4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A járvány miatt eltűntek Budapestről is a turisták, emiatt pedig az Airbnb-n kiadott lakások jó ideig üresek lesznek. A tulajdonosok előtt két út van, vagy benyelik a veszteséget és kivárnak, vagy megpróbálják hosszú távra kiadni a lakást.
Fotó: depositphotos.com

Egy évvel ezelőtt az Airbnb kínálatában már 10 ezer budapesti lakás szerepelt, és ez az év végéig tovább növekedett. A kiadott belvárosi lakások egyre nagyobb része fókuszált a turistákra az utóbbi években. A jobb lokációjú, elfogadható állapotú lakások jelentős része azért került át a rövid távú bérleti piacra, mert sokkal jobb megtérülést ígértek a „lakáshotelek”, mint a normál kiadás. A szakértők korábban azt jelezték, hogy az V., a VI. és a VII. kerületi lakásoknál különösen nagy a rövid távra kiadott lakások aránya, de a turisták szempontjából frekventált I. kerületben is sokan tértek át ilyen üzemeltetésre. Érdemes megemlíteni, hogy az Airbnb és más hasonló konstrukciók az egész bérleti piacra kihatottak. Az ingatlanpiaci szakértők korábban többször is jelezték, hogy ez az egész bérleti piacon felfele tolta az árakat.

Eltűntek a turisták, mi lesz az Airbnb-s lakásokkal

Az utóbbi hetekben viszont előbb csak jelentősen nőtt a visszamondások aránya, majd a múlt hét második felétől kvázi lenullázódott az Airbnb-s lakások forgalma, legfeljebb a már korábban megérkezett vendégek tartózkodnak ezekben, de újak nem érkeznek és foglalások sincsenek. Mindez értelemszerűen a piaci viszonyokra is kihat, hiszen sokan egyértelműen befektetési céllal vásároltak korábban ilyen lakásokat. A befektetők egy része hitelt vett fel annak érdekében, hogy megszerezzen egy-egy belvárosi ingatlant.

További hírek a koronavírusról

Főleg utóbbiak vannak most kényszerhelyzetben, hiszen a turizmus leállásával a lakások nem termelnek bevételt, így viszont a hiteltörlesztés komoly nehézséget jelenthet az érintettek számára. Várhatóan az ilyen ingatlanok tulajdonosai gyorsan stratégiát fognak váltani, és annak érdekében, hogy ne termeljen hónapról-hónapra veszteséget a lakás, megpróbálnak majd átnyergelni a normál (hosszabb távú) bérleti piacra. Aki saját erőből vett Airbnb célra lakást, azok is válthatnak, más kérdés, hogy ők kevésbé vannak kényszerpályán, esetükben megoldás lehet az is, hogy egyelőre kivárnak, bízva abban, hogy a nyárra normalizálódik a helyzet, és a szűkülő kínálat miatt még akkor is könnyebb lesz kiadni ezeket az ingatlanokat, ha a szokásosnál kevesebb vendég érkezik.

Csökkenhetnek a bérleti díjak

Az ingatlan.com szakértői is hasonlóan látják a várható folyamatokat. vezető gazdasági szakértőjük azt mondta, a járvány hatása gyorsan begyűrűzött a mindennapokba. A lakáspiacon nem állt meg az élet, de alapvető változásokat hozott az új helyzet. A szakértő szerint az albérletpiacon a lakáshotelek iránti kereslet lanyhulása hozhat komolyabb változást a következő időszakban. Balogh László azt mondta, hogy a koronavírus-járványnak egyik, már most látható hatása, hogy az idegenforgalomban komoly visszaesés jöhet. Ez pedig az elmúlt években rövid távú kiadásra szánt ingatlanok, vagyis a lakáshotelek tulajdonosait érinti. Körükben még nincs eladási pánik, ez jelenleg még nem is lenne indokolt.

Az ingatlan.com szakembere szerint a külföldi turisták számának visszaesése miatt a hosszabb távra kiadó lakásoknál lehet komolyabb kínálatbővülés. Az elmúlt két hétben a magánszemélyek és közvetítők több mint 4 százalékkal több lakást hirdettek meg kiadásra, mint az azt megelőző két hétben. Ha a lakáshotelek tulajdonosai a közép- illetve hosszútávú bérbeadást választják a rövid távú kiadás helyett, az elsősorban a budapesti belvárosi albérletpiacon mérsékelheti az árakat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG