Hirdetés
Hirdetés

Méregdrága lakótelepi lakások: itt van, hol a legjobb élni

2017. június 18., 11:25

Nemcsak országosan, de Budapesten belül is hatalmasak a különbségek a lakótelepi lakások árai között: a legolcsóbb csepelihez képest a legdrágább, Lágymányosi lakótelepen több mint a dupláját kell fizetnie a vásárlóknak egy ugyanakkora lakásért. De melyek a legjobb fővárosi lakótelepek? Hol, mennyit kérnek egy négyzetméterért?

Lakást vennél? Számold ki, mekkora hitelt kaphatsz, mekkora törlesztőrészletet kell fizetned - hitelkalkulátorok a Privátbankár.hu-n! >>

Az FHB Családbarát Környék Indexe (FHB CSBKI)

Ez egy olyan mutatószám, amely több szempont figyelembe vételével igyekszik megadni, hogy az adott környék mennyire családbarát. A szempontok között szerepelnek környezeti és intézményi tényezők egyaránt, előbbiek közé tartozik például a környéken lévő játszóterek száma, Budapest nagy parkjainak közelsége, vagy a sportpályák közelsége, míg utóbbiak között figyelembe veszi például az óvodák, bölcsődék elérhetőségét, a környék iskoláinak teljesítményét vagy a gyermekrendelő közelségét.

Hirdetés

Az FHB friss felmérésében azt vizsgálta meg, hogy a budapesti lakótelepek közül, hol várják a legkedvezőbb feltételek a családokat.

Jellemző, hogy a családbarátság tekintetében a budapesti lakótelepeknek jó része előkelő helyen szerepel a város más részeivel összehasonlítva, az első 20 lakótelep a főváros 191 vizsgált területi egysége közül a legjobb 40-ben szerepel, a legjobb 100-ban a vizsgált 114 lakótelep közül pedig közel 70 kapott helyet a pontszáma alapján.

A legjobbak

Az eredmény szerint a legjobb lakótelep (valamennyi lakótelep vizsgálata mellett) a Fülemile úti, a XII. kerületben, mely a legmagasabb CSBKI pontszámmal rendelkezik. A második helyet az Őrmezői lakótelep, míg a harmadikat a Gazdagréti szerezte meg (mindkettő a XI. kerületben). Az első helyezett elsősorban a kedvező környezeti adottságainak köszönheti a jó szereplését, míg a második és harmadik az intézményi háttérben erős, mely ellensúlyozza a relatíve gyengébb környezeti eredményeit.

Budapest lakótelepei illetve FHB Családbarát Környék Indexeik (Forrás: FHB CSBKI)
Budapest lakótelepei illetve FHB Családbarát Környék Indexeik (Forrás: FHB CSBKI)

Az első 10 közé bekerült egyébként több népszerű lakótelep is, mint az Óbudai Városközpont (Bp., III.), vagy a Vizafogó (Bp. XIII.) három helyszíne, illetve a Pók utcai (Bp., III.) is befért még a legjobbak közé. Pesten jellemzően a XIII. kerület telepei vezetnek a családbarát szempontok szerint, de Duna bal partján az első 10-be bekerült még a IV. kerületben található Káposztásmegyeri lakótelep, valamint több a csepeli Csillagtelep városrészből.

Sorrend

Lakótelep neve

kerület

FHB CSBKI

környezeti pont

intézményi pont

1

Őrmezői

XI.

7,8

5,6

9,9

2

Gazdagréti

XI.

7,7

6,0

9,4

3

Vizafogói

XIII.

7,1

7,0

7,3

3

Árpád-hídfői

XIII.

7,1

7,0

7,3

4

Pók utcai

III.

7,1

6,2

8,1

5

Óbuda városközpont

III.

7,1

6,6

7,6

6

Lágymányosi

XI.

7,0

6,2

7,7

7

Kelenföldi

XI.

6,9

6,4

7,4

7

Fehérvári úti

XI.

6,9

6,4

7,4

7

Káposztásmegyer I.

IV.

6,8

5,4

8,1

7

Káposztásmegyer II.

IV.

6,8

5,4

8,1

7

Csepel városközpont V. ütem

XXI.

6,6

5,4

7,7

8

Csillagtelepi

XXI.

6,6

5,4

7,7

8

Füredi úti;

XIV.

6,5

5,0

7,9

9

József Attila lakótelep

IX.

6,4

5,6

7,2

9

Fiastyúk utcai

XIII.

6,3

6,4

6,3

10

Váci út-Gyöngyösi utcai

XIII.

6,3

6,4

6,3

10

Csángó-Tüzér utcai

XIII.

6,3

6,4

6,3

10

Szegedi út-Országbíró utcai

XIII.

6,3

6,4

6,3


Az 1000 lakásnál nagyobb lakótelep esetében is megnézték a családbarát jellemzők alapján a sorrendeket Itt a legjobb a teljes összesítésben is jól szereplő Őrmező, melyet Gazdagrét és a Vízafogói valamint az Árpád-hídfői lakótelep (BP., XIII.) követ. Jellemzően nagyon jól szerepeltek a XI. kerület és a XIII. kerület telepei, de a IV. kerületben a Káposztásmegyeri és az újpesti lakótelepeken is kedvezőek a feltételek a családok számára, illetve szintén vonzó lehet a számukra a 9. kerületi József Attila lakótelep is.

A legkevésbé családbarát lakótelepek Budapesten

Sorrend

kerület

Lakótelep neve

FHB CSBKI

környezeti

intézményi

1

XVIII.

Alacskai úti

3,7

4,1

3,2

2

XXII.

Bartók Béla úti

3,8

6,1

1,4

3

XXI.

Csepel városközpont I. ütem

4,2

5,1

3,3

4

XX.

Vécsey utcai

4,2

4,4

4,0

5

XX.

Mártírok útjai

4,2

4,4

4,0

6

XV.

Énekes utcai

4,5

5,4

3,6

7

XV.

Rákos úti

4,5

5,4

3,6

8

XV.

Rákospalota városközpont

4,5

5,4

3,6

9

XV.

Károlyi Sándor úti

4,5

5,4

3,6

10

XVIII.

Havanna

4,5

0,8

8,3

11

XX.

Pesterzsébet városközpont

4,6

5,6

3,6

12

XX.

Gubacsi-hídfői

4,6

5,6

3,6

13

XX.

Vágóhíd utcai

4,6

5,6

3,6

14

XX.

Tátra téri

4,6

5,6

3,6

15

VIII.

Százados úti

4,6

5,9

3,4


A legkevésbé előnyös helyszínnek a családok szempontjából a XVIII. kerületi Alacskai úti lakótelep számíthat, melynek CSBKI pontszáma a legalacsonyabb lett a vizsgálatban. Az utolsó helyeken jellemzően külső kerületi telepek szerelnek, például Pesterzsébet városközpont, vagy a szintén erzsébeti Vécsey utcai lakótelep, de szintén alacsony pontszámot kapott a Havanna és a csepeli Városközpont lakótelep I. üteme.

Durván felmentek az árak

A továbbiakban megvizsgálták azt is, hogy a családbarátság mennyire érzékelhető az árakban, illetve néhány kiemelt, budapesti lakótelepnélbemutatjuk a válság utáni jelentős felértékelődés folyamatát.

Budapesten a lakótelepi árak jelentősen emelkedtek az elmúlt években. Több esetében 80-100 százalék között volt a 2013-as árakhoz képesti változás. A lakótelepek meghatározó része 50 és 80 százalék közötti drágulást produkált a megadott időszakban, a legnagyobb telepek közül a Kelenföldi, az Újpalotai, a Fehérvári úti a József Attila, a Kőbánya-Újhegyi és a Havanna árai mentek fel a legjobban.

A lakótelepek árazása és az árak alakulása.
A lakótelepek árazása és az árak alakulása.

Melyek a legdrágább lakótelepek?

A budapesti lakótelepek közül a legdrágább a Lágymányosi, 2016-ban itt már több mint 460 ezer forintot kellett fizetni a lakások négyzetméteréért. A második helyet a drágasági versenyben a Vizafogó lakótelep, míg a harmadikat a Pók utcai szerezte meg. Előbbinél tavaly az átlagos fajlagos értékesítési árak közel 450 ezer forintosak voltak, míg utóbbi esetében 385 ezer forint/négyzetméteres árakkal szembesülhettek a vevők. A legdrágább lakótelepek jellemzően a XI. a XIII. és a III. kerületiek

Budapesten a legolcsóbb lakótelepek általában a külsőbb kerületben találhatóak, mint a XXI. a XX., XIX. és a XVIII., melyek mellett még néhány X. kerületi telep került a 15 legolcsóbb lakótelep listájára. A lista első helyein 4 csepeli lakótelep szerepel, a legkevesebbet Csepel Városközpontjában található lakótelep 4. építési ütemében épült lakások esetében kellett fizetni, ahol nem érte el a 213 ezer forintot a fajlagos értékesítési ár.

A legdrágább lakótelepek Budapesten (Ft/nm)
A legdrágább lakótelepek Budapesten (Ft/nm)

Az elmúlt években a vizsgált lakótelepek árai jelentősen emelkedtek. A legnagyobb növekedést a József Attila lakótelep lakásainak árai produkálták, míg a legkevésbé a Csepeli Városközpont V. lakótelep drágult, bár ez utóbbi esetében is 60 százalék fölött volt az árnövekedés mértéke. Jellemző, hogy az egyes lakótelepek egymáshoz képest felértékelődtek, míg 1999-ben még nagyon hasonló árazás jellemezte őket, az azóta eltelt években a Fehérvári úti és a József Attila lakótelep jelentősen megdrágult a másik három telephez képest.

Az elmúlt évek jelentős áremelkedése a lakótelepek diszkontjainak változásait is eredményezte, a kerület más részeihez képest felértékelődtek.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi lett a közmunkásokkal?

Mi lett a közmunkásokkal?

A kormány radikálisan elkezdte lefaragni a közmunkások számát. Egy évvel ezelőtti állapothoz képest nagyjából 50 ezerrel kevesebben kapnak munkát. Mi lett ezekkel az emberekkel? Hova kerül az erre a célra tervezett pénz, és milyen társadalmi változásokat okozhat a most alakuló folyamat?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • augusztus 21
  NGM: Részletes tájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. július végi helyzetéről
  augusztus 22
  KSH: Keresetek (január–június)
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (15 mrdFt)

  ZEW-index (augusztus)
  ZEW-index (augusztus)
  augusztus 23
  KSH: Kiskereskedelem (második becslés, június)
  ÁKK: 2026/D államkötvény csereaukciók, 2019/A - 20 mrdFt és 2019/C - 20 mrdFt
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari BMI (előzetes)
  Fogyasztói bizalom (előzetes)
  Feldolgozóipari BMI (augusztus)
  Hewlett-Packard (2017 Q3)
  augusztus 24
  GDP (év/év, Q2)
  Munkanélküli segély adatok
  Első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók
  augusztus 25
  MNB: Hitelintézetek prudenciális adatai (2016. év végi auditált adatokkal, Q2)
  IFO üzleti hangulatindex (Q2)
  GDP (év/év, Q2)
  Fogyasztói árindex (év/év, július)

Szavazás

Ön szerint létezik globális felmelegedés?