Hirdetés
Hirdetés

Nagy bajban az építők – ezt nem látták előre

2017. augusztus 10., 07:44

Ha a szakemberhiány nem volt elég, az áremelkedés rátesz egy lapáttal a problémára.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint az építőanyagok, a fuvardíjak, a szerelvények és egyéb beépítendő termékek idei áremelkedése mellett a munkaerőköltség növekedése különösen nehéz helyzetbe hozza a kivitelezőcégeket. Különösképp azoknak jelent ez gondot, akik a múlt év közepén szerződtek, és a megszokott módon 5-6 százalékos árváltozást terveztek vállalási áraikba, írja a Magyar Idők.

Az ÉVOSZ négyszáz mikro-, kis- és közepes vállalkozás, valamint nagyvállalat megkérdezésével készült felmérése alapján kiderül, hogy szinte kivétel nélkül minden építőanyag-csoportban legalább 10-15 százalékos áremelkedés tapasztalható a fővárosban és környékén. Budapesten kifejezetten markáns volt az emelkedés, a gipszkarton és a hőszigetelők 20-20 százalékkal drágultak, de a tégla, a tetőcserép és a szaniteráru is 15-15 százalékkal kerül többe. Országos viszonylatban a hőszigetelő anyagok drágultak 20 százalékkal, de a jellemző árnövekedés kisebb, 6-8 százalékos.

Hirdetés

A felmérés szerint érdemben növekedtek az építőipari bérek is: a segédmunkások keresete 15-20 százalékkal nőtt, de a fővárosban és környékén a jó szakmunkások fizetsége akár 35 százalékkal is emelkedett. A KSH egyébként ma közli a legfrissebb építőiparra vonatkozó adatokat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Három komoly választás közeleg - mit szól ehhez a tőzsde?

Három komoly választás közeleg - mit szól ehhez a tőzsde?

Még mehet tovább a részvénypiaci száguldás, de nagyon könnyen lehet, hogy az idén már megfordul a trend. A forint tovább sávozhat, de egy kicsit felfelé módosította az Equilor a sáv tetejét. A magyar részvényekbe inkább a mostaninál alacsonyabb áron szállnának be. Lehet, hogy robotikára, automatizálásra szakosodott részvényeket kell venni?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön elégedett az idei nyugdíjemelés mértékével? (3%)