Hirdetés
Hirdetés

Most költöztél? Őrült hónap van a magyar ingatlanpiac mögött

2017. szeptember 08., 11:48

Kiugró forgalmat hozott az augusztus.

Kép forrása: MTI
Kép forrása: MTI

Az idei második legtöbb adás-vétel történt (13 787 db ingatlan) augusztusban. Ennél május volt csak egy árnyalattal erősebb, illetve március közelítette még meg a mostani szintet. Tavaly ugyanekkor 11 814 darab tranzakciót becsült a Duna House, amely 17 százalékkal gyengébb érték. A becslés elmúlt 6 éves történetének ez a legerősebb augusztusi hónapja.

Ezidáig, 2017-ben a becslés alapján 101 404 adás-vétel történt országos szinten. Ez 1 százalékkal marad el csupán a tavalyi azonos időszaktól. 2016. első fele kiemelkedő volt, majd kissé visszaesett, idén azonban a szezonalitásnak megfelelően emelkednek a számok, amely ha így folytatódik, egész éves viszonylatban erősebb lehet a tavalyinál, vagyis a válság utáni legkiemelkedőbb év lehet - derült ki a Duna House összefoglalójából.

Hirdetés

Mint írják, augusztusban tovább emelkedett a júniusi visszaesést követően a Kereslet index. A 81 pontos érték idén még így sem számít a legerősebbnek, februárban a 89 pontot is elérte az index, de a júniusi mélyponthoz képest folyamatos a növekedés.

A paneltől a tégláig

Panellakást keleten 211-, nyugaton 208 ezer forintos átlagos négyzetméter áron lehetett augusztusban vásárolni. A fővárosban a budai oldalon magasabbak az árak (365 ezer Ft). Pesten ez a típus 321 ezer forint volt. A téglalakások átlagos négyzetméter ára keleten 288-, nyugaton 241 ezer forint volt. A fővárosban helyenként ennek duplája is megfigyelhető. Pesten 445-, Budán 576-, a belvárosban pedig 597 ezer forintért lehetett augusztusban a téglaépítésű lakásokat megvásárolni.

Ha nem akarsz újat venni

Felújítandó lakást legnagyobb arányban Pest megyében (9%) vásároltak augusztusban. A lakható állapotú ingatlanokat az ország egészén ugyanakkora arányban vették (23%) A jó állapotban lévő lakásokra keleten volt a legnagyobb igény (47%), míg a nagyon jó állapotú ingatlanok a fővárosban cseréltek gazdát legnagyobb arányban (35%).

Augusztusban, Pest megyében (5%) és vidéken (4%) is, kisebb volt az alku lehetősége házvásárláskor, mint júliusban (6% illetve 9%). Panellakások esetében továbbra is 3 (Budapest) illetve 4 (vidék) százalékos alkuban egyeztek meg a felek, téglalakások esetében azonban kevesebb engedményt (3%) adtak az eladók országszerte.

A kedvenc budapesti kerületek

A XIII. kerület iránti érdeklődés még tovább fokozódott július óta. Az érdeklődők csaknem ötöde szívesen költözne a kerületbe. Csakúgy, mint júliusban, most is a XIV. kerület áll a lista második helyén (17%). A harmadik helyre augusztusban a VI. kerület került (16,2%), így itt változás történt az előző hónaphoz képest, amikor a harmadik helyen még a VII. kerület állt.

Budapesten tovább nőtt a befektetési céllal vásárlók aránya (42%), míg vidéken pár százalékos visszaesés figyelhető meg (29%). Országosan nőtt a vállalkozók aránya a beosztottak rovására. A fővárosban befektetésnek legnagyobb arányban 26,5 milliós ingatlant vásároltak, melynek mérete 50-60 négyzetméter körül volt.

Vidéken közel sem költöttek ennyit azok sem, akik befektetésnek szánták az ingatlant. Átlagosan 14 millió forintért vásároltak, és a lakás átlag mérete is nagyobb volt (71m2), mint a budapesti befektetéseké. A nagyobb lakásba költözők és az első lakást vásárlók együtt a vevők felét tették ki augusztusban.

Nagyobba költözünk, örökölünk

A Duna House adatai alapján Budapesten a vezető eladási ok a nagyobb lakásba költözés volt, mely az eladások több, mint felének a hátterében állt. A tulajdonosok jellemzően 24 millió forintért értékesítették meglévő ingatlanjaikat, melyek átlagos mérete 54 négyzetméter volt. Emelkedett a vállalkozók aránya (29 százalékról 34 százalékra), ezzel párhuzamosan sokat csökkent a nyugdíjas eladók aránya az előző hónaphoz képest (28 százalékról 20 százalékra). Vidéken a legtöbben örökölt ingatlant értékesítettek (32%), melyek átlag értéke 11 millió forint körül alakult. A nyugdíjas eladók aránya nőtt, a vállalkozóké csökkent, mely a budapestivel épp ellentétes folyamat. Az eladási okok sokkal megosztottabbak voltak itt, mint a fővárosban.

Budán tavalyhoz képest a szélső értékek felé tolódott a megvásárolt lakások mérete. Tíz százalékkal nőtt az augusztusban megvásárolt 20-40 négyzetméteres lakások aránya a 2016-os értékhez képest, de említésre méltóan emelkedett a 140 négyzetméter feletti ingatlanok aránya is. A 600 ezer forintos négyzetméterár feletti lakások aránya 15 százalékot nőtt egy év alatt. A legtöbb lakás 40 millió forint felett kelt el. Pesten a kisebb lakások kelendőbbek, mint egy éve. A 20-40 négyzetméteres eladott lakások aránya 25 százalékról 29 százalékra emelkedett. Budához  hasonlóan Pesten is nőtt a magasabb négyzetméter áron értékesített lakások aránya.

Pest megyében némileg nőtt az augusztusban eladott közepes és a nagyméretű lakások aránya. Különösen megemelkedett a 300-350 ezer forint közötti négyzetméterárú lakások aránya.

Vidéken is a 300-350 ezer forint közötti négyzetméteráron eladott lakások aránya nőtt egy év alatt a legtöbbet. Legnagyobb arányban azonban továbbra is az alacsonyabb négyzetméterárú ingatlanok keltek el, az eladott vidéki lakások csaknem negyede (23%) 150-200 ezer forintos négyzetméteráron cserélt tulajdonost.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?