletidőre, és viharállóvá tenni a tetőt – mutatjuk, hogyan.

Sokan meglepődnek, hogy háztetőjük mennyire nincs biztonságban az egyre durvább és sokasodó viharok miatt, noha ez a ház egyik legfontosabb eleme. A mostani nyár eleji viharok csaknem félmilliárd forint kárt okoztak országszerte a biztosítói jelentések alapján, az elmúlt hat évben pedig mintegy 1 milliárd forint összkár keletkezett. Ez pedig a jövőben csak durvulni fog.

Miután a házakat (és főleg a tetőinket) több évtizedre tervezzük, ezért célszerű a korábbinál nagyobb biztonságra törekedni, ezt közölte a Terrán Tetőspecialista a Privátbankár.hu-val. Szerencsére van néhány szempont, amit ha szem előtt tartunk, akkor megúszhatjuk a káreseteket és a biztosítóknál való kilincselést.

Hirdetés

Informálódjunk!

Mielőtt belevágunk, mindenképp ajánlott egy megfelelően képzett ács szakember véleményét kikérni, illetve a kivitelezéssel megbízni. Előny, ha vannak ellenőrizhető referenciái, ezeket ellenőrizzük is, hogy ne szaladjunk bele átverésbe, kókler munkába. Vegyük igénybe a gyártók ingyenes szaktanácsadását, a nagyobb cégek telefonon, e-mailben, de akár a helyszínen is segítséget nyújtanak.

Minőség mindenek felett!

Te tudod, mire jó a lakásbiztosításod? Sok magyarnak fogalma sincs róla, úgyhogy inkább hozzá sem nyúl. >>>

Az első, és legfontosabb, hogy lehetőleg minőségi alapanyagokat vásároljunk: olyan cserepet, tetőszerkezeti megoldást érdemes választani, amelyek a minőséget tekintve világszínvonalú gyártás során készültek. Érdemes azt is megvizsgálni, hogy mivel volt korábban fedve a tetőnk: sajnos sok helyen még fellelhető azbesztet tartalmazó palatetőt árulnak, ezt már csak a környezetkárosító hatása miatt is javasolt lecserélni a szakemberek szerint.

Törekedjünk viharbiztos tetőre, csupán néhány ezer forintos többletköltséggel (pl. viharkapcsok telepítésével) már jóval viharbiztosabb tetőnk lehet. A szélsőséges időjárás miatt ajánlatos például betoncserepeket választani, amelyek idő- és viharállók, és kiválóan megfelelnek a Kárpát-medence egyre gyakrabban szélsőséges időjárási viszonyainak is. A legjobb megoldás, ha tetőrendszerben gondolkozunk, hiszen az adott gyártó tetőcserepei mellé kínált rendszerelemek felhasználásával lesz garantáltan tartós és viharálló a háztetőnk.

Ne feledkezz meg a garanciáról!

Vásárláskor tájékozódjunk, hogy a gyártó vállal-e teljes garanciát, esetleg milyen kiegészítő garanciákat biztosít (pl. van olyan tetőfólia, amire akár 15 év is lehet!). Kérjünk garancialevelet, és győződjünk meg annak érvényesítéséről. A garanciális idő is változó, azonban most már van olyan hazai betoncserép gyártó, amelyik 50 évet, vagy akár életre szóló garanciát is vállal.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az egyik ország kurdjai visszavonulnak, a másiké győzelmesen törnek előre

Az egyik ország kurdjai visszavonulnak, a másiké győzelmesen törnek előre

Míg az egy hónapja függetlenségi népszavazást tartó iraki kurdoknak úgy tűnik, ki kell üríteni és fel kell adni a 2014 óta szerzett területeket, a szíriai kurdok, szövetségben a szunnita arabokkal, elképesztő területeket szereztek vissza az Iszlám Állam gyorsan zsugorodó utolsó darabjából.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • október 16
  Fogyasztói árindex (év/év) - szeptember
  Netflix - 2017 Q3
  október 17
  KSH: Építőipar - augusztus
  MNB: Havi fizetési mérleg -- augusztus
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 15 mrdFt
  ZEW index - október
  ZEW index - október
  Fogyasztói árindex (végleges) - szeptember
  Morgan Stanley - 2017 Q3
  Goldman Sachs - 2017 Q3
  IBM - 2017 Q3
  október 18
  Munkanélküli segélykérelmek számának változása - szeptember
  ILO munkanélküliségi ráta - augusztus
  Fed Bézs Könyv
  eBay - 2017 Q3
  American Express - 2017 Q3
  október 19
  KSH: Keresetek - január–augusztus
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. szeptember végi helyzetéről
  GDP (év/év) - 2017 Q3
  GDP (negyedév/negyedév) - 2017 Q3
  SAP - 2017 Q3
  Philadelphiai Fed index - október
  Friss és tartós munkanélküli-segélykérelmek alakulása
  PayPal - 2017 Q3
  Philip Morris International - 2017 Q3
  Verizon Communications - 2017 Q3
  október 20
  Daimler - 2017 Q3
  General Electric - 2017 Q3

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?