3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Miközben folyamatosan arról hallani, hogy mennyire pörög az ingatlanpiac, az ingatlan.com adatai szerint viszont rengeteg az üres lakás az országban. Számuk az elmúlt öt évben 15 százalékkal 550 ezer fölé emelkedett, így az összes lakáshoz viszonyított arányuk is 12,5 százalékra nőtt.

Az élénkülő lakáspiacon ritkán esik szó annak szürkezónájáról, azaz az üresen álló, lakatlan lakásokról, pedig ezek is fontos szerepet játszanak a lakáspiac helyzetében.

Számuk jelentősen nőtt az elmúlt öt év alatt, ám az országon belül komoly eltérések vannak - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a Központi Statisztikai Hivatal júniusban megjelent mikrocenzusának adatait dolgozza fel. Az országban közel 4,4 millió lakás van, amelyek 12,5 százaléka lakatlan, ez több mint félmillió lakást jelent.

Nagy átalakulás a rendszerváltás után

Az üres lakások aránya a nyolcvanas évekig 5 százalék alatt volt, majd a rendszerváltás után kezdett emelkedni. Ebben szerepet játszik többek között az, hogy a legkisebb településekről sokan a városokba költöznek, az ottani lakásaikra pedig nincs vagy legalábbis nagyon visszafogott az igény.

Balogh László azt mondta, hogy az üres lakások jelentős aránya arra utal, hogy a meglévő lakások egy része nem felel meg az igényeknek, mert rossz állapotúak, valamint nem azokon a településeken, városokban vannak, ahol lenne rájuk kereslet. Ez viszont komoly szerkezeti problémákat jelent a lakáspiacon belül.

Felkerülhetnének a térképre

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint azonban olyan városokban is vannak üresen álló lakások, ahol még lenne is kereslet rájuk, például volna igény a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban, főként az egyetemvárosokban az „extra” ingatlanokra.

Ezek piacra kerülésével kiegyensúlyozottabbá válhat a piac. Budapesten 2017-ben például leginkább az 40-60 négyzetméteres alapterületű téglaépítésű lakásokat keresik, az árak tekintetében pedig a 15-20 millió forint közötti értékű ingatlanok a legkeresettebbek az ingatlan.com adatai szerint. Debrecenben a legnépszerűbbek az 50-70 négyzetméteres szintén téglából épült lakások, a legnépszerűbb lakások ára pedig a 13-16 millió forintos sávban mozog. Szegeden a 45-65 négyzetméteresek Győrben pedig az 50-60 négyzetméteres lakások a legnépszerűbbek, a legkeresettebb ártartomány pedig 9-12 és 13-28 millió forint között mozog ezekben a városokban.

A fővárosban kevés az üres lakás

Az összes lakatlan lakásnak csak a 19,5 százaléka volt a fővárosban 2016-ban, szemben a 2011-ben mért 25 százalékkal. Budapesten belül az üres lakások aránya 12 százalék alá csökkent a 2011-ben mért 13 százalékról. Balogh László szerint ez összhangban van a budapesti lakáspiac több mint két éve elindult élénkülésével. Az egyre nagyobb kereslet miatt ugyanis a korábban lakatlan lakások is kiadó- vagy eladósorba kerültek, és beköltöztek a bérlők vagy vásárlók.

Jól látszik a statisztikából az is, hogy a lakatlan lakások száma községekben, nagyközségekben nőtt leginkább. Ezeken a településeken belül a lakatlan lakások aránya a 2011-es 13 százalékról 15 százalékra nőtt, vagyis az összes lakás közel hatoda üres.

A szakember azt is elmondta, hogy a lakáspiaci élénküléssel összhangban van a lakatlan lakások helyzete. A pörgés az országon belül elsőként Budapesten indult el, a vidéki nagyvárosok késleltetve kezdett élénkülni a lakáspiac, így a legnagyobb vidéki városokban, elsősorban az egyetemvárosokban és a gazdaságilag fejlett térségekben a lakatlan lakások száma csökkenni fog. Közben pedig a községekben még több lehet a lakatlan lakás.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Pocsék év volt a tavalyi, idénre már ébredést jósol az MNB a kereskedelmiingatlan-piacon
Mester Nándor | 2024. április 25. 15:04
Tovább nőhet a kihasználatlanság az irodáknál és a raktáraknál, kicsit javulhat a helyzet a bevásárlóközpontok és a hotelek esetében. A befektetők azonban most sem sietnek ilyen eszközöket venni.
Ingatlan Így született meg Magyarország legnagyobb irodaportfóliója
Natív tartalom | 2024. április 25. 12:58
Az elmúlt évek legfontosabb ingatlanpiaci eseményei között említhetjük a CPI Hungary vállalatfelvásárlásait, amelynek eredményeképpen jelenleg a cég összesen 603 500 négyzetméternyi kereskedelmi területet kezel, többek között a legnagyobb budapesti irodaportfólióval rendelkezik. A cég sajtóanyagában kiemeli: kihasználtságuk 93 százalékot tesz ki, továbbá felhívják rá a figyelmet, hogy aktívan támogatják a teljes szektor fenntarthatósági szemléletének formálását.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG