5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miközben továbbra is keresleti piacról beszélnek a szakértők, egyre erősebb túlkínálat alakul ki a fővárosi ingatlanpiacon, ami főleg túlárazott lakásokból áll. A hirdetési árak egyre emelkednek, ugyanakkor a valós eladási árak nem követik ezt a folyamatot, ráadásul a csoknak sem érződik a hatása.
Eladó használt lakás a fővárosban. Forrás: MTVA, Jászai Csaba

Ahogy a teljes budapesti ingatlanpiacon, úgy az észak-budai és belbudai ingatlanok körében is változatlanul keresleti piacról beszélhetünk - mondta Nagy Andrea, a Balla Ingatlanirodák belbudai és észak-budai irodájának vezetője. A vásárlói kör vegyes, akadnak most készpénzes vevők és hitelre vásárlók is, azonban a kisbefektetők eltűntek a piacról, ami azzal jár, hogy igencsak megnőtt a kisméretű lakások kínálata. De összességében is növekedett a kínálat, ezek nagy része azonban erősen túlárazott ingatlan.

Irreális árakkal próbálkoznak

A túl magas árak oka, hogy nagyon sok eladó az egyre emelkedő ingatlanárakról szóló hírekből indul ki, és úgy véli, eljött az ideje, hogy megpróbálja valamilyen általa elképzelt, de irreális áron értékesíteni ingatlanát. Amennyiben megkapja ezt a megálmodott árat, akkor eladja a lakását, viszont amennyiben nem ajánl senki sem ennyit érte, akkor megtartja. Így sok a piacon most az olyan eladó, akiknek nem komolyak az eladási szándékai, csak próba-szerencse alapon vágnak bele.

Mindennek köszönhetően azt láthatják, hogy a hirdetési árak egyre emelkednek, ugyanakkor a valós eladási árak nem követik ezt a folyamatot. Kivételt csak az “igazán jó” lakások jelentenek, melyekért hajlandók az átlagosnál nagyobb összegeket is megfizetni a vevők - jegyezte meg Nagy Andrea.

Alkudni még lehet

Ezeknél a jó adottságú lakásoknál nem ritka az úgynevezett felfelé licitálás sem, tehát amikor a vevők egymásra ráígérve egyre nagyobb összegeket ajánlanak - tette hozzá a Balla Ingatlanirodák szakmai vezetője. Emellett azonban továbbra is jelen van az alku az ingatlanpiacon, különösen, amikor készpénzes vevő érkezik. Ők sokat lefaraghatnak egy-egy lakás árából, hiszen csak a keresett paraméterekkel rendelkező ingatlanok kelnek el irányáron.

Családi házaknál még inkább jellemző az alkudozás, különösen a kevésbé kedvelt részeken vagy az észak-budai agglomerációban tudnak nagyobb árengedményeket elérni a vevők.

A 2-4 szobás lakásokat keresik

A vevők általában meglehetősen sztereotip elképzelésekkel érkeznek, amikor ingatlant akarnak vásárolni: olcsó, csendes, zöldövezeti, de mégis jó közlekedéssel rendelkező, első emeleti, világos, erkélyes lakást szeretnének venni - sorolta Nagy Andrea. Ami a méretet és a szobaszámot illeti: a 40-50 négyzetméteres kétszobás, valamint a 70-90 négyzetméteres három vagy négyszobás lakások a legnépszerűbbek.

További követelmény, hogy a lakás ne legyen a földszinten, de a legfelső szinten sem, a társasház állapota legyen jó, a fűtés legyen cirkó gázkazános, de legalábbis egyedi fűtésű legyen az ingatlan, és ha lehet még kocsibeálló vagy garázs is tartozzon hozzá. Ilyen paraméterekkel rendelkező ingatlanból azonban nagyon kevés van most a piacon, és ha felbukkan egy-egy, akkor a vevők kénytelen versenyezni értük.

Kedveltek budai részek, és az árak

Ezen kívül az ingatlan elhelyezkedését illetően is vannak elképzeléseik a vevőknek, így szeretik a Vízivárost, Krisztinavárost, a Mammut bevásárlóközpontok környékét, valamint a Duna-partot. Magasabb árkategóriában kedveltek a patinás villalakások és a minimalista stílusban felújított lakások, valamint az újépítésű, egészen különleges ingatlanok is.

A III. kerületben változatlanul kedvelt a belső, óvárosi rész, de a Pók utcai lakótelep is vonzza a vevőket, ahogy a Gyógyszergyár utcai lakótelepet is szeretik. Az alacsonyabb árú ingatlanoknál általában az egyik legfontosabb szempont a jó megközelíthetőség és a kiváló infrastrukturális ellátottság, így ezt figyelembe véve választanak.

Ami az árakat illeti: a belbudai részeken, tehát Vízivárosban és Krisztinavárosban most 500-600 ezer forint egy átlagos téglalakás négyzetmétere, míg az újszerűekért 800 ezer forintot is elkérhetnek. Óbuda belső részén ennél valamivel olcsóbban is vásárolhatunk: téglalakást 450-550 ezer forintos négyzetméterárakon kaphatunk, míg panelt 290-330 ezer forint környékén. A felkapottabb Pók utcában, illetve a Gyógyszergyár utcai lakótelep esetében 320-350 ezer forint között alakuló négyzetméterárakra számíthatnak a vevők, míg Békásmegyer esetében már 250-300 ezer forint környékére csúsznak az árak - derült ki az ingatlanközvetítő szavaiból.

Felemás bérlakáspiac

A bérlakáspiacon a legnagyobb igény természetesen az alacsonyabb árú lakások iránt mutatkozik, amelyekből komoly hiány alakult ki. Eközben túlkínálat van a drága, elegáns környéken elhelyezkedő, extrán felszerelt kategóriába tartozó bérlakásokból. Utóbbiakat nagyon nehéz most bérbe adni, mert a tulajdonosok még nem alkalmazkodtak a jelenlegi piaci helyzethez, és a "régi, szép idők" szellemében, túlzottak az ár-elvárásaik.

Nincs hatása a csoknak

A csokról inkább csak beszélnek az emberek, konkrét érdeklődés mindössze egy volt abban a Balla Ingatlanirodában, amelynek Nagy Andrea a szakmai vezetője. Tapasztalatai szerint az eladók is rendkívül tájékozatlanok, sokan azt hiszik, hogy az ő lakásuk is megvásárolható lenne csok igénybevételével, így ez is felfelé tolja az árakat.

A belső budai kerületekben új építésű lakások alig vannak, ilyeneket jelenleg nem is tudnak az ügyfeleknek kínálni, ha csokot igénybe véve kívánnak ingatlant vásárolni. Építési telkekből van nagyobb választék a külső részeken, így ez az egyetlen lehetőség a csokos ügyfelek számára. Ezeken könnyűszerkezetes házak viszonylag gyorsan és olcsón felépíthetők - tette hozzá Nagy Andrea.

És, hogy mit hoz a jövő? Az ingatlanközvetítő arra számít, hogy fokozatosan emelkedni fog a használt lakások kínálata, ez pedig oda vezet, hogy hosszú távon normalizálódhatnak az ingatlanárak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Az Audi miatt is már egymilliós négyzetméterárak vannak Győrben 
Mester Nándor | 2024. április 3. 18:31
Egyértelműen árfelhajtó hatású, hogy a nyugat-magyarországi nagyvárosban számos autóipari és technológiai cég telepedett meg, élén az Audival. Bár a lakásépítés üteme ott is lassult az elmúlt másfél-két évben, ez vélhetően átmeneti, ugyanis a városba és környékére folyamatosan érkező új munkaerő fenntartja a keresletet és az új lakástámogatási feltételek miatt kicsit növekedhet a belső lakásmobilitás. Nagy kérdés, hogy további külső körzetekben is megjelennek-e lakóparkok és hogy a belvárosban folytatódik-e a nagyon régi épületek lakáscélú felújítása.
Ingatlan Úgy fest, a kormány ráerőlteti a budapestiekre a betonprojektet
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:59
A parlament elé kerül a budapesti „mini vagy más néven maxi Dubaj” építése, amely a város egyik rozsdaövezetének helyén egy betonkomplexumot képzel el. A főváros vezetősége próbál ellenállni.
Ingatlan Debrecen mellett épít logisztikai csarnokot a belga WLP
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 17:05
Bérlő még nincs, saját kockázatra indították el a beruházást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG